Nastavljeni trilateralni sastanci u Briselu u sklopu dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu je počeo zajednički sastanak u okviru dijaloga između dvojice glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.
Nastavljeni trilateralni sastanci u Briselu u sklopu dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Screenshot/RTS
Bilateralni razgovori između evropske i srpske strane su trajali više od dva sata, dvostruko od planiranog i to je razlog zašto je došlo do odlaganja početka zajedničkog susreta.
 
Lajčak je posle razgovora sa srpskom stranom, imao bilateralni susret i sa kosovskom delegacijom.
Radio televizija Srbije javila je da je oko 19 časova počeo i trilateralni sastanak, na kojem učestvuju predstavnici obe strane, kao i domaćini.
 
Direktni razgovori se dešavaju nakon prethodnog pokušaja koji nije uspeo zbog preduslova Prištine koje Beograd nije ispunio.
Glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi trebalo bi da raspravljaju o planu primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri postigli u februaru 2023. u Briselu, a potom su se na sastanku koji je održan u martu u Ohridu usaglasili oko aneksa primene.
 
Predhodno je portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je da će prioritet na sastanku biti "hitan početak primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa".
 
Kosovo i Srbija su 2023. postigle dogovor o ovom sporazumu, ali on nije sproveden na terenu.
 
Sastanak glavnih pregovarača najavili su prošle nedelje premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle odvojenih razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.
  • Djorde

    03.07.2024 05:33
    Realno!
    Koga vise briga!
  • A dinar ?

    02.07.2024 22:11
    A Srebrenica ?
    Reče Vučić, nema dinara nema više sastanaka u Briselu nego se sve vraća u SB UN u prisustvo Kine i Rusije.
    Šta je ovo ?
    Dinara nema, a sastaju se u Briselu, jeli to Vučić dao Lajčaku i EU posredniku legalitet posle jednostranog ukidanja dinara ?
    Reče li Vučić da posle glasanja Kvinte da su Srbi genocidni u UN da će se znati ko su neprijatelji, a ko prijatelji ?
    Šta je ovo, kakav je ovo sastanak sa neprijateljima, ništa od Kine i Rusije ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija