Dačić: Policija neće dozvoliti blokadu pruga i puteva zbog protivljenja kopanju litijuma

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je kazao danas da policija neće dozvoliti nerede, blokade pruga i puteva koje pominju protivnici iskopavanja litijuma u Srbiji.
Dačić: Policija neće dozvoliti blokadu pruga i puteva zbog protivljenja kopanju litijuma
Foto: 021.rs
Ocenio je da oni politizuju situaciju.
 
On je gostujući na televiziji B92 kazao da o jadaritu sluša poslednjih 20 godina i da su svi o tome afirmativno govorili i da niko nije pominjao štetnost tog projekta.
Prema njegovim rečima, protivnici kopanja litijuma politizuju situaciju i ponašaju se licemerno, pošto su neki od njih hvalili taj projekat kad su bili na vlasti.
 
On je dodao da nikakva odluka o sudbini projekta "Jadar" nije doneta danas, već je vlada postupila na osnovu onoga šta je Ustavni sud naložio.
"Sa ekonomskog aspekta je to razvojni projekat, posebna pažnja posvetiće se posledicama na životnu sredinu. Niko neće da radi nešto štetno za stanovništo", naveo je Dačić koji obavlja trenutno i funkciju potpredsednika vlade.
 
Rekao je da je lako manipulisati javnim mnjenjem kada je reč o pitanjima koja se tiču životne sredine. 
Podsetimo, Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici novu uredbu kojom se, nakon odluke Ustavnog suda, projekat "Jadar" vraća u život.
 
Donošenjem nove uredbe o projektu "Jadar" Vlada Srbije proglasila je stanje neposredne ratne opasnosti, kaže za N1 lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta. Dodaje i da je Vlada poručila građanima da se spreme za samoodbranu.
 
Za bilo kakve nemire i sukobe u društvu biće odgovorna vlast koja je pogazila Ustav sopstvene zemlje, poručio je Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni"
 
On je u pisanoj izjavi naveo da vlast dve godine nije smela da vrati pojekat „Jadar“ dok, kako je istakao, nisu završena dva ciklusa prevremeno raspisanih izbora.
 
"Umesto sopstvenog naroda vlast je odabrala da služi stranoj kompaniji – Rio Tintu. Za bilo kakve nemire i sukobe u društvu biće odgovorna vlast koja je pogazila Ustav sopstvene zemlje okupirala institucije i pretvorila se u prostitutku stranog faktora", poručio je on.
 
"Naprednjačka vlast je objavila da će nasiljem pokušati da zgazi volju više od 80 odsto građana Srbije", ocenila je opoziciona stranka Zajedno, nakon usvajanja današnje uredbe.
 
Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić je ocenio da je Vlada Srbije pokazala kojim putem ide kada je reč o iskopavanju litijuma u dolini Jadra, "a to je nesumnjivo put beznađa i opasnosti po život, zdravlje i opstanak građana Srbije, čime se jasno svrstala na stranu stranih kompanija i zastupanja njihovih interesa".
 
Sociolog Ivan Živkov rekao je za N1 da sve što se dešava oko projekta Jadar vidi kao ofanzivu vlasti u nameri da sprovede projekat eksploatacije litijuma u Srbiji.
 
Zeleno-levi front će zajedno sa kolegama iz opozicije tražiti sastanak sa kancelarom Olafom Šolcom u toku njegove posete Srbiji, kako bi mu preneli argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, ali i razgovarali o evropskim integracijama, nedostatku vladavine prava i situaciji nakon izborne krađe koju je Vučić usavršio. 
 
"Šolc bi iz prve ruke trebalo da čuje argumente zbog čega se ne slažemo sa idejom da se u Srbiji vrše ova visokorizična iskopavanja. Takođe, želimo i da ga upoznamo i sa činjenicom da se lokalna zajednica, organizacije civilnog društva, stručnjaci, političke partije opozicije i ogroman broj građana Srbije opravdano se protivi iskopavanju litijuma, a vlada vrši pritiske na ljude, hapsi aktiviste i krši sopstvene zakone. U državi u kojoj institucije ne rade, izbori se kradu, ustavni sud radi na dugme, a zakoni ne važe jednako za sve, teško je zamisliti da će iste te institucije štititi interese građana kada je u pitanju životna sredina", izjavio je Radomir Lazović, navodi se u saopštenju ZLF-a.
 
Lazović je poručio da je Nemačka veoma upoznata sa stanjem vladavine prava u Srbiji i da je bila jedna od najglasnijih u osudi Vučićeve izborne krađe.
  • Etika

    20.07.2024 13:19
    Uuuu, evo uplašila sam se!
  • Toki

    19.07.2024 06:25
    Samo polako
    Da li je to onaj isti Dačić što je pevao Erdoganu na uvce.
    Čovek bez dostojanstva, licemer i Vučićev čovek po potrebi.
    Dačiću, nemoj da pretiš narodu jer narodu je pun kofer svih
    vas na vlasti. Narodu je potrebno vremena ali kada krene a nije daleko
    taj trenutak tada ti ni Vučić a ni Erdogan neće pomoći. Daće Bog
    da budeš u pidžami 24 sata a mi ćemo ti dati mikrofon pa guslaj
    na uvce krimosima oko tebe o tvojoj junačkoj prošlosti.
  • Miki

    18.07.2024 14:47
    Botovi sram vas bilo....Sta radite za neki posao koji ste dobili,fuj...Rio Tinto nece proci i tu vlast pada...Dignuce se narod kao 5oktobra...I Slobo je mislio da je nedodirljiv...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija