Tužilaštvo formiralo predmet o mogućem dogovaranju cena trgovaca

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet o mogućoj povredi konkurencije od strane "Delez", "Merkator S", "Univereksport-import" i "DIS".
Tužilaštvo formiralo predmet o mogućem dogovaranju cena trgovaca
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Tužilaštvo je formiralo predmet zbog provera da li se u postupcima ovih društava eventualno stiču i elementi krivičnog dela, potvrđeno je za N1.
 
Komisija za zaštitu konkurencije je 10. oktobra pokrenula postupak protiv društava Delez Srbija (vlasnik Maxi prodavnica), Mercator S, Univereksport i DIS, zbog povrede konkurencije na tržištu zaključivanjem restriktivnog sporazuma, odnosno dogovaranjem istih cena za određene proizvode.
"Komisija je izvršila nenajavljeni uviđaj u njihovim prostorijama, a nenajavljni uviđaj je istovremeno izvršen i u poslovnim prostorijama društva Cenoteka, kao trećeg lica. Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije", navedeno je ranije u saopštenju Komisije.
 
Komisija je u periodu od kraja aprila 2024. godine do 19. septembra 2024. godine pratila kretanje cena za 35 izabranih proizvoda u maloprodajnim lancima: Dis, Merkator, Deleze i Univereksport.
Ilustracije radi, izneti su za sledećih osam proizvoda koji su bitni elementi u prosečnoj potrošačkoj korpi i čije cene imaju direktan uticaj na kućni budžet potrošača: jogurt Imlek Balans+ 1kg, mleko Imlek 2,8 mm 1l, ulje Dijamant 1l, brašno Sentella glatko T-400 1kg, šećer Sunoko kristal beli 1kg, jaja L klasa 10/12 , kafa Grand Gold 200g i banane 1kg.
 
Redovne cene svih pobrojanih proizvoda kod svih posmatranih maloprodavaca su, zaključeno je, iste ili slične, uz različite uslove nabavke.
 
"Isti zaključak se može izvesti i kada su u pitanju akcijske cene", konstatovala je Komisija.
 
Kao osnov za ovu analizu, navodi Komisija, izabrana je prosečna potrošačka korpa tročlanog domaćinstva, na bazi koje je identifikovano 45 proizvoda koji će biti predmet posmatranja, a koji su u potpunosti uporedivi (isti proizvođač, isto pakovanje i sl.).
Pri tome, Komisija ističe da nije posmatrala samo maloprodajne cene, već je od svih dobavljača (proizvođača, uvoznika...) za odabrane proizvode pribavila i komercijalne uslove pod kojima je svaki posmatrani maloprodavac pojedinačno nabavljao predmetne proizvode.
 
Na taj način Komisija je ocenila da različiti posmatrani maloprodavci imaju različite uslove nabavke za identične proizvode.
  • Servia

    15.10.2024 16:27
    Stari trik da se pokaze kako se nesto radi a posle nikom nista, vidjeno gomilu puta..
  • BGD 011

    15.10.2024 16:20
    Udruzena kriminalna grupa
    A jel se ukljucila i BIA? Ili BIA samo hapsi i privodi poljoprivrednike i stocare kad osnovano traze da ih drzava ne krade?!
  • Munja

    15.10.2024 15:01
    A TELEFONI
    A kako se niko ne seti mobilnih operatera. Svi su odjednom povećali cene i sve su manje više iste....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boing otpušta deset odsto svojih radnika

Boing planira da u narednim mesecima otpusti desetak odsto svojih radnika jer i dalje gubi novac, a i pokušava da se izbori sa štrajkom koji kompaniju onemogućava u proizvodnji najprodavanijih aviona