Rio Tinto demantuje hidrogeologa: Posebna pažnja bi bila posvećena sprečavanju mešanja voda

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst "Hidrogeolog: Nema rudarske eksploatacije da nije praćena negativnim uticajem na životnu sredinu" koji je 021.rs preuzeo od agencije Beta.
U tekstu se iznosi stavi profesora u penziji Rudarsko-geološkog fakulteta Veselina Dragišića, koji povodom polemike o opasnosti po životnu sredinu ukoliko bi kompanija Rio Tinto otvorila rudnik litijuma kod Loznice navodi da je "teško 100 odsto zaštiti životnu sredinu".
Odgovor kompanije Rio Tinto prenosimo u nastavku:
 
Portal 021.rs objavio je 1. avgusta članak pod nazivom "Hidrogeolog: Nema rudarske eksploatacije da nije praćena negativnim uticajem na životnu sredinu" u kome se izneti brojni netačni navodi i proizvoljna tumačenja profesora beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji, Veselina Dragišića.
 
Profesor beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji, Veselin Dragišić između ostalog u članku navodi da "nema rudarske eksploatacije da nije praćena negativnim uticajima na životnu sredinu". Profesor Dragišić je ovde propustio da pomene da ne postoji nijedna aktivnost da nije praćena negativnim uticajima na životnu sredinu od poljoprivrede, prehrambene ili farmaceutske do IT industrije. Pitanje je kako se tim uticajima upravlja na održiv način.
Dragišić svoj zaključak da "misli da rudnik u ovom trenutku ne treba otvarati" potkrepljuje paušalnim ocenama da "veliki broj i domaćih i stranih stručnjaka takođe misli da nema idealne zaštite životne sredine" ne iznoseći nijedan naučno utemeljen dokaz ili činjenicu u prilog svog stava koji javno zastupa.
 
Kompanija Rio Tinto naglašava da se u ovom trenutku i ne planira otvaranje rudnika, odnosno da se otvaranje rudnika može očekivati tek kada se sprovedu dodatna istraživanja i završi kompletna predviđena procedura predviđena zakonima Republike Srbije, što je proces koji bi trajao još najmanje nekoliko godina.
 
Dragišić u formi argumenata navodi paušalne ocene kao što je "sigurno je da je teško 100 odsto zaštititi životnu sredinu" koje sa naučnog aspekta nemaju nikakav značaj. Tako, na primer, Dragišić kaže i da "ne bi valjalo da podzemne vode u samom ležištu dođu u kontakt sa podzemnim i površinskim (rečnim) vodama jer bi se kontaminirale". 
 
Projekat "Jadar" osmišljen je tako da od samog početka svaki uticaj na podzemne i površinske vode svede na najmanju moguću meru koristeći najsavremenije inženjerske metode i strogo se pridržavajući domaćih i evropskih propisa o zaštiti životne sredine. Važna karakteristika Projekta "Jadar" je to što će se podzemna eksploatacija obavljati na dubini od okvirno 370 do 650 metara - u prostoru koji je hidrogeološki izolovan vodonepropusnim slojevima od izvora vode koje zahvataju lokalni kopani bunari. 
 
Višegodišnja istraživanja i prikupljeni podaci pokazuju da duboke podzemne vode i plitke aluvijalne izdani imaju hidrogeološku izolovanost. Duboke vode, koje su pod pritiskom i imaju različit fizičko-hemijski sastav, neće znatno uticati na smanjenje nivoa aluvijalnih voda ili infiltraciju u površinske vode zahvaljujući primenjenim modelima odvodnjavanja.
 
Posebna pažnja bi bila posvećena sprečavanju mešanja voda različitih dubina odnosno slanih voda iz podzemnog rudnika i plitkih podzemnih voda koje lokalna zajednica koristi. To bi se postiglo kroz sledeće mere: Izolacija izdani tokom radova. Tokom izvođenja radova, direktna veza između različitih izdani biće uspostavljena samo preko okana za izvoz rude i opreme. Preduzimaju se tehničke mere da se ove izdani izoluju i spreči mešanje podzemnih voda.
Dragišić navodi i da "ležište odlikuje relativno niskim stepenom vodoobilnosti, odnosno da podzemnih voda nema u količinama kao kod nekih drugih rudnih ležišta", što je kontradiktorno navodima da je područje izuzetno bogato podzemnim vodama koju takođe zastupaju oponenti projekta. 
 
Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.
 
Širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.  
  • Maja

    05.08.2024 23:27
    Rudnik
    Samo neka kažu gde ima u Evropi. Nema rudnika
  • Nebitno

    05.08.2024 00:10
    Hajde lepo kući pa tamo bušite,kopajte....povedite i ove "sveznajuće" i alave na pare i srećan put!
  • M

    04.08.2024 15:35
    Vlast je vec slagala narod da nece biti iskopavanja ,vise nista im ne verujemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija