Nemački stručnjak: Vučić i Dodik se nadigravaju ko je veći Srbin, pridružio bi im se i Mandić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "već dugo se nadigravaju na temu ko je veći Srbin".
Nemački stručnjak: Vučić i Dodik se nadigravaju ko je veći Srbin, pridružio bi im se i Mandić
Foto: 021.rs
Posle Svesrpskog sabora u Beogradu 8. juna imaju osećaj da su potrebni jedan drugom - ocenio je Kurt Basener, stručnjak za međunarodne odnose iz Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.
 
U intervjuu za Radio slobodnu Evropa, Basener je ukazao na to da su Vučić i Dodik Saborom "u suštini 'bacili rukavicu' u lice međunarodnoj zajednici i postavljaju joj pitanje: šta ćete učiniti da nas zaustavite?", a nadaju se pobedi Donalda Trampa na novembarskim izborima za predsednika SAD "samouvereni da u tom slučaju mogu da nastave s takvim delovanjem".
"Kao što je običaj i sa Dodikom i sa Vučićem, gledaju koliko daleko mogu da idu. Takođe, s obzirom na to šta se događa u SAD, ne mislim da su ni Dodik ni Vučić neutralni prema američkim izborima", ocenio je on u razgovoru za RSE pošto je Skupština RS usvojila "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda" koja je prvobitno usvojena na "Svesrpskom saboru" 8. juna.
 
Prema njegovim rečima, skup u Beogradu nije bio samo deklarativan ili simboličan.
"Možda to nije nešto što će biti operativno u narednih mjesec dana, ali će svakako nastaviti da ide u tom smeru, nastaviće sastancima, deklarisanjem zajedničkih ciljeva i sličnih stvari... a Zapad se tim potezima do sada nije stvarno suprotstavljao pravim jezikom i metodama", rekao je Basener.
 
Na konstataciju da "razdruživanje" Republike Srpske od Federacije BiH nije bilo ni pomenuto na "Svesrpskom saboru" u Beogradu, Basener je ocenio da "odavno već postoji taj ples Dodika i Vučića na temu ko je veći Srbin", ali da "oni ne veruju jedan drugom u potpunosti".
 
Međutim, "posle cirkusa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (povodom donošenja Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici), takozvanog 'Svesrpskog sabora' i usvajanja Deklaracije (u RS), oni osećaju da su potrebni jedan drugom, ali ni jedan ni drugi ne mogu prestati da plešu", rekao je Basener.
 
On smatra da "Dodik misli da može nastaviti da pridobija Vučićevu podršku" koji "možda bude stavljen u poziciju da bi eventualno morao da ispuni svoja obećanja".
 
Basener je rekao da je bilo "mnogo američkih oštrih saopštenja i izjava, ali nije se desilo ništa što u RS ne bi mogli da ignorišu" - nema "faktora odvraćanja, zastrašenja" i ukazao da on smatra da se "mora poslati poruka: 'Nećete se nikada odvojiti jer vam mi nećemo dozvoliti... možete pričati šta hoćete, ali ništa ne možete učiniti, pa bi vam najbolje bilo da promjenite temu' ".
 
"Moje kolege iz Saveta za demokratizaciju politike i ja još od 2009. godine tražimo da se postave trupe u Brčko, restauraciju brigade EUFOR uz podršku NATO saveza", rekao je Basener koji smatra da bi to "prelomilo" i  "ne samo da bi skršilo tu 'svesrpsku' agendu, nego i ideju 'Srpskog sveta' koja je kao kišobran iznad svesrpske agende".
 
On međutim smatra da "ne postoji želja na obe strane Atlantika da budu viđeni kao neko ko će da eskalira situaciju.., a to je problem" i "to olakšava Dodiku i Vučiću da nastave sa svojim 'plesom' ".
 
Basener je rekao  da "nikad nije stekao utisak da je Dodik 'nečija 'igračka' mada je u podređenom položaju" i "možda ne vuče sve konce, ali ne mislim da radi apsolutno sve što Vučić traži od njega".
 
Dodik je "ranjiv po pitanju finansiranja, a (premijer Mađarske Viktor) Orban i Vučić su mu pomagali po tom pitanju i definitivno mislim da Vučić to koristi za svoje šire ciljeve, uključujući sever Kosova i to je deo njegovog koncepta tzv. Srpskog sveta", rekao je Basener.
 
Šta god da je u Crnoj Gori i na severu Kosova, sve je "korisno za Vučića... zbog širih ciljeva i stvaranja slike sebe kao partnera, zato što Dodik sebe ne predstavlja kao saveznika bilo koga sa Zapada", rekao je Basener uz ocenu da Vučić "vrši geopolitičku arbitražu i balansira" želeći "da bude viđen kao koliko-toliko prihvatljiv partner za SAD, EU i Veliku Britaniju".
"Mislim da Britanci više padaju na to nego Amerikanci i Evropljani. Naravno, uključujući i Kineze, Ruse, Turke, Arape iz okoline Persijskog zaliva", rekao je nemački stručnjak.
 
Na pitanje RSE o Andriji Mandiću, "prosrpski orijentisanom lideru iz Crne Gore", i pozivu na održavanje novog "Svesrpskog sabora" u Crnoj Gori i povezanosti sa "srpskim svetom", Basener je odgovorio da bi Mandić "voleo da bude treća karika u tome" jer veruje da bi to moglo biti ostvarivo ako "stvari krenu nagore u Crnoj Gori, ukoliko ne bude napretka, ali i u slučaju da reakcionarne snage u Evropi, i sa one strane Atlantika dobiju na snazi".
  • Мрђо

    05.07.2024 23:48
    "Ским си сонаквим си" што би реко наш народ а народ је уве управу.
  • Антун Чупак

    05.07.2024 16:47
    Са киме се надиграва тај такозвани немачки стручњак???!!!
  • MK

    05.07.2024 13:50
    Stručnjaci za Srbe
    Nemci se baš trude, evo već se to broji na stotinu godina da nas prouče. Misle da sve znaju, ali... Ovi današnji Nemci nisu po pameti ni prineti svojim precima, pa kada onima to nije uspelo, ovi bolje da se okanu tog posla, ne polazi im za rukom. Ako su uzorci njihove mudrosti Šolc i Berbok, generali koje prisluškuje ko god hoće, nema od tog posla ništa.
    Inače, koga to treba zaustavljati i zašto?
    Ni Nemce nije niko zaustavljao da se ujedine u XIX xeku, dali im i da se ujedine i posle Drugog svetsko rata, što nije trebalo dati, i sada bi oni nekud dalje i da gazduju okolo. Možda sa se potrude da gazduju sami u sopstvenom dvorištu! Mnogo američkih baza u Nemačkoj, ne znam da li su američki vojnici i danas tako omiljeni kod Nemica, kao što su nekad bili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija