Vulin - nestašni ministar koji na svoju ruku ide u Moskvu ili Vučićev specijalni izaslanik?

Ministar bez portfelja i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u zvaničnoj poseti Moskvi drugi put u mesec i po dana.
Vulin - nestašni ministar koji na svoju ruku ide u Moskvu ili Vučićev specijalni izaslanik?
Foto: 021.rs
Da li je preuzimanjem ove funkcije nezvanično preuzeo funkciju specijalnog izaslanika za ruska pitanja ili pak ulogu "nestašnog ministra" koji vodi nezavisnu politiku od de facto proevropske vlasti, komentarisali su sagovornici lista Danas. 
 
Vulin je tokom posete Moskvi povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu imao sastanke sa direktorom Spoljne obaveštajne službe RF Sergejom Nariškinom i sa direktorom Federalne službe bezbednosti Aleksandrom Bortnikovom.
Ranije, posete na ovako visokom nivou obavljao je lično predsednik Aleksandar Vučić, koji nije propuštao priliku da uoči tih sastanaka ponosno priča o čvrstom prijateljstvu Rusije i Srbije, kao i o svom ličnom doprinosu u održavanju ove međudržavne saradnje.
 
Postavlja se pitanje da li je postavljanje Vulina na ovu poziciju bio Vučićev način da napravi, ako ništa, privid otklona od Rusije i udaljavanje od ruskog uticaja ili baš formiranje jednog takvog ministarstva ukazuje na potpuno suprotno.
Bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose Srećko Đukić kaže za Danas da takva ministarstva poput Vulinovog u svetu nigde ne postoje, a da predsednik Vučić evidentno jako drži do toga kakvo mišljenje Zapad ima o njemu.
 
"Tako je naročito od ruske invazije na Ukrajinu i kada su ključne zapadne sile i EU uvele sankcije Rusiji, a to se posebno gleda i ocenjuje", kaže Đukić.
 
Kako ocenjuje sagovornik beogradskog lista, takva politika Zapada Srbiji i Vučiću smeta, uzimajući u obzir specifičnost odnosa Srbije i Rusije, ne samo tradicionalno i istorijski, već i u vezi sa kosovskim pitanjem što je, kako kaže, sigurno u primarnom vidokrugu Beograda kada su u pitanju odnosi sa Moskvom.
 
Đukić ističe da je poslednjih godina Vučić mnogo više oprezan kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, te da je u Vulinu video rešenje.
 
"Našao je način da u ovoj Vladi nađe mesto za jednog čoveka koji je proruski orijentisan. Vuliln je tu našao uhlebljenje. On voli svoju poziciju, voli Rusiju i da prorusku retoriku interpretira što ekstremnije uz svoje antievropske stavove", kaže Đukić.
 
Na ovaj način je Vučić se, kako dalje objašnjava Đukić, izmestio iz fokusa što se tiče odnosa sa Rusijom, za šta Moskva ima razumevanja jer je svesna pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, a da isti nivo tolerancije dolazi i sa Zapada.
 
"Ovo daje Vučiću prostor da se izmesti iz fokusa Zapada po ovom pitanju i da zauzme mesto proevropskog političara koji zagovara prozapadnu orijentaciju spoljne politike i to zaista tako izgleda, i onda Vulin može da se shvati kao jedan nestašni ministar koji na svoju ruku ide na izlete u Moskvu", kaže Đukić.
 
Prema njegovoj oceni, ovakva situacija je održiva baš zbog te tolerancije koju Srbija uživa, a da se ministar Vulin nalazi u jednoj lagodnoj poziciji iz koje može da propagira tu svoju prorusku politiku.
 
Programski direktor organizacije "Novi treći put" Dimitrije Milić kaže za Danas da Aleksandar Vulin više služi kao specijalni izaslanik za Rusiju, jer, kako kaže, nema šta da izgubi.
 
"Aleksandar Vulin više služi kao specijalni izaslanik za Rusiju. Kao ličnost je potpuno diskreditovan, definitivno, i nema šta da izgubi u daljem komuniciranju sa Rusijom i prenošenjem poruke iz Srbije", poručuje ovaj sagovornik.
Milić kaže da se čini da je ruski uticaj u padu u kontekstu diversifikacije sklapanja ugovora na poljima na kojima postoji tradicionalna saradnja sa Rusijom, ističući ugovore o snabedevanju gasom iz Azerbejdžana i SAD, kupovinu Rafala od Francuske i trgovinsku razmenu koja pokazuje da "brojevi opadaju" i u toj sferi saradnje.
 
"Dolazi do nekog praktičnog udaljavanja kada se radi o merljivim političkim pitanjima. Vulin ima ulogu da vodi komunikaciju između Beograda i Moskve", kaže on.
 
Milić poručuje da se može zaključiti da predsednik Vučić ne želi da organizuje sastanke sa Putinom zbog reputacione štete koju može da ima na Zapadu po pitanju ugleda.
 
"U drugim zemljama Zapada on ne bi mogao u posetu ni da dođe zbog haške poternice. Jednostavno, Vulin je specijalni izaslanik Vlade za ruska pitanja", zaključuje on.
  • zgađen

    17.10.2024 22:38
    Potrčko
    julin je Oskarov tajni agent 000.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.