Rio Tinto: Ne nameravamo da kopamo litijum u Valjevu, to se ne uklapa u naše planove

"Jadar" je jedini litijumski projekat koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji i nema planova za razvoj bilo kog drugog na teritoriji Srbije.
To su rekli iz ove kompanije i dodali da nemaju planove za rudarenje u Valjevu, a prenosi N1.
 
Kako tvrde, od 2010. do 2015. godine vršena su istraživanja prisustva litijuma i borata na teritoriji opštine Valjevo.
"Na osnovu svih dobijenih rezultata, a u saradnji sa ekspertima kompanije Rio Tinto, ocenjeno je da pomenuta geološka istraživanja ne treba nastaviti jer se utvrđeni geološki potencijal ne uklapa u poslovne planove kompanije. Svi radovi realizovani su u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom i odgovarajućim odobrenjima nadležnog ministarstva, a svi rezultati istraživanja dostavljeni nadležnom ministarstvu kroz godišnje izveštaje. Nakon 2015. godine istraživanja su nastavljena samo u jadarskom basenu", dodali su u ovoj kompaniji.
 
Juče je na gradskom trgu u Valjevu održan protest protiv Rio Tinta, iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, ali pre svega u valjevskom kraju.
Okupljeni su istakli da je protest potpuno vanastranački i pozvali su sve ljude, koje god političke orijentacije i verskog opredeljenja da se ujedine oko toga da se u okolini Valjeva ne rudari jer, kako navode, to što je planirano da se budućim naraštajima ostavi "samo bi neprijatelj voleo".
 
"Valjevo mora da zna i da ima odgovor ko to obećava i prodaje našu zemlju. Okupili smo se da tražimo odgovore. Očigledno je da su mutne radnje u pitanju kao i sve što se dešava u ovoj zemlji, sve je u rukama grupe moćnika. Mene zanima šta kažu građani, da li oni žele litijum? Ja ovde ne želim rudnik, znam šta znači imati rudnik pored grada, video sam to, ne moram ići u Boliviju ili Peru, već znam kako to izgleda", rekao je za N1 reditelj Zoran Đorđević.
  • R49

    23.07.2024 22:38
    Velikodušni
    Jel treba da se zahvalimo Rio Tintu što će da poštedi Valjevo?
  • Novosađanin

    23.07.2024 19:50
    Naravno, sada se ne uklapa, ali će se uklapati za koju godinu, sigurno :)
  • Милош Марјановић

    23.07.2024 16:05
    Nije Rio
    Ovde je u pitanju druga firma za Valjevo, EuroLitijum

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.