Rio Tinto traži povlačenje naučnog rada protiv projekta "Jadar": "Neka dokažu šta nije tačno"

Naučnici iz Srbije i glavni naučnik kompanije Rio Tinto traže povlačenje članka Dragane Đorđević i saradnika o Projektu "Jadar" iz međunarodnog stručnog časopisa.
Kako piše N1, troje naučnika iz Srbije, koji su učestvovali u izradi preliminarnih studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar", i glavni naučnik Rio Tinta dr Najdžel Stjuard zatražili su ovo od međunarodnog stručnog časopisa "Nature – Scientific Reports".
 
Članak je objavljen 24. jula, a potpisali su ga Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Jelena Brezjanović, Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja.
Kako su naveli iz Rio Tinta, povlačenje članka se traži zbog "činjeničnih netačnosti, nedoslednog primenjivanja naučne metodologije i brojnih drugih manjkavosti".
 
Osim dr Stjuarda, zahtev za povlačenje članka potpisali su redovni profesor Mašinskog fakulteta dr Aleksandar Jovović, rukovodilac izrade studija o proceni uticaja postrojenja za preradu rude i deponije industrijskog otpada na životnu sredinu, i redovni profesori Rudarsko-geološkog fakulteta dr Aleksadar Cvjetić, član tima za izradu studije o proceni uticaja podzemnog rudnika na životnu sredinu i dr Nikola Lilić, rukovodilac izrade studije o proceni uticaja podzemnog rudnika na životnu sredinu.
Oni od časopisa "Nature – Scientific reports" traže ispravku ili povlačenje rada "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji" autora Dragane Đorđević i saradnika zbog, kako se navodi, "velikog broja nedostataka, nedosledno primenjene naučne metodologije i manipulacija činjenicama i referencama na osnovu kojih autori izvlače pogrešne i naučno neutemeljene zaključke".
 
Rio Tinto je naveo da autori rada na ovaj način naučnu i opštu javnost dovode u zabludu o potencijalnim uticajima Projekta "Jadar" na životnu sredinu.
 
Kao značajan nedostatak rada dr Đorđević, oni navode "manipulisanje referencama" i netačne činjenice.
 
"U radu se pogrešno navodi da površina koju bi projekat zauzeo iznosi između 2.031 i 2.431 hektara. Međutim, javno dostupni podaci pokazuju da centralno područje projekta s rudnikom i postrojenjem za preradu obuhvata svega 220 hektara, a sa deponijom industrijskog otpada u dolini Štavice ukupno 388 hektara", piše u saopštenju Rio Tinta.
 
Dodaje se da je u radu netačno navodi da će se industrijski tečni otpad skladištiti u blizini reka Korenita i Jadar, koje su sklone plavljenju.
 
"Javno su dostupni podaci, koje Đorđević i saradnici nisu uzeli u obzir, da se predložena lokacija otpada nedvosmisleno nalazi izvan plavnih područja, kao i da je predviđen čvrsti, a ne tečni otpad", ističe se u saopštenju.
 
Rio Tinto navodi da su, prema merenjima srpskih geologa iz devedesetih godina, povišeni nivoi bora, litijuma i arsena u dolini Jadra prirodni fenomeni i da autori članka ne navode polazne podatke o zatečenom stanju zemljišta i vode pre početka geoloških istraživanja.
 
Đorđević: Rio Tinto da prvo dokaže šta je netačno u našem radu
 
Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević izjavila je da ne mogu "tek tako neki naučnici da traže da se članak povuče ili izmeni, već treba da dokažu šta je u tom radu netačno i na koji način".
 
Đorđević je za Nova.rs kazala da će njihovi stavovi ići na recenziju.
 
"Mi ćemo potom na njih odmah odgovoriti, pa će časopis doneti odluku. Ne mogu oni tek tako da traže da se članak povuče ili izmeni, moraju prethodno časopisu da dokažu šta je netačno u našem radu i na koji način", ističe ona.
 
Dodaje da "sve ovo što se priča unutar Srbije o kopanju litijuma, ostaje u Srbiji". 
 
"Međutim, ovaj rad je iznenadio i izašao na globalnom nivou. Sada ga čita globalna inteligencija i za njih je to problem", kazala je Đorđević i naglasila da postoje procedure koje se moraju poštovati.
Profesor Ratko Ristić, jedan od autora naučnog rada, ocenio je da je najvažnije utvrditi stručnost onih koji su pisali članak i onih koji sad šalju dopise i podnose zahteve za povlačenje teksta u naučnom časopisu.
 
"Bilo bi dobro da se utvrdi koje su naučne reference Najdžela Stjuarda u odnosu na pisce rada. Svi potpisnici dopisa rade za Rio Tinto i sasvim je logično i prirodno da brane interes kompanije, a mi koji smo pisali članak, nemamo nikakve veze sa ovom korporacijom. Između nas postoji jedna nepremostiva moralna razlika, a bilo bi vrlo zanimljivo utvrditi i stručnu razliku", kazao je Ristić za Novu.
 
Naveo je da ga ne bi iznenadilo da Rio Tinto pokuša da izvrši pritisak na uredništvo časopisa.
 
"Kao druga najveća rudarska korporacija u svetu, Rio Tinto ima određene korupcionaške afere po kojima su poznati. Ne bi me uopšte iznenadilo da pokušaju da izvrše pritisak na uredništvo časopisa, a možda i obezbede nepristojnu ponudu koja se ne odbija, u vidu neverovatne donacije. Ipak, očekujem da jedan takav naučni časopis ima snage da očuva svoj stručni i naučni integritet, uprkos svemu", kazao je Ristić.
  • 9

    22.08.2024 11:07
    Deal
    Ako studija naših naučnika nije tačna neka im se oduzmu diplome i kompletna imovina sa svih ličnih i porodičnih računa u prethodnih i budućih 50 godina .
    Ako se dokaže da tvrdnje Rio tinta i naših Janjičara nisu tačne neka im se oduzme diploma i kompletna imovina sa svih ličnih i porodičnih računa u prethodnih i budućih 50 godina.
    Druge nema pa da vidimo ko je zaista naučnik , a ko trpa profit u svoj džep i zdravlje ljudi zanemaruje .
  • Ne ne

    22.08.2024 08:12
    Ne,ne,ne! I ne! Ne može! Debilima moraš reći hiljadu puta,a kako je ta brojka premašena,sa ovim debilima moramo okrenuti ploču!!!! Ove što lupaju ponude smesta odvesti u već postojeće rudnike,a naročito u Bor,pošto tamo rade većinom stranci,domaći su ili pomrli,ili u bolnici,ili se iselili..a neki i i zatvoru,uhapsila ih vlast iz "grandioznih letećeg tanjira" zato što se bune što ih ubijaju!!!!! Ne treba narod da se gubi,nego da ćuti i sluša laži i cmizdrenje najvećeg uništitelja srpskog roda u istoriji!!!!!!!
  • Hudi

    22.08.2024 07:54
    Jo
    Zasto naucnici ne traze povlacenje plagiranih doktorata i kupljenih diploma zvanicnika na javnim funkcijama od lokalnih do vrha vlasti. U tom slucaju i ovo bi podrzao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija