VIDEO: Završen protest prosvetara: Tražili da ih država više ne laže i ispuni obećano

Prosvetni radnici završili su protest ispred Vlade Srbije, uz poruku da ih je vlast opet prevarila, ali su i najavili da će borbu za bolji položaj nastaviti svim sindikalnim i pravnim sredstvima.
VIDEO: Završen protest prosvetara: Tražili da ih država više ne laže i ispuni obećano
Foto: Beta (Milan Ilić)
Oni su nosili sindikalne zastave, neki su bili i u majicama sa natpisima škola gde predaju, a neki nosili transparente "Opet ste nas prevarili", "Budućnost obrazovanja počinje danas", "Rušenje prosvete je izdaja Srbije", "Ako vas zbog naše plate nije blam, provedite vi sa decom jedan dan".
"Nećemo ići više ni na kakve pregovore dok se nešto konkretno ne realizije od stvari koje smo potpisali sa Vladom Srbije", poručio je na skupu predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović.
 
On je saopštio da su škole danas u Srbiji "stale" jer je više od 60 odsto škola potpuno obustavilo rad, dok je u više od 90 odsto obrazovnih ustanova u toku neki vid štrajka.
 
Predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić poručila je Vladi Srbije da prosvetni radnici traže pravo da žive i rade u dostojanstvenim uslovima u svojoj zemlji.
 
"Ne može da se dešava da se traži radnik za kiosk sa većom platom od nas koji imamo sedmi stepen obrazovanja ili master", rekla je ona.
 
Predsednik Sindikata radnika prosvete u Srbiji Danilo Gligorić upozorio je Vladu Srbije da su prosvetni radnici došli do crvene linije nezadovoljstva i da je sada "biti ili ne biti" za prosvetu.
 
 On je rekao da se prosvetni radnici ovim protestom bore za opstanak škola.
Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović izjavio je da je država pokazala nepoštovanje prema prosvetnim radnicima i obezvredila je njihov rad.
 
"Okupili smo se opet naviknuti na ignorisanje države prema najobrazovanijoj struci, prema pozivu, jer je ova profesija od vitalnog značaja za Srbiju i zato je poziv", rekao je Trbović.
 
Podseća da već godinu dana u Skupštini Srbije nisu izglasane izmene Krivičnog zakonika kojim bi se, kako je rekao, sprečilo nasilje u prosveti nad prosvetnim radnicima.
 
Protestna kolona je, posle skupa ispred Skupštine Srbije i govora čelnika sindikata, krenula ka Vladi Srbije. Prati ih kamion sa zvučnicima preko kojih je emitovana i pesma "Milicija trenira strogoću". Najavljeno je da će ispred zgrade Vlade govoriti čelnici četiri reprezentativna sindikata koji su organizovali protest.
 
 
Predstavnici sindikata juče su razgovarali sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, ali su obe strane ostale na podeljenim pozicijama.
 
  • Ali Sutra

    02.10.2024 15:27
    Vlada
    Časna pionirska reč,"nećemo" vas više lagati i krasti.
  • Marta

    02.10.2024 15:16
    Juce citam!
    Posto imam tri prosvetna radnika u porodici, znam dobro i kako ne kuka onaj koji radi najvise, puno radno vreme, ne drzi privatne casove i gura svoj staz do penzije. Ne smeta joj ni papirologija.Druga dva, danas tri casa, sutra dva, preksutra mozda jedan. A od privatnih casova se sad u novembru ide prvo u Rim, pa u Pariz. Malo se otvori bolivanje, da se odmori. I onda pisu u komentarima-mi smo najobrazovaniji, mi nemamo godisnji kad hocemo. Znaci, obrazovaniji ste od lekara ili zubara koji studiraju 6 g.onda odradjuju staz, onda specijalizacija (ako je dobiju), onda subspecijalizacija, pa magistratura, pa doktorat. Lekar hitne pomoci ima platu oko 110.000 dinara. Rade nocu, dezuraju. Medicinske sestre, jedna na 35 sticenika u starackom domu, sama nocu dezura i ima platu oko 75.000. Rukovodilac u laboratoriji (fakultet i master) isto nesto malo preko 100.000 dinara. Tragicno je sto mi pristajemo na to, jer eto, svi milioniti put veruju obecanjima. Verovali ste 90tih, verujete i danas. Izbori su prosli, sad 4 g, nikog nije briga za vase strajkove. Dobro jutro!
  • sale

    02.10.2024 15:07
    razuma bez
    od koga ovi ljudi koji se gade politike i nemaju za koga da glasaju traze resenje svog problema?

    zbog cega nisu u ovolikom broju izasli na proteste 18. decembra 2023?
    zbog cega nisu izasli na proteste posle izbora 2024?

    sami ste krivi za sve sto nam se desava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija