Agencija o Đuriću u kampanji: Nema osnova za postupak

Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da nema osnova da se protiv gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića vodi postupak za odlučivanje o povredi Zakona o sprečavanju korupcije.
Agencija o Đuriću u kampanji: Nema osnova za postupak
Foto: 021.rs
Agencija je reagovala po prijavi organizacije Transparentnost Srbija (TS), koja je posumnjala da je gradonačelnik u više navrata zloupotrebio javnu funkciju tokom predizborne kampanje.
 
Kako su naveli, Đurić je zakon prekršio time što je na više događaja prisustvovao uz dr Vesnu Turkulov, koja je bila nositeljka liste "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" na lokalnim izborima.
TS je u prijavi navela postoje sumnje da je gradonačelnik više puta prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i/ili Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, za šta je predstavila i primere izveštaja iz medija, a Agenciji se predlaže da situacije koje su oni izdvojili u svojoj prijavi dodatno ispitaju.
 
Takođe, Transparentnost Srbije ukazala je na direktno kršenje Zakona time što je gradonačelnik Milan Đurić na svom zvaničnom Instagram profilu, na kom se i navodi njegova javna funkcija, objavljivao i sadržaj koji služi u promotivnu svrhu liste na izborima "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", na kojoj se nalazio na drugom mestu.
 
"Na ovaj način se zloupotrebljava javni resurs (zvaničan nalog javnog funkcionera) za potrebe vođenja izborne kampanje, a pored toga se isti i generalnog promoviše", navodi se u prijavi.
Šta je Agencija odlučila?
 
Nakon pristigle prijave, Agencija za sprečavanje korupcije je postupila analizi navoda Transparentnosti Srbije.
 
Kako se navodi u Ishodu postupanja po prijavi prosleđen TS, u koji je 021.rs imao uvid, Agencija je kontaktirala gradonačelnika Đurića kako bi se izjasnio o navodima.
 
Naime, Đurić je izjavio da je u posetama terapijskoj zajednici "Zemlja živih" na Čeneju, udruženju penzionera i Manifestaciji "Sportski dani u Kisaču", zajedno sa Vesnom Turkulov, bio pozvan kao javni funkcioner.
 
Međutim, on ističe i više puta naglašava da nije učestvovao u određivanju zvanica navedenim događajima i da je Vesna Turkulov prisustvovala nezavisno od njega, odnosno da je bila pozvana od strane organizatora, a ne Grada.
 
"Istakao je da Grad Novi Sad ove događaje nije organizovao, da Turkulov nije bila deo tima koji je na ovim događajima predstavljao Grad i da je na svim događajima prisustvovala kao gošća po pozivu organizatora", navodi se u objašnjenju Agencije.
 
Što se tiče Instagram naloga, on je naveo da je to njegov lični nalog, sa ličnim objavama i da isti ne sadrži u nazivu funkciju, niti se vodi od strane gradskih resursa.
 
Na osnovu svega navedenog, Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da nema osnova da se protiv Milana Đurića vodi postupak.
Sa druge strane, iz Transparentnosti Srbije ističu da su navedeni primeri u prijavi služili kao ilustracija mogućeg kršenja Zakona, te da je Agenciji predloženo da u daljem postupku kontrole pribave potrebne informacije ne samo od subjekta prijave, već i od Službe za informisanje Grada Novog Sada, kao i medije koji su izveštavali o ovim događajima kako bi se utvrdilo od koga su dobili poziv.
 
"Sudeći po sadržini objašnjenja, to nije učinjeno i čini se da je Agencija svoj stav zasnovala na tvrdnjama samog gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića", ističe TS u odgovoru Agenciji za sprečavanje korupcije.
 
Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ranije je za 021.rs rekao da se iz medija i sa zvaničnog naloga Milana Đurića vidi da on vodi funkcionersku kampanja.
 
Premda zakon ne zabranjuje da se Đurić kao gradonačelnik pojavljuje na raznim događajima, ono što je sporno jeste što uz njega bude i prva na listi "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" dr Vesna Turkulov.
 
Nenadić kaže i da su u radnoj grupi za primenu preporuka ODIHR-a pokušavali prethodnih nedelja da postignu saglasnost da Agencija u ovakvim slučajeva brže reaguje, ali da zbog opstrukcije rada ovaj, kao ni drugi predlozi, nisu prihvaćeni.
  • Miloje

    05.06.2024 21:03
    Dozivotna suspenzija
    Fuj kakvi banditi i placenici u toj agenciji
    Sve ih dozivotno smeniti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.