Kurti: Tri uslova sam postavio Vučiću

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da je tražio ispunjenje tri uslova koja je postavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi bio održan trilateralni sastanak u Briselu.
Kurti: Tri uslova sam postavio Vučiću
Foto: Beta/AP
Posle sastanaka s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, nakon kojih nije održan i trilateralni sastanak, Kurti je izjavio da je izneo tri uslova, uključujući stav o formalizaciji Osnovnog sporazuma koji je usaglašen u februaru 2023. godine, prenosi Reporteri.net.
 
Kurti je rekao da je zahtevao "punu primenu Osnovnog sporazuma sa Srbijom" i "povlačenje pisma" Evropskoj uniji kojim je u decembru 2023. godine tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila rezerve u vezi sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o normalizaciji i aneksa primene.
Kazao je da je i danas zatražio da se Osnovni sporazum potpiše od predstavnika dve Vlade.
 
"Smatramo da su Osnovni sporazum i Aneks o implementaciji istaknuto dostignuće u spoljnoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u čitavim rundama ovog dijaloga. Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine... Mnogo toga se dogodilo od tada, kada se dogodila Banjska, ali i pismo o istupanju iz Osnovnog sporazuma", rekao je Kurti.
Dodao je da osnovni sporazum zasnovan na "de fakto priznanju".
 
"Ne možemo dozvoliti da se Osnovni sporazum baci u drugi plan tako što će Asocijacija postati hitno pitanje... Ne poričemo nasleđe prethodnih vlada, ali moramo zaštititi Osnovni sporazum...", naglasio je Kurti.
 
Govoreći o zahtevu za povlačenje pisma bivše premijerke Srbije Ane Brnabić koje je 2023. godine poslala EU, Kurti je pitao "kakvog smisla ima nastaviti dijalog kada se u tom pismu kaže da se neke tačke sporazuma neće primenjivati i da se ne poštuje teritorijalni integritet Kosova?".
 
Kurti je rekao da je tražio da se Milan Radoičić koji je rukovodio "terorističkim napadom u Banjskoj" preda kosovskim vlastima, kao preduslov da se onemoguće "pripreme za nove terorističke napade na Kosovu".
 
Dodao je da Radoičić "mora biti izručen kosovskim vlastima inače neće doći do normalizacije i mira u regionu".
Današnja diskusija sa učesnicima dijaloga između Srbije i Kosova bila je teška kao i uvek, a do trilateralnog sastanka nije došlo pošto je premijer Kosova Aljbin Kurti postavio tri uslova za implementaciju sporazuma, na koje Aleksandar Vučić nije pristao, rekao je posle sastanaka Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.
 
Borelj je istakao da Kosovo nije bilo spremno za sastanak s predstavnicima Srbije, dok je srpska strana bila spremna za nastavak dijaloga.
  • Čarapan

    27.06.2024 09:46
    Krajnje je vreme....
    Mislim da su se stekli uslovi da ga Danas i Vi ugostite, mislim na Kurtu jel Vi ko o čemu Vi o njemu
  • Gacic Serafin

    27.06.2024 08:55
    X
    Ovim smisljenim uslovima,premijer Kurti je samo razotkrio Vucica koji nije zainteresovan za nikakav dogovor vec se samo pravi..to je razlog nervoznih ulicarskih izjava kojima je Vucic izasao u javnosti..Jer izigravati pregovore a slati paravojne Radojcice,izigravati Ohrid a hvaliti se da ga boli ruka..o kakvom dogovoru je rec..?
  • Povlačenje pisma =

    27.06.2024 07:56
    potpis nezavisnosti Kosova
    Pismo Brnabić je bilo na dokumentu EU samita koji je Srbija potpisala, u kojem bi se priznala nezavisnost Kosova, međutim došlo je do pisma i to je neutralisano.
    Povlačenje pisma je Veleizdaja i priznanje nezavisnosti Kosova !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija