Priča o Vučiću kao najboljem studentu Pravnog fakulteta je čista izmišljotina

S vremena na vreme u javnosti se može čuti da je Aleksandar Vučić bio najbolji student Pravnog fakulteta u Beograd.
Priča o Vučiću kao najboljem studentu Pravnog fakulteta je čista izmišljotina
Foto: 021.rs
Sve je počelo kada je 2015. godine Vučić održao predavanje "Srpska država između Istoka i Zapada" na Pravnom fakultetu.
 
Dekan Sima Avramović je izjavio tada da je Vučić "bio i ostao jedan od najboljih studenata". Međutim, to "jedan od" se u međuvremenu izgubilo, pa je predsednik prerastao u "najboljeg", piše Fakenews Tragač.
Krajem oktobra 2017. Aleksandar Martinović (SNS) doneo je u Skupštinu Srbije fotokopiju Vučićevog indeksa, pa je čitao nazive predmeta iz kojih je dobio desetke, a obavestio je poslanike i o prosečnoj oceni predsednika: 9,44.
 
Mnogi su nakon toga počeli da Vučića nazivaju "najboljim studentom" – daleko češće uz ironiju nego uz divljenje.
Da li je Vučić bio dobar student?
 
Na sajtu Pravnog fakulteta postoji pretraživa baza diplomiranih studenata, iz koje saznajemo da je Aleksandar Vučić studije započeo 1988, a završio ih 16. novembra 1994. godine, dakle za nešto više od šest godina.
 
Iako bi se moglo reći da je Vučić jednu godinu studija u proseku završavao za godinu i po – čak i uz takav "produžetak" bio je natprosečan. Naime, na prijemu Vućićeve generacije brucoša (1988/9) dekanka Ljubica Kandić izjavila je da studije mogu da se završe za četiri godine, ali da je prosečna dužina studiranja na Pravnom fakultetu sedam godina.
 
Dakle, Vučić je u roku kraćem od prosečnog završio studije s vrlo visokom prosečnom ocenom – 9,44.
 
Da li je Vučić bio najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta?
 
Čak i da je Vučić završio studije u roku, s prosečnom ocenom 10,00, bilo bi nefer nazvati ga "najboljim studentom u istoriji Pravnog fakulteta", jer je mnogo onih koji su imali besprekoran učinak.
 
Da bismo stekli jasniji uvid u listu "najboljih" Fakenews Tragač je kombinovao nekoliko arhivskih izvora: fakultetske hronike objavljene unutar "Anala Pravnog fakulteta", bilten "Acta diurna", arhiviranu verziju sajta Univerziteta u Beogradu, kao i dostupne biografije uglednih pravnika koji su diplomirali na Pravnom fakultetu.
 
Fakultet i univerzitet već decenijama dodeljuju priznanje najboljem studentu u generaciji, vodeći računa o prosečnoj oceni i dužini studija. Nažalost, podaci za određene školske godine nedostaju, pri čemu ne možemo biti sigurni da li je nagrada u tim periodima uopšte dodeljivana. Pisali smo Pravnom fakultetu, ali odgovor nismo dobili.
 
Fakenews Tragač je identifikovao 54 studenta generacije, počevši od Grozdane Vučićević Petrović: ona je nagradu dobila 1966/7. godine, a studije je završila s prosekom 9,91. Na dugoj listi dobitnika nalaze se mnoga poznata imena: profesori prava Miroljub Labus, Stevan Lilić, Dragor Hiber, Ivana Simović Hiber, Vladimir Vuletić, advokat i političar Vladimir Cvijan, sudija Ustavnog suda Vesna Ilić…
Podatak o prosečnoj oceni bio je dostupan za 42 studenta generacije od 1967. do danas, pri čemu je najniža prosečna ocena (na nepotpunoj listi Fakenews Tragača) bila 9,2 (1982/3), a najviša – 10,00. Sajt za proveru činjenica došao je, štaviše, do imenā čak 23 studenta generacije koji su ovaj fakultet završili s maksimalnim učinkom. A tu nije kraj, jer prosek 10,00 sam po sebi ne garantuje da će neko dobiti ovo prestižno priznanje. Na primer, školske 2011/2. je čak šestoro studenata diplomiralo s najvišom ocenom.
 
A kakav bi bio "prosek proseka", tj. prosečan iznos prosečnih ocena najboljih studenata Pravnog fakulteta? Sudeći prema našoj listi – 9,87, znatno više od Vučićevih 9,44. Dodajmo i to da su svi studenti generacije prethodnih 12 godina imali prosečnu ocenu 10.
 
Da li je Vučić bio najbolji student u svojoj generaciji?
 
Nažalost, nismo uspeli da dođemo do informacije o tome ko je u Vučićevoj generaciji proglašen najboljim diplomiranim studentom, a ne znamo ni da li je nagrada uopšte dodeljena te 1992. godine.
 
Ipak, uvidom u arhivske materijale možemo nedvosmisleno potvrditi da je bilo boljih od aktuelnog predsednika Republike. U "Analima Pravnog fakulteta" za 1990. pronalazimo spisak nagrađenih studenata s prosečnom ocenom iznad 8,5, a na tom spisku se nalazi i Aleksandar Vučić: broj dosijea 88-8, prosečna ocena 9,57. 
 
Iznad njega su još dvojica studenata iz iste generacije s prosekom 10,00, ali i Goran Vesić, aktuelni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s prosekom 9,85.
 
Međutim, reč je o nagradama za završenu prvu godinu, a najvredniji studenti generacije upisane 1988. tada su već završili i drugu. Među njima je bila i Sanja Stepanović, koja je u to vreme imala prosek 10,00, a danas radi kao profesorka na Fakultetu političkih nauka. 
 
"Naposletku, iako ne znamo ko je tačno bio student generacije upisane 1988. godine, znamo da Aleksandar Vučić nije", zaključak je Fakenews Tragača.
 
Kompletan tekst pročitajte na OVOM LINKU.

Komentari 31

  • tomy

    14.08.2024 14:57
    Čik pogodi?
    Po vama će još ispasti najgori?!
  • Ramirez Kratkodlaki

    13.08.2024 18:03
    A ustavno pravo ?
    Taj čovek toliko krši Ustav da mu treba poništiti ocenu iz ustavnog prava i vratiti ga da ponovo polaže ispit. Za ostale predmete ne znam, ali ustavno je očigledno položio na prepisivanje...
  • Marta

    13.08.2024 17:01
    Ha ha ha!
    Ako je Vucic bio tako dobar student, onda je program i ocenjivanje PF u BG za ozbiljno preispitivanje, posto se radi o coveku koji gazi svaku pravnu normu koju je ikada procitao. Dakle, taj fakultet nije uspeo u osnovnom postolutau, a to je da od njega stvori akademskog i prosvecenog gradjanina, koji razume da je pravo tu da uredjuje drstveni sistem i da pravna norma stiti svakog clana drustva od samovolje pojedinca. Dakle, los fakultet i losi edukatori (pedagozi).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija