Starlink Ilona Maska ima više od četiri miliona pretplatnika

Starlink, satelitska internet mreža kompanije SpaceX, ove nedelje će premašiti broj od četiri miliona pretplatnika, potvrdila je predsednica američkog giganta Gvin Šotvel.
Starlink Ilona Maska ima više od četiri miliona pretplatnika
Foto: Screenshot (Youtube/ElonX net)
Ovaj novi jubilej znači da je SpaceX dobio više od milion novih korisnika od kraja maja ove godine, što zapravo premašuje već impresivnu stopu rasta kompanije. 
 
Starlink je počeo da pruža beta uslugu svog proizvoda u oktobru 2020. godine, a milion pretplatnika je prešao u decembru 2022. godine. Brojka od dva miliona pretplatnika dostignuta je u septembru 2023. godine, a Starlink je mogao da se pohvali s tri miliona korisnika u maju ove godine.
Konstelaciju danas čini gotovo 6.000 satelita, a usluga je dostupna u skoro 100 zemalja individualnim korisnicima, kao i velikim poslovnim klijentima poput avio-kompanija i kompanija za krstarenja.
 
Takođe, usluga je na putu da ove godine ostvari prihod od 6,6 milijardi dolara, što je povećanje za oko 1,4 milijardu dolara u odnosu na period pre dve godine.
Starlink je u centru SpaceX-ovih planova za komercijalizaciju i istraživanje svemira. Kompanija nastavlja da prikuplja novac od investitora, a direktor Ilon Mask je rekao da bi prihod od Starlinka mogao pomoći u daljem razvoju ogromne višekratne rakete Starship. Kada Starship uđe u službu, on će pomoći kompaniji u lansiranju još više Starlink satelita.
 
Od početka usluge Starlink sve više preuzima udeo od kompanija kao što su Viasat i SES, koji koriste velike satelite u višoj geostacionarnoj orbiti. Postoje i neke druge konstelacije koje su trenutno u razvoju, a među njima je i Amazonov projekat Kuiper, međutim, još nisu započele svoju komercijalnu uslugu.
  • Još malo

    29.09.2024 12:39
    pa cemo gledati u metalno nebo. Mask, SAD, kinezi ,rusi i EU , pod hitno da pokupe ogromne količine svemirskog otpada od svih raketa, zastarelih nefunkcionalnih satelita i njihovih makro i mikro ostataka koji kruže zemljinom orbitom i nužno ce pre ili posle "bombardovati" , pasti na zemlju. Muka mi je od suludih Maskova i nacija koje se prse svemirskom tehnologijom bez odgovornosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Troje astronauta se danas vraća na Zemlju

Ruska svemirska kapsula krenula je danas sa Međunarodne svemirske stanice sa tri astronauta, od kojih su dvojica završila rekordno dug boravak u orbitalnoj laboratoriji.

Leteći taksiji u Dubaiju početkom 2026. godine

Leteći taksiji u Dubaiju počeće da saobraćaju do prvog kvartala 2026. godine, rekao je za RIA Novosti Kaled Al Avadi, direktor odeljenja za tehnologiju saobraćaja u Upravi za transport Dubaija.