Neonacista se okliznuo na koren kod bivše Hitlerove rezidencije, pao sa litice i poginuo

Jedan od vodećih predstavnika bavarske neonacističke scene, Andreas M,poginuo je tako što se okliznuo na mokar koren drveta i pao sa litice u dubinu od 60 metara, sa vidikovca u Alpima.
Neonacista se okliznuo na koren kod bivše Hitlerove rezidencije, pao sa litice i poginuo
Foto: Beta/AP
Ovo mesto je nekada bilo omiljeno nacističkom vođi Adolfu Hitleru.
 
Događaj se odigrao krajem septembra. Mediji su prvo izvestili da je poginuo 37-godišnji turista. Tek kasnije, prema portalu t-online, otkriveno je da se radilo o članu rukovodstva i blagajniku bavarske podružnice vanparlamentarne neonacističke stranke "Treći put" ("Der Dritte Weg"), koja je aktivna na jugu Nemačke.
Andreasa M. su pratila još dvojica muškaraca. Nakon pada njihovog sudruga bili su toliko uznemireni da nisu mogli sami da siđu u dolinu, pa je morao da ih spasava helikopter gorske službe.
 
Posada helikoptera je izvukla i telo Andreasa M, koji je, prema rečima spasilaca, preminuo na mestu pada. 
Trio je bio na putu ka okupljanju grupe od oko 30 ljudi, među kojima su bili i ljudi iz inostranstva, javio je bavarski Crveni krst bez dodatnih informacija.
 
Identitet žrtve, oženjenog oca četvoromesečne ćerke, postao je poznat široj javnosti nakon što su prijatelji počeli da organizuju prikupljanje sredstava za podršku njegovoj porodici i za podizanje spomenika na mestu nesreće.
 
Stranicu za donacije pokrenuo je neonacista iz Donje Saksonije, navodeći da "treba pomoći supruzi i devojčici koja nikada neće upoznati svog oca". Do sada je navodno prikupljeno 20 hiljada evra.
 
U oblasti planinskog masiva Untersberg Hitler je osnovao rezidenciju Berghof, koja je 30-ih godina postala de facto centralno sedište njegove moći u doba nacional-socijalizma. Odatle je telefonski dogovorio pakt o nenapadanju sa Josifom Staljinom, koji je potpisan 1939. u Moskvi.
Pred kraj rata, pre dolaska savezničkih snaga, pripadnici SS-a su zapalili imanje. Ruševine Berghofa Bavarska je 1952. godine digla u vazduh i zasadila šumu na tom mestu.
 
Na temeljima bivše kuće za goste 90-ih godina prošlog veka izgrađen je dokumentacioni centar. Međutim, ovaj spomenik neonacistički nostalgičari često zloupotrebljavaju, ostavljajući kukaste krstove na nalepnicama i u kori drveća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet