Pet meseci potrage za Dankom Ilić i istinom: Teče vreme za dizanje optužnice

Navršava se pet meseci od nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić, tužilaštvo ima rok do 4. oktobra da podigne optužnicu protiv dvojice osumnjičenih.
Kako piše Vreme, ukoliko tužilaštvo do ovog dana ne podigne optužnicu protiv 50-godišnjih D.D. i S.J, oni će biti pušteni na slobodu.
 
Dvogodišnja Danka Ilić iz Bora nestala je u selu Banjsko Polje kod Bora pre tačno pet meseci i od tada joj se gubi svaki trag. Policija je istragom utvrdila da je ona ubijena i za to ubistvo osumnjičeni su D.D. (50) iz sela Zlot i S.J. (50) iz sela Luka, radnici JKP "Vodovod" u Boru.
 
U ponedeljak, 26. avgusta, navršeno je pet meseci od Dankinog nestanka, ali njeno telo i dalje nije pronađeno.
 
Vreme neumitno teče
 
Advokat Marko Pantić rekao je ranije za Vreme da će slučaj vrlo teško dobiti pravni epilog bez tela.
 
"Priznanje je važan dokaz. Posebno ako uzmemo u obzir rekonstrukciju događaja da je osumnjičeno lice verbalno opisalo kako se sve desilo, a onda i odvelo policiju do nekih mesta gde se to navodno odigravalo. Mi smo saznavali od policije da su ih vodili čak do različitih mesta, ali telo nije pronađeno. Plašim se da ukoliko telo ne bude pronađeno, tužilaštvo neće moći da skupi građu za optužnicu", rekao je Pantić.
S obzirom da vreme neumitno teče, kaže Pantić, pitanje je i kada bi pronašli telo, da li bi mogao da se ustanovi uzrok smrti.
 
"Ukoliko bi se ustanovilo da je dete izgubilo život usled saobraćajne nezgode, to bi bila potpuno druga pravna kvalifikacija u odnosu na ono što je policija govorila u javnosti da se desilo i što se pisalo u tabloidima, da je dete naknadno ubijeno. Razlika je što u prvom slučaju kazna ide do 12 godina zatvora, a u drugom govorimo o doživotnom zatvoru", objasnio je on.
 
Slučaj stoji u mestu
 
Danka Ilić nestala je 26. marta ove godine, a njenu sudbinu saznalo se 4. aprila. Slučaj njenog nestanka pretvoren je u jezivi rijaliti program, i to još onog dana kad je Danka nestala.
 
U istrazi nije bilo značajnih pomaka, osim što su se naprasno pojavljivali novi akteri rijalitija, u vidu novih svedoka.
 
Dvojica osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić menjali su svoje iskaze tokom istrage, što je dodatno otežalo ceo proces. 
 
Obojica su u policiji najpre priznala zločin, ali se već na prvom saslušanju u tužilaštvu S.J. branio ćutanjem, a samo je D.D. priznao zločin. 
 
Međutim, kako je istraga odmicala, prvo je S.J. tražio da ga tužilac opet sasluša, a potom je to tražio i drugi osumnjičeni.
 
Na drugom saslušanju obojica su negirali zločin i tvrdili da Danku nikada nisu ni videli. Što je slučaju dalo potpuno novu dimenziju.
 
Rekapitulacija
 
Devet dana nakon što je nestala, MUP Srbije saopštio je da je rasvetlio slučaj. 
 
Dva radnika borskog "Vodovoda" su je navodno udarila su kolima u trenutku kad je Danka iz dvorišta izletela na put. Takođe navodno, umesto da pozovu pomoć, stavili su je u gepek i odvezli na deponiju. 
 
Jedan je sve priznao, drugi se brani ćutanjem. Kasnije su, opet navodno, premestili telo sa deponije.
 
U međuvremenu, dok su osumnjičeni u pritvoru, privedeni su otac i brat jednog od njih. Brat je preminuo u pritvoru od posledica teškog batinjanja. 
 
Nakon što je Sektor unutrašnje kontrole izvršio uviđaj u vezi sa ovom smrću, 1. maja preporučili su disciplinske mere i suspenziju za trojicu policajaca.
 
Krajem juna, najavljeno je da će novi svedoci u slučaju nestanka i ubistva Danke Ilić biti saslušani 5. jula. Dva svedoka su meštani Banjskog Polja koji su naveli da tog dana nisu videli Danku Ilić.
 
Treći svedok je meštanin Bora koji je tog dana trčao na Starobanjskom putu. On je potvrdio da je video vozilo Vodovoda koje je prošlo pored njega.
 
Osim misterije nestanka tela, pojavila se još jedna i to nakon analize DNK i GPS veštačenja koja je pokazala da ima DNK tragova u službenom automobilu koji su Janković i Dragijević vozili, ali nijedan od njih ne pripada Danki.
Bledi poverenje u institucije
 
Kako vreme prolazi, javnost se sve manje interesuje za slučaj nestanka Danke Ilić. I umesto da mediji, kojima je to i svrha traže odgovore, sve je manji pritisak na institucije.
 
Paralelno sa tim, građani gube poverenje u institucije, a usled nedostatka dokaza, nameće se pitanje da li je devojčica ikada i bila u kolima osumnjičenih i ko tu, zapravo, ne govori istinu.
  • Paja

    28.08.2024 10:08
    Preradi li su se
    Pa nemoze policija i bia sve da radi i da sastavlja spiskove nepozeljnih pevaljki i da trazi decu !
  • Kada zine- laže!

    27.08.2024 09:17
    Pet meseci? Već je prošlo 48 sati od ubistva pevačice?
  • Zebra

    27.08.2024 08:59
    Država je našla “krivca”. Na kraju će ovaj kog su ubili da bude osuđen. Sramota koliko su nesposobni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija