EU o Svesrpskom saboru: Ustavni poredak i suverenitet BiH ne mogu biti narušeni

Evropska unija (EU) je ukazala da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine (BiH) ne mogu biti narušeni.
EU je reagovala povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru" i istakla da će svaka akcija protiv tih principa dovesti do ozbiljnih posledica.
 
Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, portparol EU Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Brisel od lidera sa Zapadnog Balkana "očekuje da neguju principe i vrednosti za koje se EU zalaže".
"Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da neguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se EU zalaže", naveo je Stano.
 
Usvajanje deklaracije na "Svesrpskom saboru" za RSE je prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.
Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" 8. juna u Beogradu "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH".
 
Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na "Svesrpskom saboru" deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja "jedinstvenu celinu".
U deklaraciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen" i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.
 
"Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta", dodaje se u deklaraciji.
  • Неко тамо

    11.06.2024 22:55
    Класично лицемерје вечитих злотвора, иако ни сам нисам љубитељ разлога зашто је сабор одржан (политички поени).
    Узмимо, на пример, Франкофонију као организацију. Учествују сви који говоре француски, и етнички Французи, и приучени из бивших колонија. У њој учествују Квебек и Валонија, које су обе савезне покрајине Канаде, односно Белгије. Ако Французи из Канаде и Французи из Белгије смеју да учествују на саборима свог народа и језика - онда могу и Срби. И ту је крај приче, нема повреде Дејтона.
    Е сад, други је проблем што то овај наш организује да народ завлачи док нас он издаје, а то није тема за ову вест.
  • Temerinac

    11.06.2024 21:37
    RS ima pravo na otcepljenje zbog prekršenog Dejtonskog sporazuma u UN po kojem BiH nije imala pravo da postavlja pitanje Srebrenici niti da glasa Za.
    RS treba da se otcepi u jednom danu i da se ujedini sa Rusijom kao što su uradili Krim i Donbas.
  • Plaćač poreza

    11.06.2024 19:56
    Vrhovni komandant Ćedavara srpskog sveta velike Albanije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet