Nastavak suđenja Tačiju i ostalima: Zaštićeni svedok o ubistvu 25 Srba u pećini Volujak

Suđenje protiv bivšeg vođe OVK Hašima Tačija i saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji nastavljeno je iskazom zaštićenog svedoka iza zatvorenih vrata.
Nastavak suđenja Tačiju i ostalima: Zaštićeni svedok o ubistvu 25 Srba u pećini Volujak
Foto: 021.rs (ilustracija)
Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su, tokom rata na Kosovu 1998. i 1999, bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.
 
Svedok pod šifrom 3780 iskaz daje na zatvorenoj sednici, što je najviši nivo zaštite identiteta pred Specijalizovanim većima Kosova, kako se sud zvanično zove.
Iz sudskih dokumenata, ranije objavljenih na zvaničnoj internet stranici, proističe da svedok 3780 svedoči, pored ostalog, o ubistvu 25 Srba u rukama OVK 27. i 28. jula 1998. godine, kod pećine Volujak, u kojoj su kasnije pronađena njihova tela.
 
Te žrtve je, po optužnici, OVK prethodno, tokom i posle napada na Orahovac, 17. jula 1998. godine, otela u tom gradu i okolini, a potom prebacila u pritvor u Mališevu.
Ovaj svedok, po sudskim spisima, daje iskaz i o "proizvoljnom lišavanju slobode i pritvaranju" najmanje 48 osoba, pretežno Srba iz Orahovca, u policijskoj stanici u Mališevu, između 16. i 27. jula 1998. godina.
 
U jednom podnesku piše da bi svedok 3780 trebalo da svedoči "o okolnostima pritvaranja, nasilnog nestanka ili ubistava direktnih žrtava".
 
Prema optužnici, "u julu 1998. godine, neposredno posle napada OVK na Orahovac i okolna sela, tokom kojeg su srpski civili zarobljeni, više članova Glavnog štaba OVK, uključujući Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, bilo je prisutno u okolini, učestvujući u operacijama i koordinišući ih".
 
"Pošto su, krajem jula 1998. godine, neki pritvorenici prethodno oteti u Orahovcu i okolini i na drugim lokacijama bili premešteni u bivšu policijsku stanicu u Mališevu, Jakup Krasnići je identifikovan kao jedan od prisutnih na licu mesta koji je, jednom prilikom, posetio sobu gde su pritvorenici držani", piše u optužnici.
 
Ovo je 82. svedok od početka suđenja, 3. aprila prošle godine. Tužioci izvođenje dokaza, po odluci sudija, moraju okončati do aprila sledeće godine.
 
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva dve tačke.
Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.
 
U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.
 
Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine. Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.
 
Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".
 
Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.
 
Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).