Da li je Ministarstvo nauke zaista finansiralo rad protiv rudnika litijuma?

U naučnom radu koji su nedavno objavili Dragana Đorđević, Ratko Ristić i drugi stručnjaci navodi se da ih je finansijski podržalo srpsko Ministarstvo nauke.
Da li je Ministarstvo nauke zaista finansiralo rad protiv rudnika litijuma?
Foto: 021.rs (arhiva)
Naime, krajem jula je u onlajn-žurnalu Scientific Reports objavljen rad koji potpisuju hemičarka Dragana Đorđević, profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić i drugi stručnjaci poznati po protivljenju rudarenju litijuma, prenosi Vreme.
 
Taj rad su režimski mediji prećutali, a oni drugi ga citirali uz preterivanja da je objavljen u uglednom naučnom časopisu Nature, a ne na takozvanoj open access platformi koja pripada istoj grupaciji.
 
Tek, zaključak rada je istovetan onome što autori pričaju godinama – rudnik bi "ugrozio živote brojnih lokalnih zajednica i uništio izvore pijaće vode, poljoprivredno zemljište, stoku i imanja".
Ispod rada stoji da je "istraživanje finansijski podržalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije".
 
U Springer Nature grupi, koja izdaje i ovaj naučni žurnal, za nedeljnik Vreme, odnosno za njihov njuzleter Međuvreme, kažu da autorima savetuju da precizno navedu ko finansijski pomaže istraživanja.
 
Ukazuju da je u ovom slučaju naveden broj ugovora, ali detalje ne znaju – upućuju na onog ko je dao sredstva. Ministarstvo nauke Srbije, međutim, nije odgovaralo na pitanja ovog nedeljnika.
Dragana Đorđević, naučna saradnica Instituta za hemiju, i prvopotpisana u radu o litijumu, za Međuvreme kaže ovako: "Kao što znate, ja sam naučnik finansiran ne od Rio Tinta nego od države Srbije."
 
Ona se ove godine našla na spisku brojnih naučnika koji su nagrađeni povećanjem plate zbog izuzetnosti u nauci.
 
Đorđević dalje navodi da za istraživanje o litijumu nije postojao poseban konkurs ili slično, već da kao naučnica "iz kategorije izvrsnosti" može sama da bira teme kojima se bavi.
 
Dakle, nije Ministarstvo podržalo konkretan rad, već načelno, pozicijom i platom, podržava rad Dragane Đorđević, a i drugih naučnika.
"Izabrala sam da pomognem svojoj zemlji da razume u čemu smo se našli", navodi ona, dodajući da je Rio Tinto "godinama zove" i da je sigurna da bi je dobro platili. 
 
"Ipak je vrednije moje mesto za život", zaključuje Đorđević.
 
Iz Springer Nature grupe dodaju da je objavljeni rad prošao recenziju drugih naučnika pre nego što je objavljen (peer review), ali da imena recenzenata ne objavljuju.
 
Pojašnjavaju da sami autori ili njihove institucije moraju da plate naknadu za obradu članka, ali da postoje brojni izuzeci i popusti.
  • pera

    21.08.2024 16:07
    A ko treba da finansira?
  • cokanj

    21.08.2024 16:07
    Li
    Sliku koju ostavi R. tinto iza sebe mi je previse.
  • Robot

    21.08.2024 16:03
    I?
    Šta je tačno sporno? Što se neko usudio da radi svoj posao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija