Šoškić: Proizvodnja baterija i električnih automobila moguća i bez iskopavanja litijuma

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić smatra da je država mogla da proizvodi baterije i električne automobile i bez litijuma.
Kako navodi, procene o zaradi države ukoliko se dozvoli da Rio Tinto eksploatiše litijum u Srbiji su paušalne, kao što su neozbiljne tvrdnje da bi mogla da se otvori i fabrika baterija ili električnih automobila.
 
"Mi smo mogli da proizvodimo baterije i električne automobile i bez litijuma, te stvari mogu da se kupe na svetskim berzama", kaže Šoškić za N1.
O tome da li država gubili ili dobija od eksploatacije litijuma, Šoškić u Danu uživo na N1 kaže – to je nešto što treba proceniti.
 
"Sa ekonomske tačke gledišta, prva bitna razlika koja može nastati oko toga kakvi su neto efekti na privredu, budžet, zaposlenost, zavisi od toga ko je zaista vlasnik te aktivnosti, te kompanije kojoj je dozvoljeno da eksploatiše naše rudno bogatstvo. Ako je u pitanju strana kompanija, ona naravno ima prava da dobije kao i svako drugi, pravo na eksploataciju, ali onda svo to prirodno bogatstvo postaje vlasništvo te strane kompanije", naglasio je Šoškić.
Dodaje da je potrebno znati kako stvari funkcionišu u ekonomskom smislu, da bi se znale prave informacije i kako to sve zaista izgleda.
 
"Jedna stvar je ko je vlasnik kompanije, da li vi možete da utičete za dodatnu investiciju, za neku fabriku baterija kod nas, to je verovatno moguće ukoliko ta strana kompanija istovremeno u svojoj strukturi ima fabrike baterija i automobila, a koje Rio Tinto u ovom slučaju – nema", navodi Šoškić.
 
Prema njegovim rečima, ne možete očekivati da kompanija koja eksploatiše litijum utiče na druge kompanije da donose svoje investicione odluke zbog toga što se ona prva "dogovorila sa nekom tamo zemljom o eksploataciji".
 
Šoškić pojašnjava i da kada neka investicija dolazi u zemlju, da se tačno zna koliko će toga biti opredeljeno za izgradnju nekretnine potrebne za sprovođenje investicije.
 
"To može imati kratkoročni efekat na lokalnu građevinsku operativu, ili ako neko proda svoju privatnu imovinu, ali su to su sve jednokratni pozitivni efekti. Ali, da li će biti dugoročnog boljitka i koliki će on biti ako država prestaje da bude vlasnik tog mineralnog blaga", upitao je gost N1.
A predstavlja nam se da je projekat "Jadar" nešto najbolje što se desilo. Ministar Tomislav Momirović je kazao da je u pitanju razvojni projekat.
 
"Ne vidim da je nužno razvojni projekat. Mi ne treba da budemo veliki poznavaoci istorije 20. i 19. veka da vidimo koliko se tih rudnika i eksploatacije rudnog bogatstava dešavalo u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, i kakva je sudbina tih zemalja bila. Imate situacije da strane multinacionalne kompanije eksploatišu ta rudna bogatstva a da lokalno stanovništvo i dalje živi u siromaštvu", napominje Šoškić.
  • Aнтун Чупак

    22.08.2024 15:28
    Јесте,јесте,само Ви то тада нисте могли применити јер вам је притисак скочио,упс,курс скочио са 80 дин.на 120дин!!!
  • Đorđe Tičerić

    21.08.2024 14:10
    Za " Novosađana"
    Ja ti predlažem da se prvo malo Opismeniš, jer se kaže i piše " Novosađanin".Svi ste išli u školu , ali ste izgleda imali 1 iz Hemije ( Brkate Litijum i Uranijum). Kako ste počeli , dovodićete BABE-Vračare na Proteste.
  • pop

    21.08.2024 07:41
    Papagji
    Auuu, kako samo pišu ovi botovi... svaka čas'!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija