Lazović: Protesti će biti i na jesen, Dačić da odgovara zbog privođenja aktivista

Kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je da je ta stranka podrška protestima koje vode ekološke organizacije i u tom smislu nisu u prvom planu.
Lazović: Protesti će biti i na jesen, Dačić da odgovara zbog privođenja aktivista
Foto: 021.rs
Međutim, dodaje da su oni "više nego uključeni u motivisanje ljudi da se pridruže ovoj velikoj borbi", i misli da će se protesti nastaviti i na jesen.
 
"Dve činjenice mi ulivaju optimizam kada je suprotstavljanje iskopavanju litijuma u pitanju. Prvo, mi dugo u Srbiji nismo imalo ovako veliko jedinstvo po nekom pitanju. Ogroman broj građana, čak i onih koji glasaju za partije na vlasti, zatim veliki deo stručne javnosti, organizacije civilnog društva i ekološki pokreti, sve partije opozicije, a potajno čak i delovi vrha vladajućih partija se slažu da je iskopavanje litijuma štetno", rekao je Lazović.
Kako je naveo, druga činjenica je ogromna odlučnost građana koji izlaze na proteste širom Srbije pa zato misli da će se protesti nastaviti i na jesen, što će ZLF svakako podržati.
 
On je ocenio da je velikom masovnošću protesta u Beogradu i ogromnim brojem protesta širom Srbije postignut veliki uspeh u toj borbi.
"Svima je jasno da je Srbija protiv iskopavanja litijuma. Vlast sada jedino na silu može da nastavi dalje. To se vidi i po hapšenju aktivista i sprovođenju organizovane akcije zastrašivanja protiv organizatora protesta", rekao je Lazović.
 
Rekao je i da mu se čini da "u javnim nastupima režimski političari nastupaju dosta obazrivije sada i kao da ostavljaju prostor da se možda ipak povuku iz priče o litijumu".
 
"To vam govori koliko su ovi protesti bili značajni i ja pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da čuju ljude, zaustave nasilno sprovođenje ovog projekta i odustanu od Rio Tinta. Sve drugo je nasilje nad ovim društvom koje je odlučno reklo da ne želi rudnik, ali s obzirom na privođenje aktivista i zastrašivanje čini se da je vlast spremna i na nasilje", istakao je Lazović.
On je saopštio i da je ZLF upravo predložio svim opozicionim poslaničkim grupama da se sazove sednica skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove i pozove ministar unuturašnjih poslova Ivica Dačić na odgovornost zbog akcije privođenja i zastrašivanja ekoloških aktivista.
  • Miloš

    21.08.2024 17:54
    Ovaj bolje da ćuti sedi u skupštini i uživa u privilegiji koju ima poslanik,jer čim Zine mene sramota za koga sam glasao
  • Laki

    21.08.2024 15:13
    Laki
    Setacete zvizdati urlikati...do prvih kisa i baj baj! U pravu je Vucic sto vas pusta i sebe predstavlja kao Demokratu jer ste bezopasni i impotentni!
  • Zoran

    21.08.2024 15:13
    O javio se Lazović a ja se već zabrinuo.Kako bilo na letovanju, napunio baterije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija