Analiza strukovnog udruženja: Policija Srbije ređe primenjuje silu od policije u zemljama regiona

Novosadsko Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" saopštilo je da policija u Srbiji ređe primenjuje silu, u odnosu na zemlje regiona.
Analiza strukovnog udruženja: Policija Srbije ređe primenjuje silu od policije u zemljama regiona
Foto: Beta/AP
"Na osnovu sveobuhvatne analize upotrebe sredstava prinude u Srbiji za 2023. godinu, Policija Srbije demonstrira stabilne i izuzetno pozitivne rezultate u odnosu na upotrebu sile, naročito u poređenju sa zemljama u regionu. U poređenju sa brojem stanovnika i policajaca, policija Srbije pokazuje odgovorno i kontrolisano ponašanje, s posebnim naglaskom na smanjenje primene smrtonosnih sredstava", piše u saopštenju Udruženja.
 
Prema podacima koje je ovo udruženje objavilo, u 2023. godini, fizička sila (fizička snaga) je korišćena u 1.923 slučaja, što znači da je fizička sila primenjena u jedan slučaju na 3.430 stanovnika, dok je svaki policajac prosečno koristi manje od jednom godišnje. Vatreno oružje je korišćeno "samo osam puta", odnosno bio je jedan slučaj na 825.000 stanovnika, što jasno ukazuje na retku i izuzetno odgovornu upotrebu smrtonosne sile.
Poredeći ove podatke sa Slovenijom, koja je u poslednjem dostupnom izveštaju iz 2022. godine zabeležila 3.678 slučajeva upotrebe fizičke sile (jedan slučaj na približno 597 stanovnika), ovo udruženje dolazi do zaključka da Srbija beleži znatno nižu učestalost primene sile. 
 
"Ovo ukazuje na viši nivo obazrivosti i profesionalizma među policijskim službenicima u Srbiji. U Sloveniji je zabeleženo 84 slučaja korišćenja sprejeva sa nadražujućim sredstvom u 2022. godini, dok je u Srbiji u 2023. godini zabeleženo 16 takvih slučajeva, što dodatno ukazuje na odgovornu primenu sredstava prinude", piše u saopštenju Strukovnog udruženja policije.
 
Oni porede i brojke iz 2023. i 2022. godine koje se odnose na Srbiju:
  • Fizička sila je u 2023. godini korišćena 1.923 puta, što predstavlja smanjenje od jedan odsto u odnosu na 2022. godinu, kada je zabeležen 1.941 slučaj.
  • Upotreba vatrenog oružja je drastično smanjena, sa 16 slučajeva u 2022. na osam slučajeva u 2023. godini, što je smanjenje od 50 odsto.
  • Upotreba sprejeva sa nadražujućim sredstvom beleži porast, sa pet slučajeva u 2022. na 16 u 2023. godini, "što ukazuje na prebacivanje na manje opasna sredstva kontrole".
"Ovi trendovi jasno pokazuju da je policija Srbije posvećena odgovornoj i proporcionalnoj upotrebi sile, dok su smrtonosna sredstva svedena na minimum, za razliku od zemalja u regionu poput Hrvatske i Slovenije, gde je upotreba sile učestalija", ističe Udruženje.
 
Oni ocenjuju da Srbija na ovaj način potvrđuje da "ne samo da prati, već i prevazilazi regionalne standarde u policijskim intervencijama, s fokusom na smanjenje upotrebe prinude i očuvanje javnog reda i bezbednosti". 
Dodaju i da ovi trendovi ukazuju na "zrelost i visok nivo profesionalizma u radu policije Srbije".
 
"Povećanje upotrebe nesmrtonosnih sredstava, poput službenih palica i sprejeva, kao i stabilan broj intervencija sa upotrebom lisica, odražava fokus policije Srbije na primenu kontrolisanih i preventivnih metoda", zaključuje se u saopštenju Strukovnog udruženja policije.  
  • BGD 011

    18.10.2024 11:46
    Policija bije pa tek onda pita
    Pa izvinicete, palica je smrtonosno sredstvo i zavisi ko je i kako upotrebljava! Za nosenje bilo kakve palice hapsite civila i sud sudi! A ako je retka upotreba sile, zasto onda ubiste coveka u Boru u pritvoru u stanici policije optuzenog da je umesan u slucaj nestanka male Danke Ilic? Strukovno udruzenje policije pokusava da opravda kolege koji prekoracuju ovlascenja do toga da mogu izazvati smrt osobe nad kojom ovlascenja vrse!
  • khm

    18.10.2024 11:34
    kad kod nas policija kad bije to nije zabeleženo niti deo zvanične statistike
  • Paor

    18.10.2024 11:15
    E pa
    To baš i nije pohvalno!

    Morali bi biti strožiji, ne samo od ovih u regionu, već i od onih u Nemačkoj, Holandiji, Britaniji, Francuskoj, i Australiji, ali i od onih u Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija