Opozicija odbila ideju Brnabić o komisiji za litijum: Prevara, šarada i pokušaj prljave igre

Opozicione stranke redom odbijaju ideju predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da se formira parlamentarna komisija za litijum.
Opozicija odbila ideju Brnabić o komisiji za litijum: Prevara, šarada i pokušaj prljave igre
Foto: Pixabay
Ovu ideju smatraju prevarom građana ili pokušajem vlasti da opoziciju uvuče u prljavu igru. 
 
Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović saopštio je da je predlog za formiranje parlamentarne komisije za litijum pokušaj da se "prevarom građana ponovo spuste tenzije".
 
On je ukazao i da je "nestavljanjem narodne inicijative na glasanje u roku od šest meseci prekršen Ustav", kao i pri "štelovanju odluke Ustavnog suda dogovorom izvršne vlasti i Rio Tinta".
 
Manojlović je upozorio je i da svaki novi pokušaj "institucionalnog omogućavanja kopanja" predstavlja novo kršenje Ustava.
 
"Ustavni sud nije odlučio po ustavnoj žalbi zbog probijanja ustavnog roka, a po dogovoru predsednika Republike i Rio Tinta je usvojio Rio Tintovu inicijativu. Umesto da utvrdi odgovornost za kršenje Ustava, Ustavni sud je postao saučesnik u gaženju Ustava čime pokazuje okupiranost institucija", zaključio je Manojlović.
Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Borislav Novaković ocenio je da je poziv predsednice Skupštine "namera vlasti da otupi oštricu narodnog nezadovoljstva" i da time žele da uvuku opoziciju u "svoju prljavu igru".
 
On je dodao da je za NPS ovaj predlog potpuno neprihvatljiv.
 
"Ovim predlogom pokušavaju da nas uvuku u svoju prljavu igru i učine odgovornim za katastrofalan i koruptivan projekat, koji niko ko misli dobro ovom narodu ne želi. Pritom, prećutkujemo katastrofalno iskustvo iz onih zemalja u kojima je Rio Tinto rudario litijum. Dakle, ne pada nam na pamet da prihvatimo inicijativu Brnabić", rekao je Novaković za Nova.rs.
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je povodom najave Brnabić da nikakva komisija ne može da reši situaciju oko litijuma i da je sednica parlamenta na tu temu na kojoj insistira cela opozicija "uslov svih uslova".
 
"Uslov svih uslova je posebna sednica Narodne skupštine o rudarenju litijuma, na čemu insistira cela opozicija. Bez ispunjenja tog zahteva, ne može se govoriti ni o čemu drugom. Građani su izuzetno uznemireni zbog najavljenog rudnika litijuma, situacija je uzavrela do maksimuma i to ne može da reši nikakva komisija, niti posete državama koje imaju litijum, a nisu počele njegovo iskopavanje", rekla je Tepić za N1.
Lider Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da oni sasvim sigurno neće učestvovati u, kako je rekao, "fejk pokušajima" da se formira komisija. On je za Novu.rs rekao da bi "Ana Brnabić i Aleksandar Vučić trebalo da kleknu i mole za oproštaj zbog nezapamćenog zločina nad prirodom".
 
"Ekološki ustanak sigurno neće učestvovati u već viđenim, fejk pokušajima da se formira nekakva komisija za nadzor projekta Jadar. Oni koji su u prethodnih 12 godina sprovodili sistematski ekocid sahranivši na desetine reka, koji su iza sebe ostavili na hiljade divljih deponija, na hiljade hektara posečenih šuma, zatrovanih njiva, presušenih izvora, sada bi - šta? Da zajedno učestvujemo u ekološkom zločinu zvanim projekat Jadar? Taj film nećete gledati", kaže Jovanović i dodaje da predlaže Brnabić zajedno odu mesec dana u Australiju da Aboridžine pitaju gde su im pećine koje je uništio Rio Tinto. 
 
Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević odgovorio je Brnabić povodom njene najave da će formirati komisiji za litijum.
 
"Litijum se u Srbiji neće kopati. Svakoga dana građani Srbije i predstavnici opozicije ovo jasno poručuju Aleksandru Vučiću. Kakvu god prevaru i podlost ovaj režim smišljao da bi obezbedio pokriće za svoju nerazumnu odluku da zarad iskopavanja ovog minerala uništi Srbiju, odgovor slobodarske i nepokorne Srbije je: 'Nećete kopati!'", naveo je Milivojević.
 
On je dodao da je režimu Aleksandra Vučića, koji je suočen sa ogromnim i rastućim nezadovoljstvom građana zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa projektom Rio Tinto, pri čemu režim brani svoju proviziju od tog posla, a ne javni interes, sada treba alibi za ovo što su uradili.
Poslanica stranke "Srbija centar - Srce" Tijana Perić Diligenski kaže da ta partija neće da učestvuje u političkoj šaradi i ekskurziji parlamentarne delegacije u Nemačku i Finsku i da je komisija fasada dijaloga i običan igrokaz.
 
"Komisije kojima ona predsedava su netransparentne, jer je javnost isključena iz njihovog rada. Uz to, besmislene su komisije koje odlučuju o stvarima koje su već odlučene", navela je u izjavi za Nova.rs Perić Diligenski.
 
Ona dodaje da je neophodno da društveni i politički dijalog o pitanju litijuma bude obelodanjen i da se prenosi na javnom medijskom servisu.
 
"Ako bi se organizovalo javno slušanje povodom rudarenja litijuma, onda je neophodno da u njemu učestvuju stručnjaci za rudarenje, ekolozi, predstavnici Rio Tinta, civilnog sektora, akademske i naučne zajednice, narodni poslanici, ministri. Ana Brnabić je svojim dosadašnjim angažovanjem dokazala da se okreće kako vetar duva i da lobira za različite, neretko suprotstavljene interese. Setimo se samo njenog angažovanja oko vetrenjača kao vida zelene energije, što je dijametralno suprotno sa rudarenjem litijuma i agendom Rio Tinta. Otuda, umesto u Nemačku i Finsku, bilo bi celishodnije da gospođa Brnabić predvodi delegaciju koja bi obišla Papua Novu Gvineju, Indoneziju i Madagaskar, kako bi videli prizore koji ostaju iza Rio Tinta", kaže poslanica.
  • Lopovi

    27.07.2024 06:26
    Ovako kradu izbore
    Nikakav referendum!!! Izbore su pokrali, vecina onih koja nije izasla je ipak "glasala" - tako sto su predsednici birackog mesta krali koverte sa listicima, zatim se to nosilo u stranku i zaokruzivalo, ubavivalo u kutije, a posle stimao biracki spisak. Predstavnici tzv opozicije su ili pili kafu i rakijicu ili su, kao u mom mestu, dobili po 100, 200 evra da budu mirni. Eto, tako su dobili izbore, tako bi dobili i referendum. NO PASARAN!!!
  • Komitet

    26.07.2024 23:56
    Sve ovakve oblike diskusija karakteriše pritisak da ishod neminovno mora da bude potvrda stava vlasti samo da se formalno na brzinu odglumi dijalog, i što je još gore, da se prisutnošću neistomišljenika, koji nemaju nikakve šanse ni da se čuju, jer njihove stavove vlast unapred diskvalifikuje i odbacuje, prebaci odgovornost i cela stvar isporuči kao nekakav konsenzus. Mali čovek tako ostaje bez ikakve podrške, a vlasti je udobno da krčmi šta god poželi. Sve te komisije i odbore, radne grupe i slične formacije treba bojkotovati. Nema ovde dijaloga, odavno.
  • SRB-IN

    26.07.2024 19:31
    Naprednjačka prevara
    Vidi se da imaju zapadne mentore. Čerčil je jednom rekao: "Ako želiš da izbegneš odgovornost za neki loš potez samo formiraj parlamentarnu komisiju"... Dugi prsti čika Blera...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.