Profesor Hemijskog fakulteta: Vučić ne zna o čemu priča, nemoguće da litijum ne zatruje vodu

Profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branimir Jovančićević izjavio je da je nemoguće da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra, kako to tvrdi Aleksandar Vučić.
Komentarišući tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će sve naše vode da budu čiste" i da "univerzitetski profesori brutalno lažu", Jovančićević je agenciji Beta kazao da Vučić priča o nečemu u šta se uopšte ne razume.
 
"Vučić želi da po svaku cenu otvori rudnik litijuma. Njegove izjave o rudniku su političke i nisu utemeljene na stvarnim činjenicama i geološkim saznanjima. Nemoguće je da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra i to Vučić dobro zna, ali on priča priču koja njemu politički odgovara", ocenio je profesor.
Prema njegovim rečima, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika litijuma, u regionu Jadra i šire bi došlo do žestokog udara na celokupnu životnu sredinu.
 
"Posebno bi na udaru bila aluvijalna formacija podzemnih voda, jer rudnik podrazumeva otvaranje podzemnih kopova koje je teško kontrolisati, kao i transport ogromnih količina raznih hemikalija poput sumporne kiseline i natrijum-hidroksuda. U takvoj situaciji, sačuvati podzemne vode koje su na dubini od svega pet do deset metara je nemoguće", naglasio je Jovančićević.
Dodao je da mnogi hidrogeolozi ne smeju da Vučiću ukažu na štetne posledice eventualnog otvaranja rudnika litijuma.
 
"Ovo je kao u Brozovo vreme, kada Titu niste smeli da kažete ništa što njemu nije po volji", ocenio je profesor Jovančićević.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih šest dana boraviti u lozničkoj kasarni, tokom kojih će organizovati razgovore s građanima, navodeći da će jedna od tema biti navodi o ugrožavanju reka u slučaju otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra. 
 
"Hoću da kažem našim ljudima da će sve naše vode i zemljište da budu sigurni, da će sve naše vode da budu čiste", rekao je Vučić.
 
On je naveo da su "neki spolja naredili jednu lukavu akciju - 'Uplašite ljude time što ćete da govorite o vodi, zato što je voda izvor života'".
"I onda oni bez ikakvog argumenta će da kažu da će biti zatrovani Jadar, Drina, Sava i Dunav, da nećemo da imamo vodu. Čak imate univerzitetske profesore, kojima dajemo ogromne pare, koji brutalno lažu", kazao je Vučić.
 
U međuvremenu, Vučić je objavio video snimak smeštaja u lozničkoj kasarni, a na snimku se može videti i da je sa sobom doneo i tablu.
  • Раде од Левач

    05.09.2024 19:38
    Вучић и лаж
    Никако не могу да разумем људе који не виде његове лажи и који му улизичи кличу . Који се одричу вере, осторије, Космета...
  • Boža Derikoža

    05.09.2024 14:12
    Nije moguće da najbolji student Pravnog nije u pravu. Profesore razmislite još jednom. Pravnik zna sve - Univerzalna neznalica i to dipl.
  • Nemanja

    04.09.2024 21:32
    @Veternik

    Pametnom je odavno dosta priča o Kosovu, samo se još vi budale ložite na to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija