Kolike kazne prete optuženima za ubistvo devojčice Danke Ilić?

Optužnica za ubistvo devojčice Danke Ilić podignuta je šest meseci nakon njenog nestanka u naselju Banjsko Polje u Boru.
Kolike kazne prete optuženima za ubistvo devojčice Danke Ilić?
Foto: MUP
Telo deteta nije pronađeno, a za ubistvo deteta optužene su dve osobe - D. D. iz sela Zlot i S. J. iz borskog sela Luka.
 
Obojici se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.
Prema našem zakonodavstvu, za ovo krivično delo zaprećena je kazna od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor, prenosi N1.
 
Tužilaštvo je predložilo sudu da se okrivljenima produži pritvor.
Optužnicom je obuhvaćen i R. D. (73), otac osumnjičenog, i na teret mu se stavlja krivično delo neprijavljianje krivičnog dela i učinioca i krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Za to delo zaprećena je kazna do osam godina zatvora.
 
Nestanak i aktiviranje sistema "Pronađi me"
 
Danka Ilić, devojčica od nepune dve godine nestala je 26. marta ove godine u prigradskom naselju Banjsko Polje u Boru, gde je bila sa majkom i starijim bratom. Nakon njenog nestanka prvi put je u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me". Za nestalim detetom tragalo se danima, a u jednom trenutku se posumnjalo i da je kidnapovana i da se nalazi u Austriji. Onda je, 4. aprila predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izašao u javnost sa informacijom da su dve osobe uhapšene i da su priznale ubistvo.
 
"Imam loše vesti za ovo dete, za našu Danku iz Bora. Policija je uhapsila dva lica koja su izvršila ubistvo male Danke i koliko sam to shvatio, priznali su to obojica. Sa kakvim mi monstrumima imamo posla", rekao je Vučić tada.
 
Istog dana, tadašnji ministar policije Bratislav Gašić iznosi na konferenciji za novinare celu rekonstrukciju slučaja nestanka male Danke Ilić.
 
Rekao je da je devojčica Danka ubijena, da je njeno telo bačeno na deponiju u Banjskom Polju, da su dvojica muškaraca osumnjičena za njeno ubistvo priznala krivicu, ali da se za telom još uvek traga zbog informacija da je ono 28. marta prebačeno sa deponije na drugu lokaciju. Gašić je rekao tada da je potraga za Dankom Ilić završena. Međutim, telo devojčice, do danas nije pronađeno.
 
Posle ministra Gašića, u javnosti su se smenjivali razni policijski službenici koji su govorili o nestanku i smrti Danke, istrazi, kao i o osumnjičenima.
 
Jedan od njih bio je i načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić, koji je govorio o profilu ličnosti osumnjičenih, podneblju iz kog dolaze i istakao njihovu etničku pripadnost.
 
Tokom istrage, početkom juna, okrivljeni S. J. u potpunosti je negirao izvršenje krivičnog dela, a 11. jula je saslušan i okrivljeni D. D, koji je takođe, negirao izvršenje krivičnog dela, potvrđeno je za N1 u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.
 
Šta su pokazala veštačenja
 
Rezultati prvog DNK veštačenja, samo dela uzoraka, iz Nacionalnog kriminalističko – tehnološkog centra u vezi sa slučajem nestale devojčice Danke Ilić,  koja su u maju stigla u Više javno tužalaštvo u Zaječaru, pokazali su da nema bioloških tragova devojčice.
 
"To su rezultati DNK koje je veštačio Nacionalno kriminalistički – tehnološki centar i predstavljaju prve nalaze. Takođe, to je samo mali deo uzoraka koji su poslati na veštačenje. Tek se očekuju dodatni nalazi koji treba da stignu i sa Biološkog fakulteta. To znači da je stiglo tek nekoliko izveštaja i očekujemo da pristignu i ostali", rekao je tada za N1 tužilac VJT iz Zaječara Miodrag Canović.
 
Veštačenjem, njeni biološki tragovi nisu nađeni ni u službenom vozilu borskog vodovoda, za koji su radili optuženi, kao ni u njihovim privatnim automobilima.
 
Sumnjiva smrt u pritvoru
 
Pored oca optuženog D.D. koji je u pritvoru proveo dva meseca, u vezi sa ovim slučajem bio je uhapšen i brat okrivljenog D. D. On je preminuo tokom policijskog saslušanja 7. aprila. D. D. je bio osumnjičen da je bratu pomogao da sakrije telo ubijenog deteta.
 
Veštačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu ustanovljeno je da je on umro nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru.
 
U sudsko-medicinskom nalazu konstatovane su brojne povrede D. D. po telu, zbog čega su veštaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti. Nalaz veštaka je prosleđen nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru na dalje postupanje.
 
Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava objasnio je da je ili policija zataškala nasilnu smrt ili mrtvozornik nije savesno radio svoj posao.
 
"Ja imam informaciju da je 8. aprila bio završen pregled tela pokojnog D. D. Ukoliko su veštaci sudske medicine već tada imali informaciju da je on bio pun telesnih povreda, koje potiču od batinanja, odnosno deluje da su takve, treba proveriti kada je Institut za sudsku medicinu o tome obavestio tužioca", napominje Vladica Ilić.
 
Beogradski centar za ljudska prava je saopštio da očekuje od Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru da u slučaju tačnosti navedenih informacija neodložno naloži hapšenje svih policijskih službenika koji su primenjivali silu prema D. D. i da nadležnom sudu predloži određivanje pritvora zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo teškog ubistva, a od Ministarstva unutrašnjih poslova da neodložno suspenduje ove policijske službenike do okončanja svih postupaka.
 
Majka okrivljenog Dejana Dragijevića preminula je 15. maja u Zlotu.
 
Medijsko lešinarenje nad slučajem
 
Ceo slučaj nestanka devojčice pratilo je, prema oceni Saveta za štampu "skandalozno, senzacionalističko, uznemirujuće i sramotno izveštavanje".
 
"Sve što je moglo da bude prekršeno, prekršeno je u ovom slučaju", istakla je Tamara Skrozza iz Saveta za štampu.
Prema njenim rečima, kršenje svih novinarskih pravila počelo je ni 24 sata pošto je dvogodišnje dete nestalo. "Na ženu čije je dete nestalo krenula je hajka", dodala je.
 
Kako je kazala tada Skrozza, hajka na majku nije prestala ni nakon hapšenja osumnjičenih.
 
"Ako pogledate mreže, sada majku krive kako je mogla da ostavi dete da ono odluta na put. I ona je loša majka i da je ona bila bolja majka ne bi se to dogodilo. Dakle, majka je postavljena kao krivac od prvog dana", rekla je Skrozza povodom slučaja Danke Ilić u medijima.
  • Zebra

    24.09.2024 21:46
    Jednog su ubili, drugi mora biti kriv! Posto ako nije, onda će se videti da su nesposobno i da umesto da rešavaju slučaj, oni su uhapsili dežurne krivce! Sramota! Dokaza nula!
  • Cuvar

    24.09.2024 21:10
    eeeee....
    Koje ubistvo?
  • Admiral

    24.09.2024 20:47
    Koje ubistvo? Gde je telo?! Zašto država laže građane i ne prizna da je mala Danka prodata nekom zapadnom bolesniku?! A da je cela laž oko ubistva maska samo da bi se sačuvao neki kriminalac iz vrha SNS sekte!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija