Aleksić: Sednica Skupštine o zabrani istraživanja litijuma verovatno krajem septembra

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije zakona o zabrani kopanja litijuma i bora, biće održana "verovatno krajem septembra".
Aleksić: Sednica Skupštine o zabrani istraživanja litijuma verovatno krajem septembra
Foto: Beta (Milan Ilić)
To je rekao predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.
 
"Jako mi je drago da su bukvalno sve opozicione poslaničke grupe podržale predlog ovog zakona i zato ćemo imati sednicu. To je jako važna stvar. I bez obzira na sve razlike koje imamo, a razlikujemo se politički, ideološki, kako god, ali oko ove teme smo se svi dogovorili, jer svi shvataju koliki je značaj i važnost ove teme", rekao je Aleksić.
On je kazao da je litijum "nadpolitička tema" koja nije stranačka, već životna, kao i da u vezi sa tim predstoji "velika borba".
 
"Ne znam kolika je i kakva muka naterala vlast da se ovoliko zalaže za nešto za šta i oni znaju da nije dobro za našu zemlju, ali to ne treba da nas brine. Mi moramo da ih u ovome sprečimo na svaki mogući način, a mislim da građani Srbije, i političari i ugledni pojedinci u društvu, moraju biti na jednom jedinom zajedničkom zadatku, a to je da spasimo Srbiju od namere aktuelne vlasti u Srbiji i određenih svetskih kapitalista", istakao je Aleksić.
Prema njegovim rečima, opozicija će na sednici Skupštine Srbije o predlogu izmena zakona "govoriti ozbiljno", naspram vlasti koja će raspravu o toj temi, "kao što to čini i sa drugim temama, pretvoriti u rijaliti".
 
On je još istakao da je iz vrha vlasti u medijima nametnuta debata o tome da opozicija nije za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, što je on demantovao.
 
"Zabrana je zabrana i ona važi do momenta kada neko nekad to ne promeni ili ne ograniči, a to zavisi samo od vlasti", smatra Aleksić.
 
Poručio je da ako predsednik Srbije sluša narod, treba da uradi ono što narod u ovom trenutku traži.
 
Dodao je da će iz opozicije učiniti sve da podignu svest građana, ali i da ubede one koji se kolebaju da shvate "šta se dešava u Srbiji i kolika je opasnost".
 
Aleksić je istakao da aktuelna vlast nije bila u stanju da reši problem i uvede red u oblast odlaganja smeća, a sada priča kako će da obezbedi da 1.100 tona sumporne kiseline bude izolovano od prirode i živog sveta.
Napomenuo je i da na prste jedne ruke danas mogu da se izbroje gradovi koji imaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda.
 
"Danas Beograd kao metropola svu svoju kanalizaciju pušta u Savu i Dunav. A pričamo o sofisticiranom rudarstvu - to je smešno", zaključio je Aleksić.
 
Poslanici opozicije predali su 10. septembra Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, i zatražili da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrala izmena tog propisa.
  • Марко Хијена

    16.09.2024 15:14
    Било би боље да сви дате оставке из опозиције на место посланика ,у овој држави се не зна ко је гори ови што владају или ови што би да владају ,заједничка им фотеља,власт,лагодан живот,пљачке народне имовине ,лоповлуци,лажи,преваре ,па изигравајте Робин Худа на Косову и Метохији ,од свог предизборног програма спадо ше на копање литијума и једни и други ,где је мала Данка,ко је убио Гардисте ....и јо 100 мистерија у Србији а сви млате празну сламу
  • Steva

    16.09.2024 11:13
    Dobro nisam upoznat sa predlogom,samo me interesuje da li sadrži i predlog da se nastavi sa rudarenjem kad demokratska opozicija dobije vlast kako govore ili ne,
  • Dex

    16.09.2024 09:18
    Koja korist od sednice kad nemate vecinu za izglasavanje u parlamentu????????????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija