Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima

Pokret "Kreni-promeni" ocenio je danas da je potrebno hitno rešiti problem "nehumanih uslova" u porodilištima u Srbiji i nepostojanje klima uređaja.
Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima
Foto: Pixabay
Izvršna direktorka "Kreni-promeni" Marina Pavlić na društvenoj mreži "Iks" kazala je da im veliki broj porodilja piše o nehumanim uslovima u porodilištima, kao i da usled nedostatka klima uređaja majke i bebe imaju veoma teške uslove.
Dodala je i da nije bitno da li će taj problem rešavati republičke ili lokalne vlasti, te da ga je potrebno rešiti što pre.
Roditeljski portal Bebac osudio je to što pojednina porodilišta nemaju klima uređaje na temperaturama oko 40 stepeni.
 
Dodaju da ovakva situacija nije samo nehumana, već i potencijalno opasna po zdravlje najosetljivijih članova našeg društva.
 
"U porodilištima širom Srbije vrućine su ogromne jer su klima uređaji pokvareni, neservisirani ili uopšte ne postoje. Nedostatak funkcionalnih klima uređaja u porodilištima nedopustiv je za današnje vreme. Umesto da se pruži utočište i adekvatna nega porodiljama i novorođenim bebama, porodilišta su postala izvor dodatnog stresa i brige. Visoke temperature mogu dovesti do dehidracije, toplotnog udara, problema sa dojenjem, a kod beba mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije", poručuju sa portala Bebac.
 
Dodaju da je najgore od svega što ovaj problem nije nov i ponavlja se iz godine u godinu, što ukazuje na duboko ukorenjene sistemske propuste. 
  • Evo

    17.07.2024 07:46
    Evo
    sve trece da srede klimatizaciju! Dok neoteramo ovu bagru nista dobro nemojte ocekivati! Valjda ste svatili za ovih 12 godina?!
  • Eon

    17.07.2024 07:20
    Budimo realni
    Pored "važnih" poduhvata kao što su Expo, stadioni, čudovišta na vodi i slično, ne može se baš svima ugoditi. Malo vrućine nikom neće škoditi, a leto će proći.
  • Petar

    17.07.2024 07:07
    Pohvala
    Bio sam na pregledu u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, sve klimatizovano, kulturni i ljubazni zaposleni, nova prostori poliklnike divno sređeni. Da nam je više ovakvih ustanova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".