Hrvatska: Rezolucija Crne Gore o Jasenovcu neprihvatljiva, neprimerena i nepotrebna

Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namera nije izgradnja kulture sećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Jasenovca.
Hrvatska: Rezolucija Crne Gore o Jasenovcu neprihvatljiva, neprimerena i nepotrebna
Foto: Pixabay
To je saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.
 
Ministarstvo žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.
Ističe se da je neupitno da je motiv za donošenje rezolucije sadržan u činjenici da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici.
 
Iz navedenog jasno proizlazi da je rezolucija o Jasenovcu usvojena kako bi se obezvredila i relativizovala rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. februarta 2007, navodi se u saopštenju, prenosi Index.
Ukazuje se na to da se ovaj postupak Crne Gore ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Hrvatsku, niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.
 
Hrvatsko ministarstvo podseća na to da su dobrosusedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.
 
S obzirom na nedavni pozitivan izveštaj o ispunjenju privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), Hrvatska je očekivala da će se Crna Gora uzdržati od svake aktivnosti koja bi mogla voditi ka narušavanju ili pogoršavanju dobrosusedskih odnosa i da će svoje napore usmeriti na ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu, od kojih su neka posebno važna za Hrvatsku, stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rešavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tokom agresije na Hrvatsku devedesetih godina, što posebno uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik i opsade grada, kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj, u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana, a i pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše.
 
Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Hrvatska ne može tumačiti dobrosusedskim i suprotan je namerama razvoja prijateljskih odnosa, Hrvatska zadržava pravo da reaguje na odgovarajući način, navodi se u saopštenju. 

Skupština Crne Gore usvojila je juče Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

  • Ana

    30.06.2024 13:47
    Predstava za budale
    Da nije tužno bilo bi smešno. Crna Gora nije trebalo da glasa za Srebrnicu. Ovo sa Jasenovcem je predstava: umesto Bosne, Makedonija tuži Srbiju, umesto Srbije, Crna Gora... Samo da nas posvadjaju što više...
  • Milojko

    29.06.2024 20:26
    + i -
    Manipulacije žrtvama uvek plaćamo novim žrtvama.
  • Plaćač poreza

    29.06.2024 12:48
    Vučić ima dogovor sa Hrvatskom o tome da on nikada neće prozivati Hrvatsku za Jasenovac(nikada niste čuli da spominje Jasenovac u smislu stradanja) a da oni njega neće pozivati za njegovu velikosrpsku politiku velike Srbije iz devedesetih godina. On je prodao Jasenovačke žrtve za svoj rejting. Zato je rezoluciju podnela Crna Gora zbog jakog uticaja Beograda na novu Vladu Crna Gore, što će Crnoj Gori otežati ulazak u EU kao prve sledeće države 2030. i pored pozitivnog IBAR iz Brisela. Beograd u stvari podmeće nogu Crnoj Gori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.