Safe Journalists osuđuje tužbe protiv KRIK-a: Ozbiljan pokušaj da se ućutka istraživački rad

Mreža SejfDžurnalists (SafeJournalists - SJ) osudila je tužbe sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).
Safe Journalists osuđuje tužbe protiv KRIK-a: Ozbiljan pokušaj da se ućutka istraživački rad
Foto: 021.rs (Ilustracija)
U saopštenju koje potpisuju SJ i Medija fridom rapid respons (Media Freedom Rapid Response - MFRR) ocenjeno je da je cilj tužbi da se ućutka KRIK zbog istraživačkog rada.
 
Tužbe protiv KRIK-a, glavnog urednika Stevana Dojčinovića i novinarke Bojane Pavlović, su usledile nakon što je KRIK 24. januara ove godine objavio profil sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga u bazi podataka "Prosudi ko sudi", koja predstavlja javni izvor za praćenje informacija o pravosuđu u Srbiji.
Dušanka Đorđević i njen suprug naveli su u tužbi da im je pravo na privatnost povređeno i traže da se uklone njihovi podaci iz baze, a ako to ne bude urađeno, KRIK može da bude kažnjen sa 100 evra za svaki dan neuklanjanja sadržaja.
 
Oni traže i odštetu od oko 6.500 evra, kao i pokriće sudskih troškova.
 
Tužioci su podneli i privatnu krivičnu tužbu kojom se mediji i novinari terete da su počinili krivično delo neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.
Oni su zatražili od suda da proglasi krivim medij i novinare i osudi ih na po 10 meseci zatvora. Traže i da se novinarima zabrani da se bave profesijom na dve godine.
 
"Ovi nesrazmerni zahtevi predstavljaju ozbiljan pokušaj da se ućutka istraživački rad KRIK koji je od javnog interesa", naveli su SJ i MFRR u saopštenju.
 
SJ i MFRR pozivaju sudije da se uzdrže od zlonamernih tužbi, jer takva praksa ima opasno zastrašujuće dejstvo na novinare i medije u Srbiji.
Ujedno su pozvali Vladu Srbije da što pre primeni anti-SLAPP direktivu Evropske unije i uključi odredbe za domaće slučajeve kako bi se sprečili takvi pravni napadi u budućnosti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija