Martinović: Poverljiva studija pokazala da neće biti štete od rudarenja litijuma u Srbiji

Rudarenje jadarita, bogatog litijumom, u Zapadnoj Srbiji neće imati nikakve štetne posledice po kvalitet poljoprivrednog zemljišta.
Ovo je navodno pokazala poverljiva Studija koja se odnosi na pedologiju u dolini reke Jadar, a koju je uradio tim stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović.
 
Martinović je, nakon sastanka sa predstavnicima preduzeća "Srbijašume", novinarima kazao da Studija nosi oznaku poverljivosti, jer to stoji kao obaveza tog fakulteta u ugovoru koji je potpisan sa "jednom kompanijom".
Na pitanje da li je reč o kompaniji Rio Tinto, ministar je kazao da bi bio nekorektan kada bi iznosio podatke koji su u ovom trenutku poverljivi.
 
"Razgovarao sam pre nekoliko dana sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Taj fakultet je napravio obimnu studiju, koja se odnosi na pedologiju u dolini reke Jadar, i nosi oznaku tajnosti, pa ne mogu da otkrivam detalje. Ali, ono što je suština, jeste da rudarenje jadarita neće imati nikakve štetne posledice po kvalitet poljoprivrednog zemljišta", rekao je Martinović.
Dodao je da, "ako struka kaže da eksploatacija jadarita može da se vrši u tom delu naše zemlje bez posledica po životnu sredinu, ljude, biljni i životinjski svet, apsolutno smo za to". 
 
"Važno je da iskoristimo sve naše mineralne sirovine, jer je privreda jedna celina, ako budemo imali jaku industriju, imaćemo jaku poljoprivredu", kazao je ministar.
 
On je rekao i da su preliminarne procene Ministarstva poljoprivrede da će šteta od suša ove godine biti oko 30 milijardi dinara, kao i da poljoprivredni proizvođači i udruženja svakodnevno postavljaju pitanja da li će država da nadoknadi tu štetu koja je nastala na usevima, sunceokretu, kukuruzu i soji.
 
"Postavljam retoričko pitanje, ako u Srbiji sve stane, ako zatvorimo sve rudnike, ako kažemo da ništa ne sme da se radi, iskopava i mora da se zaustavi razvoj industrije, ja vas pitam, a odakle ćemo mi da isplaćujemo premije, podsticaje, odakle ćemo da platimo štetu ljudima od suše, ukoliko ne budemo imali novca u budžetu", kazao je on.
Ocenio je da se poslednjih meseci vodi kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ne protiv iskopavanja litijuma, kao i da u Srbiji postoje "ekološke kominterne".
 
"Mislim da će Vučić izaći sa konkretnim podacima koliko košta to što napadate sopstvenu državu, to što onemogućavate razvoj države i kako to da neke nevladine organizacije i ekološka udruženja dobijaju enormne sume novca iz inostranstva da bi vodile kampanju, ne protiv litijuma već protiv Vučića", kazao je ministar.
 
Na pitanje da li je pogledao i pročitao Studiju o proceni uticaja eksploatacije litijuma Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) ministar nije odgovorio.

Komentari 108

  • Kaligula

    27.08.2024 20:11
    ..
    "Drage moje izbeglice.." što bi rekao vaš Oskar...vi mrzite Srbiju, kao i on, i prodali ste obraz za parče tudje (Pkb-ove) zemlje na Altini, i za posao ćerki u opštini sa privatnim faxom...Sram vas bilo i petokrake sa kojom ste se krstili po dolasku Srbiju. Vama pomoći nema, a kopat nećete, po bilo koju cenu.
  • Saša

    26.08.2024 11:22
    Lobista, pr Rio Tinta
    Umesto da se bori i lobira za poljoprivrednike, on lobira za Rio Tinto. U normalnoj zemlji pokrenuli bi istragu protiv njega.
  • Deda

    24.08.2024 15:36
    Rezervna otadznbina
    Ja imam gde ako zagusti pravac hrvatska slavonski brod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.