Ako optužnica za ubistvo male Danke ne bude podignuta do četvrtka, osumnjičeni idu na slobodu

Ukoliko do 26. septembra ne bude podignuta optužnica - dvojica osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić naći će se na slobodi.
Ako optužnica za ubistvo male Danke ne bude podignuta do četvrtka, osumnjičeni idu na slobodu
Foto: MUP
Zaječarsko tužilaštvo tvrdi da je istraga u završnoj fazi i da će do isteka zakonskog roka podići optužnicu protiv vozača borskog vodovoda S. J. i D. D. Međutim, dokumentacija iz istrage - do koje su došli novinari Insajdera - nije u skladu sa podacima koje je saopštavao MUP.
 
Glavni dokazi Tužilaštva protiv osumnjičenih su priznanje jednog osumnjičenog, video-snimci nadzornih kamera u Banjskom polju i GPS podaci sa službenog vozila javnog preduzeća "Vodovod Bor" u kome su 26. marta bila dvojica osumnjičenih. Tužilaštvo tvrdi da upravo GPS podaci pokazuju da su dvojica osumnjičenih bili na kritičnom mestu u kritično vreme.
Novinari Insajdera su, u međuvremenu, došli do izveštaja veštačenja GPS uređaja u vozilu Vodovoda, na osnovu kojeg je rekonstruisano kretanje dvojice osumnjičenih 26. marta. 
 
Kada se podaci veštaka uporede sa tvrdnjama koje je policija javno saopštila posle hapšenja dvojice osumnjičenih, dolazi do ozbiljne razlike u vremenu zaustavljanja vozila. Tako veštaci tvrde da se vozilo Vodovoda ispred kuće porodice Danke zaustavilo i okrenulo za ukupno 53 sekunde. Policija je tvrdila da je zaustavljanje trajalo dva i po puta duže. Tako je Bratislav Gašić, u to vreme ministar unutrašnjih poslova, tvrdio da se vozilo ispred kapije zadržalo dva i po minuta. 
Razlika između policije i veštaka je i u vremenu zadržavanja dvojice osumnjičenih na deponiji na kojoj su, kako tvrdi policija, bacili telo devojčice. Policija je tvrdila da su se na tom mestu, na starom banjskom putu, zadržali 109 sekundi. Veštaci su utvrdili - 80 sekundi.
 
Takva neslaganja kada su u pitanju podaci veštačenja i onih koje je saopštavao tadašnji ministar policije, kako piše Insajder, ukazuju na dodatne propuste koji su se dešavali u slučaju potrage za nestalom dvogodišnjom devojčicom. 
 
Ispostavilo se da je policija unosila i dodatnu zabunu. Najpre su zvanično saopštili da je za volanom bio osumnjičeni D. D, a da je suvozač bio S. J. 
 
"Automobilom je upravljao osumnjičeni D. D, dok je S.J. koji je bio suvozač izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti ubacio u zadnji deo vozila, preko alata", tvrdio je 4. aprila tadašnji ministar Gašić. 
 
Prema svemu što je usledilo, utisak je bio da je policija igrala "eci peci pec" u otkrivanju ko je vozač, a ko suvozač vozila Vodovoda, zaključuje Insajder. 
 
Dan posle konferencije MUP-a  dolazi do obrta u istrazi. D.D, koga je ministar Gašić označio kao vozača koji je udario Danku Ilić, priznaje da je bio suvozač, da je on stavio telo devojčice u gepek, kao i da je devojčicu zadavio u vozilu. Na osnovu tog priznanja napisana je i krivična prijava.
Da li razlike u tvrdnjama policije i veštaka, i razlike u priznanjima, koja su obojica osumnjičenih kasnije negirali, mogu da poremete proces dokazivanja krivice - odlučiće sud, čiji će prvi zadatak, posle podizanja optužnice biti da, na osnovu dokaza, traži dopunu istrage, potvrdi ili odbaci optužnicu. 
 
U zaječarskom tužilaštvu još ne mogu da potvrde za koja krivična dela će osumnjičeni biti optuženi. U istrazi, osumnjičeni su za teško ubistvo Danke Ilić. Međutim, telo devojčice nije nađeno, a veštačenjem njeni biološki tragovi nisu nađeni ni u službenom vozilu borskog vodovoda, ni u privatnim automobilima osumnjičenih.
  • D

    24.09.2024 08:25
    D
    A gde je Dete?! Iz udje o priznanje pod bilo kakvom pretnjom ili batinama nije validno kao i na poligrafu! Nece ih jos pustiti uz sve zalba i slicno trajace pritvor do dva meseca.
  • dule

    24.09.2024 08:23
    Ne razumem, jel pronadjeno telo devojcice ili nije?
  • Stojan

    24.09.2024 07:49
    Prioritet
    Gde je dete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija