Nedeljkov: Sve granice izbrisane, stranke mogu da rade šta god žele, jer neće snositi odgovornost

Izbori za odbornike Skupštine Beograda su završeni, a ubedljivu većinu osvojila je Srpska napredna stranka. Na nivou par opština, apsolutna vlast SNS, za sada, ostaje pod znakom pitanja.
Nedeljkov: Sve granice izbrisane, stranke mogu da rade šta god žele, jer neće snositi odgovornost
Foto: 021.rs
Ni ovi izbori, kaže za NIN programski direktor Crte Raša Nedeljkov, ne mogu se smatrati fer i poštenim, a iako se pobeda vodeće liste ne može osporiti, legitimitet te vlasti i te kako se može dovesti u pitanje. Nedeljkov smatra da je i ovog puta došlo do brisanja granica između vladajuće partije i države.
 
Bazični standardi slobodnih demokratskih izbora, ocenjuje Nedeljkov, nesumnjivo su bili kompromitovani. U odnosu na decembar, dodaje on, nije zabeležan nijedan pomak u izbornim uslovima, na šta je Crta ukazivala i tokom kampanje. 
O tome svedoče pritisci na birače, značajne aktivnosti koje govore o zloupotrebi javnih resusrsa, revizija biračkog spiska koja nije urađena.. Širom Beograda, ukazuje Nedeljkov, zabeleženi su brojni mikrocentri, logističkog karaktera, koji se dovode u vezu sa kontrolom glasanja, odnosno pritiskom na birače.
 
"Sve su to stvari koje bi trebalo da budu predmet istrage Tužilaštva, naročito one najgrublje, poput kupovine glasova, ucenjivanja birača da pod pretnjom glasaju za određenu stranku. Nažalost, do sada nismo imali nijedan postupak po službenoj dužnosti. Tužilaštvo tako doprinosi kulturi nekažnjivosti, odnosno, normalizaciji svih ovih nedela ili prekršaja, pa čak i krivičnih dela i stvara situaciju u kojoj svako može da radi šta god poželi", predočava sagovornik NIN-a.
U fokusu izbornog dana, našli su se i SNS kol centri. Nedeljkov govori da je Crta identifikovala mikrocentre na različitim lokacijama u Beogradu - na Banjici, Vračaru, Novom Beogradu, Surčinu, Senjaku, u Sarajevskoj ulici.. Ali da slučajevi poput ovih posmatračka misija nije u stanju da sama do kraja odgonetne, bez odlučnog rada Tužilaštva i policije. Čiju pažnju, smatra Nedeljkov, ovi slučajevi svakako zavređuju.
 
"Ali, činjenica da smo sami kao građani organizovani u posmatračku misiju uspeli da identifikujemo i policiji podnesemo čak osam prijava samo u vezi sa sumnjom na kupovinu glasova, govori o tome da se ovog puta takvim aktivnostima raspolagalo mnogo galantnije i bez pokušaja skrivanja", kaže sagovornik NIN-a.
 
Nedeljkov kaže da, pre svega, treba utvrditi ko stoji iza tih kol-centara. 
 
"Da li će oni koji su identifikovani biti prijavljeni u izveštajima o finansiranju kampanja od strane političkih stranaka, evo recimo SNS je priznala da stoji iza njih. Da li su ljudi koji su bili unutar tih kol centara, kao i sam prostor, plaćeni i na koji način", kaže on. 
 
Druga dimenzija kol-centara, ističe Nedeljkov, jeste utvrđivanje na osnovu kojih dokumenata i baza podataka ti centri rade. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, objašnjava on, trebalo bi da pokrene postupak nadzora nad radom političke stranke, upravo kako bi se utvrdilo na osnovu kojih baza podataka funkcionišu i u koje svrhe.
 
"Jer, ono za šta postoji osnovana sumnja jeste da su neki stranački aktivisti, u različitim delovima Beograda, mada se taj fenomen pojavljuje i u drugim mestima, i na prethodnim izborima, raspolagali vrlo konkretnim izvodima iz biračkog spiska. Tada se vodila paralelna evidencija o identitetima građana koji su glasali na biračkom mestu, a članovi biračkih odbora bili su u komunikaciji sa trećim licima, koja su neovlašćeno boravila na biračkim mestima", podvači Nedeljkov. 
 
Ta lica su, objašnjava on, upisivali ne ime i prezime glasača, već redni broj u izvodu iz biračkog spiska. A taj redni broj, dodaje, može jedino biti relevantan osobi koja takođe u ruci ima kopiju izvoda iz biračkog spiska, što je kršenjenje zakona.
 
"Ukoliko jedna stranka ima delove biračkog spiska, to onda znači da imaju pristup i čitavom biračkom spisku. To je nezakonito, i još jedna dimenzija koja pokazuje da ne postoje ravnopravne osnove za učešće svih aktera u izbornom procesu", kaže programski direktor Crte. 
Smatra da bi osim Novosadskog sajma i mikrocentri zabeleženi u Beogradu trebalo da budu predmet istrage Tužilaštva, imajući u vidu sumnje da tim operacijama nije bio cilj motivacija glasača da izađu na biralište, već njihova kontrola. 
 
"Ne zaboravimo priču o kol-centru SNS-a koju je CINS objavio prošle godine. Sve to bi Tužilaštvo definitivno trebalo da istražuje. Sve granice su izbrisane, stranakama je prepušteno da rade šta god žele, jer znaju da odgovornost neće snositi", kaže Nedeljkov. 
 
Ceo tekst NIN-a čitajte na OVOM LINKU.
  • Nemanja

    06.06.2024 15:00
    @ Mister
    Biću iskren i reći da si potpuno u pravu, na nekoliko izbora sam radio DtD kampanju kao i evidenciju sigurnih glasova za stranke i koalicije demokratske orijentacije.
    ALI,
    mi smo celu priču radili PO ZAKONU, bez izvoda iz biračkog spiska u rukama, anketirali smo samo ljude koji su na to pristajali a podatke za "siguran glas" beležili tek ako i kad nam isti to dobrovoljno daju. Ne bi nam palo na pamet da to radimo nešto posebno tajno, da krijemo lica ako smo "provaljeni" i sl, jer nismo radili apsolutno ni jednu stvar koja je nezakonita.
    Posedovanje (izvoda) biračkog spiska je podjednako NEZAKONITO kao i posedovanje nečijeg zdravstvenog kartona npr. Posedovanjem kopije biračkog spiska gde se uz tačne podatke osobe (adresa stanovanja, JMBG i broj u biračkom spisku) upisuje i komentar tipa "Drsko zatvara vrata" se narušava Ustavom zagarantovana tajnost i anonimnost glasanja. I pravi bukvalno lista za odstrel.
    Dakle, kol centri SNS nisu "slamka" za koju bi se hvatali, nego najgrublje moguće kršenje izbornog prava.
  • ns1

    06.06.2024 12:32
    ne mogu se dobiti izbori u novom sadu cekajuci na dogovore bg stranaka koje mute vodu i zbunjuju novosadjane,samo organizovani pokreti i nestranacke licnosti na jednoj listi mogu osloboditi novi sad od bg dahija koji nas pljackaju od 1988 god. slobodan novi sad je put slobodnoj vojvodini.
  • MK

    06.06.2024 12:28
    Frankurt
    @ Dragan Frankfurt
    I ovo piše Dragan iz Frankurta, iz Nemačke gde cveta demokratija, poštenje i slične vrednosti! Gde se najstrašnije progoni jedna stranka koja postaje sve veća zato što ugrožava ove semaforske. Gde se ništa ne preduzima povodom milionskih nepoštenih zarada, korupcije, protiv gđe fon der Lajen, a celom svetu su poznate njene milionske zarade (nezakonite, naravno) tokom pandemije. Može biti da nemački investitori beže iz takve Nemačke i zbog toga, mpžda su članovi i simpatizeri AFD, a i da ne bi plaćali energiju sedam puta (i nešto više) nego što su je do sada plaćali!
    Dragan je naravno, pametniji od nemačkih firmi koje su investirale u Srbiji. A šta to Dragan radi u Nemačkoj kada tako suvereno ceni o svemu ovome? Naravno, pretpostavljamo da Dragan diže svoje pravednički glas protiv ovakvih pojava u Nemačkoj, ili ćuti i nama odatle drži lekcije, a svoj poslić čuva (građevina, negovanje starih, a može biti naravno i vrhunski IT stručnjak, ali nešto sumnjam!) To bi bilo logično, nije Srbija valjala, napustio ju je, pa što se sada brine o njoj i drži lekcije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.