Ranjeni policajac stabilno, ispričao kako je došlo do napada: Uspeo je da puca ka napadaču

Vjekoslav Ilić, policajac koji je sinoć ranjen u pucnjavi kod Loznice je u stabilnom stanju i svestan je.
Ranjeni policajac stabilno, ispričao kako je došlo do napada: Uspeo je da puca ka napadaču
Foto: 021.rs
On je razgovarao sa pomoćnikom direktora policije Draganom Vasiljevićem, koji je za RTS ispričao kako je došlo do napada.
 
Ističe da je policajac Ilić uspeo da repetira pištolj i puca ka napadaču, ali ne zna se da li je on ranjen. Vasiljević je izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Nikole Krsmanovića.
Na licu mesta policija je pronašla pasoš osumnjičenog, izdat od strane institucija Kosova na ime Hajrizi Artan (1991). Objavljena je i njegova fotografija. Međutim, još uvek se proverava da li je to pravi identitet napadača.
 
Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević rekao je u emisiji "Oko" da je obišao ranjenog policajca Vjekoslava Ilića i da je on u svesnom stanju i da se oseća dobro. Vasiljević je rekao i šta mu je Ilić ispričao.
"Videli su ‘mercedes’ tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola", rekao je Vasiljević.
 
Ističe da nije odmah došlo do pucnjave, i vozač i suvozač su dali lična dokumenta. Poštujući pravila, policajci su zahtevali da jedno lice izađe – suvozač, a drugo je ostalo u vozilu.
 
"Suvozač je izašao, lice se ponašalo uobičajeno u smislu gestikluacije, bilo je nasmejano, policajac Ilić je bio sa leve strane, u zoni vozača da bi ga držao pod kontrolom. Neposredno posle početka kontrole lica, začuli su se pucnji, to je bilo u zadnjem delu vozila", ispričao je Vasiljević.
 
Navodi da je napadač opalio nekoliko metaka ka policajcu Iliću i da ga je pogodio u desno rame.
 
"Kako sam kaže (Ilić) vrlo teško, ali uspeo je da repetira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu", naveo je Vasiljević.
 
Nema informacije da li je napadač ranjen. Ilić je, takođe, rekao da napadač nije znao, ili nije hteo da govori srpski jezik.
Vasiljević je izjavio da identitet ubice policajca Nikole Krsmanovića u blizini Loznice još uvek nije "sa sigurnošću potvrđen", iako su na mestu napada nađeni kosovski pasoš i nemačka lična karta na ime Artana Hajzirija.
 
Hajrizi Artan se, međutim, javio nemačkim vlastima u Hanoveru i tvrdi da mu je brat Faton ukrao pasoš. Faton Hajrizi je, inače, od 6. jula odbegli zatvorenik iz zatvora Smrekovnica kod Vučitrna. On je u zatvoru bio zbog ubistva ruskog vojnika 2000. godine, ali i drugih teških krivičnih dela kao što je ranjavanje policajaca na Kosovu i Metohiji.
 
Vasiljević je za RTS rekao da ima dosta nelogičnosti u iskazu koju je dao Arton u Nemačkoj i dosta toga što se samo zdravim razumom ne može potvrditi, a operativno je vrlo teško.
 
"Na primer da je njegov brat došao u Nemačku i bio u Nemačkoj i vratio se iz Nemačke ponovo na područje Kosova i Metohije, a da je on naknadno utvrdio da mu nema njegovih ličnih dokumenata. A to lice je danas sa tim dokumentima izvršilo ovako gnusan zločin, ukoliko je to tačno", naveo je Vasiljević.
 
Vasiljević je za RTS rekao da MUP Srbije "odlično sarađuje" sa policijom Republike Srpske u potrazi za osumnjičenim, kao i da su uspostavili saradnju s policijama BiH i Hrvatske, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji. 
 
"Na osnovu nemačke lične karte nađene na mestu terorističkog akta, kontaktirali smo preko Interpola i nemačku policiju", rekao je pomoćnik direktora policije. 
 
Prema njegovim rečima, "jake" policijske snage i dalje pretražuju teren oko Drine, a u potrazi su angažovani i helikopteri, dronovi i termovizijski uređaji. 
 
RTS je preneo da je ranjeni policajac u stabilnom stanju i da je smešten na odeljenje hirurgije u zdravstvenom centru u Loznici. 
 
Subota je u tom gradu proglašena Danom žalosti zbog ubistva policajca Nikole Krsmanovića.
 
Vozač rekao da je komunicirao sa dve osoba
 
Danas je u jednom trenutku rečeno da je vozilo koje je zaustavljeno u stvari taksi. Međutim, kasnije je to demantovao i ministar Ivica Dačić.
 
Reč je o vozaču koji je po potrebi vozio ljude gde treba za određenu svotu novca. On je priveden i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.
 
Tokom dana stigla informacija da nije uhapšen samo on, nego i žena iz Mladenovca i njen suprug koji je bio u Bijeljini.
 
"Mi u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo kakva je njihova direktna veza, ali su oni bili, po izjavi vozača, kontaktna osoba za transport lica od Preševa do Loznice", rekao je Vasiljević.
 
Govoreći o vozaču, Vasiljević je rekao da je on izjavio da je taksista.
 
"Vozilo kojim je prevozio ovo lice, međutim, nije imalo obeležja taksija niti ima registrovanu taksi firmu koja se vodi na njega ili na to vozilo kojim je transportovao ovo lice", naveo je Vasiljević.
 
Kaže da je vozač, kako sam tvrdi, po pozivu prijateljice otišao do Preševa da preuzme jedno lice za koje kaže da ne zna ko je. Vozač tvrdi i da je bio u kontaktu sa drugim licem, koji se ispostavlja da je muž te žene.
  • Mark

    19.07.2024 07:02
    .
    Opet strucnjaci u komentarima.. A nije sumnjivo sto je tutinska reg u okolini loznice? Kad se zna koliko migranata dolazi. Da uzmu duge cevi pri kontroli? Pa jbt, kad policija izadje sa dugim cevima odmah je panika u narodu. Citaj komentare za policiji, kad su izasli sa dugim cevima kad je ubijen žandar.
  • Pera Ždera

    19.07.2024 06:55
    Sranje
    Uvek naprave "poznati od ranije"i "praćeni", znači nema iznenađenja.
  • Anti-srbistanac

    19.07.2024 06:52
    gubernija
    Isto kao kod mentora sa istoka, prate se demostranti a prolaze nezapazeno ubice sa sve oruzjem. Porodici saucesce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija