Advokati: Privođenje građana zbog protesta protiv litijuma zloupotreba policije

Advokati iz Srbije i Niša su u zajedničkom saopštenju naveli da je aktuelna "kampanja hapšenja aktivista" zbog protesta protiv rudarenja litijuma gruba zloupotreba policije.
Advokati: Privođenje građana zbog protesta protiv litijuma zloupotreba policije
Foto: 021.rs
Trinaest advokata, među kojima Rodoljub Šabić, Ivan Ninić i Čedomir Kokanović,  naveli su da je "kampanja hapšenja aktivista gruba zloupotreba represivnog aparata države protiv građana".
"Izražavamo duboku zabrinutost zbog talasa neosnovanog maltretiranja, uznemiravanja, hapšenja, privođenja, saslušanja, pretresanja, pritvaranja i oduzimanja imovine brojnih aktivista širom Srbije, što je očigledno motivisano njihovim javnim istupanjima i učešćem na nedavnim protestima", piše u saopštenju.
 
Advokati smatraju "više nego očiglednim da se radi o gruboj zloupotrebi represivnog aparata države protiv građana koji se na legitiman način koriste svojim neprikosnovenim i neotuđivim pravima na slobodu govora, okupljanja i udruživanja".
 
"Upozoravamo da se ovakvim postupanjem nosilaca pravosudnih funkcija dovodi u pitanje kredibilitet celokupnog pravosudnog sistema i podsećamo da su oni dužni da svojim ponašanjem i postupanjem građanima ulivaju poverenje u sopstvenu nezavisnost i samostalnost", naveli su advokati.
 
Svoje kolege su pozvali da ovo saopštenje podrže slanjem mejla na adresu adv.protiv.progona.aktivista@gmail.com.
Zajedničko saopštenje su potpisali advokati iz Beograda Rodoljub Šabić, Dejan Putniković, Luka Jovanović, Ana Matić, Ivan Ninić, Jovan Rajić, Miroslav Živković, Aleksandar S. Petrović, Bojan Čedić, Zlata Rašević, Ivan Vukoje i Čedomir Kokanović, kao i advokat iz Niša Dragana Milutinović.
 
Predstavnici Demokratske stranke su nedavno izneli podatak da je u vezi s protestima protiv litijuma i zbog aktivnosti na društvenim mrežama u Srbiji privedeno ili saslušano oko 60 aktivista i drugih građana.
  • Đorđe Tičerić

    22.08.2024 18:17
    Za Piskarala
    Nikola i ISTO : Nemojte jesti rukama, koristite kašike
  • Nikola

    21.08.2024 20:18
    Istorija se ponavlja. Pocetak kraja. Sve je isto samo drugi akteri. I ovaj je gori od Slobe.
  • Isto

    21.08.2024 19:47
    I vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.