Milanović: Ustav Hrvatske ostavlja malo prostora za obavezni vojni rok

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da o vraćanju obaveznog vojnog roka treba dugo i ozbiljno da se razgovara na najvišem nivou, a ne na nivou debatnih klubova.
Milanović: Ustav Hrvatske ostavlja malo prostora za obavezni vojni rok
Foto: 021.rs
"U Hrvatskoj se priča već mesecima o obaveznom vojnom roku, mada hrvatski Ustav za to ostavlja vrlo malo prostora", rekao  je Milanović na promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".
 
Ministar odbrane Ivan Anušić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već je nekoliko puta najavio vraćanje obaveznog vojnog roka za mladiće starije od 18 godina i to od početka iduće godine. On je nedavno izjavio da se detalji još dogovaraju i da se čeka politička procedura.
Milanović je podsetio na to da je obavezno služenje vojnog roka ukinuto zbog toga što se mali broj opredeljivao za vojničko služenje vojnog roka, a svi su birali civilno služenje.
 
"Sada kada se dosta o tome govori, treba biti razuman i odgovoran", dodao je hrvatski predsednik.
On je upitao ima li Hrvatska za to uopšte mogućnosti i ukazao da je to tema za razgovor na najvišem i najodgovornijem državnom nivou.
 
"I ako možemo, kako? Imamo li dovoljno vojnika, imamo li dovoljno podoficira i gde će ti ljudi otići kada dođu vojnici na nekoliko meseci da se osposobe. To su pitanja na koja treba dati jasne odgovore i onda doneti odluku", naglasio je Milanović koji je juče najavio da će se kandidovati za drugi petogodišnji predsednčki mandat.
 
On je istakao da se odluka o obaveznom služenju vojnog roka može doneti "samo na najvišim i ustavnim telima koja su za to predviđena, a ne unutar nekakvih debatnih klubova", prenela je u saopštenju njegova pres služba.
 
Milanović je podsetio da Hrvatska od 2008. godine ima profesionalnu vojsku, uz mali broj onih koji se prijavljuju za dobrovoljno vojno osposobljavanje. Prema njegovim rečima, Hrvatskoj nedostaje oko 2.500 podoficira i između 1.500 i 2.000 vojnika.
 
On je ocenio da je današnje vreme najopasnije od Kubanske krize iz 1962. koja je, kako je rekao, trajala 13 dana, a ova traje 23 meseca, aludirajaući na rat u Ukrajini.
 
Milanović je ponovio da hrvatska vojska i politika moraju da vode računa prvenstveno o hrvatskim interesima i bezbednosti, svesni da su dužni da budu lojalni prema svojim saveznicima i da budu deo tog kluba demokratija.
 
On je, međutim, dodao da to isto znači "ne biti u poziciji da se odgovara za tuđe odluke i tuđe poteze koji mogu biti dalekosežni i opasni".
  • Servia

    27.06.2024 17:33
    Ista prica u hr cist populizam sve je isto u nasim sirotinjskim republikama samo se Britanac smeje..
  • Plaćač poreza

    27.06.2024 17:23
    Naravno da neće biti obaveznog vojnog roka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.