Međunarodna udruženja: Vučić ugrožava novinare iz celog regiona

Evropska federacija novinara (EFJ) i SafeJournalists mreža saopštili su danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 11. avgusta targetirao novinare.
Međunarodna udruženja: Vučić ugrožava novinare iz celog regiona
Foto: Pixabay
Kako su naveli on je targetirao novinare iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i sa Kosova i pozvali ga da to prestane da radi.
 
U saopštenju piše da je Vučić to uradio na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom protesta građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.
 
EFJ i SafeJournalists mreža, kako su naveli u saopštenju, izražavaju punu solidarnost sa novinarima koji su bili na meti predsednika Vučića.
Pozvali su ga, kao i vlasti Srbije da se uzdrže "od ovog eklatantnog obrasca uznemiravanja novinara i medija zbog kritičkog izveštavanja" i umesto toga "obezbede poštovanje osnovnih garancija slobode medija".
 
U saopštenju su pozvali Vučića da prestane da uznemirava novinare zbog njihovog izveštavanja i da im, kako su naveli, obezbedi radno okruženje, bez zastrašivanja i političkih pritisaka.
 
"Zadatak medija je da objektivno i kritički izveštavaju o događajima od javnog interesa, uključujući i aktivnosti vlasti", navela je SafeJournalists mreža.
Dodala je da su nedavni građanski protesti u Beogradu i drugim gradovima  javni događaji, te naglasila da novinari-izveštači sa tih skupova ne smeju da budu mete ili da budu napadnuti zbog izveštavanja".
 
Predsednica EFJ-a Maja Sever je kazala da je "EFJ  uznemirena kontinuiranim napadima Vučića na medije".
 
"Ovoga puta, ciljajući u javnom diskursu medije iz susednih zemalja, Vučić ne ometa samo rad srpskih novinara, već i ugrožava novinare iz celog regiona", rekla je ona.
 
Preneli su da je Vučić 11. avgusta, iskoristio priliku da upre prstom u novinare koji su izveštavali o protestima, među kojima su Oslobođenje iz Sarajeva, Jutarnji list i Dnevno.hr iz Zagreba, te N1 i Nova.rs iz Beograda i magazin Slobodna Bosna.
Kritikujući izveštavanje medija, Vučić je rekao da razume direktne prenose u Kurtijevim medijima i nastavio "razumem fascinaciju, oduševljenje i pretnje, kako kažu u Oslobođenju, kaže 'borba protiv Vučićevih zlodela', pa kaže Slobodna Bosna 'mogla bi odvesti Srbiju u građanski rat', pa Jutarnji list, pa Direktno, Dnevno, takođe građanski rat u Srbiji najavljuju i nadaju mu se", navela su novinarska udruženja.
 
U saopštenju još piše da "od početka godine Media Freedom Rapid Response platforma beleži da je predsednik odgovoran ili/i povezan sa osam slučajeva verbalnog zlostavljanja srpskih novinara".
 
SafeJournalists mreža okuplja Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.
  • lazar

    15.08.2024 07:30
    ova udruzenja bi o tome trebalo da vise obavestavaju svoju javnost pa da onda ta ista javnost pritisne malo razne Solcove I Makrone zasto se uopste i sastaju sa takvim likovima a pogotovo da u njima vide saradnike i da ih podrzavaju.Nama do kojih i dodju ovakva saopstenja je to odavno jasno
  • Lily

    14.08.2024 23:11
    Good morning
    Ugrožava već godinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija