Naučnici stvorili magnetske nanorobote kojima će lečiti aneurizme mozga

Mali magnetski nanoroboti, veličine poput dvadesetine ljudskog crvenog krvnog zrnca koji se mogu ubrizgati u ljudski organizam, mogli bi da "otvore nove granice u medicini".
Naučnici stvorili magnetske nanorobote kojima će lečiti aneurizme mozga
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oni bi mogli da se upotrebe za lečenje krvarenja u mozgu uzrokovanih aneurizmama, objavili su britanski i kineski naučnici.
 
U istraživanju koje je vodio Fakultet za inženjerstvo Univerziteta u Edinburgu, kineski i škotski istraživači uspeli su da dokažu da se tehnologija može da se koristi u lečenju krvarenja u mozgu prouzrokovano aneurizmama.
Taj bi postupak u dogledno vreme mogao da omogući precizno lečenje aneurizmi mozga uz relativno nizak rizik za zdravlje pacijenta, što je izuzetno bitno, jer takva krvarenja svake godine širom sveta prouzrokuju oko 500 hiljada smrtnih slučajeva.
 
Aneurizma je krvlju ispunjena izbočina na moždanoj arteriji koja se može rasprsnuti i tako da izazove smrtonosno krvarenje ili da rezultuje moždanim udarom ili invaliditetom.
U laboratorijskim testiranjima na zečevima naučnici su koristili modele aneurizme, stvorivši magnetske nanobote sastavljene od lekova za zgrušavanje krvi u omotu dizajniranom tako da se otopi na tačno određenim temperaturama.
 
U takvim su testiranjima naučnici u arteriju ubrizgali nekoliko stotina milijardi magnetskih nanorobota od kojih je svaki imao zapreminu dvadesetog dela veličine crvenoga krvnog zrnca, te su ih potom do mesta aneurizme daljinski vodili kao roj uz pomoć magneta i medicinskog snimanja.
 
Magnetski izvori izvan tela potom su podstakli grupisanju robota unutar aneurizme i zagrevanje do tačke topljenja, oslobađajući prirodni protein za zgrušavanje krvi, koji blokira aneurizmu kako bi se sprečilo ili zaustavilo krvarenje u mozgu.
 
Pri tom postupku lek se oslobodio tačno na onom mestu gde je trebalo da spreči ili zaustavi krvarenje u mozgu. 
 
Prema mišljenju naučnika studija ukazuje na optimističnu budućnost. Naime, minijaturnim robotima bi moglo daljinski da se upravlja da bi izvršavali složene zadatke unutar ljudskog tela - poput ciljane isporuke lekova i obnove organa, ali na minimalno invazivan način.
 
"Nanoroboti bi mogli da nam otvore nove granice u medicini, potencijalno nam omogućujući da obavimo hirurške zahvate uz manje rizika u odnosu na konvencionalno lečenje i da lekove ciljano i vrlo precizno dovedemo do teško dostupnih delova u organizmu", rekao je jedan od koautora studije, dr Kvi Zou s Fakulteta inženjerstva Univerziteta u Edinburgu.
 
Dr Kvi i njegovi kolege smatraju da je studija pokazala kako su nanoboti u stanju da transportuju lekove do preciznih lokacija, a da pritom izostane opasnost od curenja u krvotok, što je, kako su istakli, ključan test sigurnosti i efikasnosti tehnologije.
 
Dodaju i da bi nanoroboti mogli da smanje potrebu za implantatima u lečenju moždanih aneurizmi, poput spirala ili stentova (mrežastih cevi).
 
Istovremeno bi ovakvi postupci mogli da smanje rizik od toga da telo odbaci implantat, te bi se lekari morali manje oslanjati na propisivanje lekova protiv zgrušavanja krvi, koji mogu da uzrukuju krvarenje i želudačne probleme.
Studiju, objavljenu u časopisu za nanonauku i nanotehnologiju Smal, vodili su članovi timova iz Velike Britanije i Kine.
 
Ista grupa stručnjaka razvila je i nanorobote za uklanjanje krvnih ugrušaka koji su već pokazali potencijal u lečenju moždanih udara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija