Američka ambasada u BiH odgovara Vučiću: Jasno je - imovina pripada državi

Američka ambasada u Sarajevu je odgovorila na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića gde piše da imovina pripada državi, a ne entitetima.
Kako su napisali, "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini", prenosi N1.
"Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama, ali je polazna tačka i dalje jasna - imovina pripada državi", navodi se u saopštenju.
U obraćanju Džejmsa O'Brajena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.
 
"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije, kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima", rekao je tada O'Brajen.

Vučić je danas naveo da bi bilo "mnogo glupo" da se američka ambasada u odogovoru pozove na sporazum o sukcesiji, objasnivši da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ.

  • Мане

    13.06.2024 08:35
    Ет
    Наравно да не пише јер имовима припада ентитетима. Био је рат и у дејтону су исцртане и уписане границе. Бих је састављена од два ентитета а тачно су наведене надлежности које су пренесене на председништво бих и савет министара(не влада)које може имати само четири министарства. Територија припада ентитетима која је јасно уцртана у дејтону и што представља устав бих. Значи онај ко негира те границе и њено постојање крши дејтонски уговор а самим тим и устав бих. Да је онај немачки туриста то за шта се представља такви се требају хапсити и забранити доживотно јавно деловање. Али пошто он мрзи Србе и све што је Српско(исто као и муслимани)он то не ради.
  • cune

    12.06.2024 23:41
    cccc
    Imovina svake drzave pripada toj drzavi, a ne susednoj u ovom slucaju smrdiji
  • Gedza gegula

    12.06.2024 17:54
    Stali se dopisujete sa ambasasorom zovete ga natedite ako nastavi bice nepozeljan i cao putuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.