Milica Agendica: Glupost kao patriotska dužnost

Mi smo u principu navikli da na mestima ministara viđamo svašta i svakog.
Milica Agendica: Glupost kao patriotska dužnost
Foto: 021.rs
Takođe, navikli smo i da na tim mestima oni ostaju i nakon afera, loših poteza, najsramnijih poduhvata i navikli smo da nema tog scenarija koji bi nas mogao iznenaditi. 
 
To što se nova ministarka za brigu o porodici već istakla nejsramnijim ispadom u ovoj nedelji jula meseca (a napeto je svaki dan, biseri samo iskaču) - očekivano je. No, ono malo tuge i razočarenja što smo možda i osetili tim povodom zalili smo starim dobrim mimovima. U prevodu - udrite, možemo mi to sve.
Nedelju smo započeli gostovanjem ministarke Macure na onoj televiziji koja magično, upadom u jednostranačje postaje državni neprijatelj. Ne, pa hajde možemo ovako da ja postavljam pitanja vama a vi da odgovarate, rekla je donedavno vatrena saborkinja u borbi za veća prava majki, a sada novi virtuoz na "Vi sa N1 violini". 
 
Upitana o neuslovima u porodilištu, ona je brzim potezom pažnju i krivicu turila u ruke medija - oni, znate, izveštavaju kako ne treba. Prave senzaciju tamo gde je nema. I ne treba to tako, da se porodilje žale medijima. A kako treba, pitate se?
Trebalo je da se obrate institucijama. To je prava adresa. Institucijama kojima je, po rečima predsednika onomad trebalo da se obrati i Marica čije je dete nedavno umrlo na porođaju. Mediji ne rade za razliku od institucija, znate. I zato nemojte da kukate medijima nego lepo na šalter. Sa šalterima isto imamo iskustva, šljakaju ko švajcarski.
 
Posle Macure, besramlje na televiziji (ovog puta nekog drugoj, gde se potpitanja ne smeju postavljati) prenela je i Milica Zavetnica, zabrinuta za porodicu. Pošto onaj komični potez o donaciji tzv. rashladnih uređaja porodilištu u vidu nekoliko komada ventilatora i cele armije mimova na taj račun Milici nije bio dovoljan, počastila nas je nečim većim. 
 
Rekla je da je cela ova ujdurma oko tzv. akušerskog nasilja i loših uslova u porodilištima zapravo deo dvadesetogodišnje globalne agende protiv rađanja u Srbiji - i ostade živa. Institucije sirote tu ne mogu ništa - kada je posredi globalna agenda, to mu dođe kao viša sila. 
 
Nema klime? Globalna agenda. Lekar je nasilan, diskriminiše, vređa i povređuje tokom porođaja? Ma globalna agenda ko kuća. Iscepana posteljina, nehigijena, užasna hrana, bahato ponašanje i ophođenje prema porodiljama kao prema neljudima - globalna agenda. 
 
Nestali papiri, nestale bebe, javna tajna da se za iole pristojan tretman mora platiti mito - globalna agenda. Nedostatak osnovnih potrepština za bebe i mame tokom boravka ili recimo nedostatak etike i normi koji poštuju specifične situacije žena koje recimo moraju indukovano da pobace - globalna agenda, niste valjda mislili da mi to baš tako želimo. Globalna agenda i mediji su izgleda najveći neprijatelji rađanja dece u Srbiji.
 
No, ne treba zaboraviti ni to da je i Marici iz Mitrovice čije je dete umrlo tokom susreta sa predsednikom koji se tada toliko zabrinuo za situaciju, rečeno isto što i ono s početka - nije trebalo da trtlja medijima već da se javi institucijama. 
Institucije koje nisu kadre da preduzmu doslovno ništa sem da nam (a na tome im hvala) pruže jednu celu Milicu Agendicu i konačnu istinu dugo čuvanu od očiju javnosti - sve je to globalno narode.
 
Danicu smo čuli kad je rekla da su žene donedavno umirale na porođajima i šta sad hoće više od toga da eventualno izvuku živu glavu, Tatjanu smo isto čuli - sve to stoji, ali nemojmo senzacionalno, samo malo i ako može pliz da se ne napada vlast jer se ona silno trudi da hodom po žici održi ravnotežu između starih bitaka i novih fotelja bez portfelja, Milicu slušamo aktivno i pratimo u stopu, samo beskraj je može zaustaviti u pogrešnim potezima.
 
Još samo da čujemo šta kažu institucije, pravda i eventualno onaj čovek što vodi ministarstvo zdravlja, kako se beše zove? 
  • Marija Terezija

    24.07.2024 21:21
    Dr Smrt
    Dr Smrt se zove. Ko ne zna zastonek pita starije ato se secaju 90tih.
  • Bill

    24.07.2024 20:54
    U principu važi ona stara:
    Kada nemaš šta pametno reči, bolje ćuti, pametnije izgledaš.
    Iz toga proizilazi:
    Kada nemaš šta pametno reči, odvali glupost, još gluplje izgledaš.


  • Le

    24.07.2024 18:38
    Jad i beda ovih botova koji lupaju plus ili minus. Za Milicu su sve već rekli, a ja kažem za nju ne postoji sram.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Vek Čkalje: Ne postoji lek za smeh

"Poseban aspekt Čkaljine komedije bio je njena asocijativnost: svaki put kada bi se njegovo lice pojavilo, pokrenulo bi se sećanje na sve njegove likove..."

Stotka

Konzolom u našim glavama u detinjstvu upravlja radost. To znamo i sami, a i videli smo u čuvenom Diznijevom crtaću.

Nestašice vode - možemo li ih sprečiti?

Paklena tromesečna suša primorala nas je da ovog leta i te kako povedemo računa o vodi, kako pijaćoj, tako i onoj koja se koristi za druge ljudske potrebe ili u industriji, poljoprivredi i rudarstvu.

Ko je ovde debeo?

Trendovi današnjice koji se bave diktiranjem onoga kako treba da živimo, kako da se ponašamo, da mislimo i da radimo nameću nekoliko ključnih stvari.

Pravo na gaženje građana

"Vlast nam je i do sada pružala primere nekažnjenog divljanja u saobraćaju ali to je bilo rezervisano samo za pripadnike 'elite'".