Koliko "košta" policijsko nasilje: Novosađaninu koga je policija brutalno pretukla umanjena naknada

Tri meseca od donete presude kojom se obeštećuje žrtva policijske brutalnosti u Novom Sadu, Apelacioni sud je presudu preinačio, kako bi država dodelila manji iznos.
Koliko "košta" policijsko nasilje: Novosađaninu koga je policija brutalno pretukla umanjena naknada
Foto: 021.rs
U odluci u koju je 021.rs imao uvid, Apelacioni sud navodi da prihvata činjenično stanje koje je utvrdio Osnovni sud, kao i da je presuda doneta bez bitnih povreda parničnog postupka.
 
Ipak, Apelacioni sud odlučuje da je pogrešno primenjeno materijalno pravo, pa umesto 400 hiljada dinara, oštećenom će biti isplaćeno nešto manje od 155 hiljada dinara.
 
Ovom Novosađaninu će država isplatiti umanjenu sumu na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha, ali i za povredu ugleda, časti, slobode i prava ličnosti.
Kako se navodi u presudi Apelacionog suda kojom se potvrđuje činjenično stanje koje je utvrdio Osnovni sud, Novosađanin je 8. jula 2020. godine učestvovao u protestu koji je bio organizovan zbog najavljenog zatvaranja zbog epidemije koronavirusa i nije učestovao u nasilju na protestu.
 
Oko 22 časa, kada su učesnici protesta počeli da se razilaze, Novosađanin je sa nekoliko prijatelja mirno stajao kod restorana, gledajući prema Gradskoj kući, kada su prema njima krenuli da trče pripadnici specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija.
 
"U tom momentu, dok je vraćao novčanik u ranac, tužiocu ispada novčanik i u njemu lična karta i on počinje da beži prema pozorištu, gde ga kod stepeništa opkoljavaju policajci i dok je tužilac ležao na podu, u položaju fetusa, policajci ga udaraju pendrecima i nazivaju pogrdnim imenima. Tužioca su zatim prebacili pored njegovog druga, gde se njih dvojica, ležeći na podu sa rukama vezanim iza leža na kratko gledaju, a zatim policajci nastavljaju da tuku tužioca pendrecima po glavi, leđima i rukama, kao i nogama, na kojim su imali čizme", piše u presudi.
Nakon toga, navodi se, oni su odvezli Novosađanina u policijsku stanicu, gde su ga legitimisali, a on im je objasnio zašto kod sebe nema ličnu kartu. 
 
"Tužilac je u policijskoj stanici najpre sedeo u nekoj prostoriji i za to vreme nije smeo da traži da ode u WC, da pije vode, nakon čega je izbačen u dvorište policijske stanice, gde je dočekao jutro. Nakon toga je odveden u sud za prekršaje odakle nisu hteli da ga puste jer je bio otečen i toplomer je pokazivao da ima temperaturu preko 38 stepeni. U to vreme su na snazi bile stroge mere zaštite od kovida. Vratili su ga u policijsku stanicu, i tek potom ga pustili kući", navodi se.
 
Kada je stigao kući, ovaj Novosađanin je fotografisao svoje povrede, a pregledan je i u ambulanti. Lekari su konstatovali da je zadobio kontuziju kapka oka i okoline oka, nagnječenje u predelu ramena i nadlaktice, nagnječenje ruke i šake. Savetovano mu je mirovanje. 
 
Prekršajni sud na koji su izvedeni svi koji su na julskim protestima pre četiri godine uhapšeni, je obustavio postupak protiv ovog mladića, a dve godine kasnije mu je dosudio troškove prekršajnog postupka. 
 
"Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepeni sud nalazi da je u konkretnom slučaju došlo do prekoračenja policijskog ovlašćenja i brutalnosti od strane policije, što je dovelo do povređivanja tužioca kao učesnika javnih demonstracija", piše u presudi.
 
Kao tužena, Republika Srbija je tvrdila da u konkretnom slučaju nema njene odgovornosti, navodeći da je tužilac "organizator, učesnik, podstrekač i pomagač u aktima nasilja ili terora, javnim demonstracijama i manifestacijama koje su usmerene na podrivanje ustavnog uređenja".
 
Sud je naveo da, s obzirom na to da za javne demonstracije koje su se tada dogodile nije dokazano da su podrivale ustavno uređenje, ova tvrdnja RS nije osnovana. 
 
Takođe, sud jeste utvrdio da je tužilac bio učesnik demonstracija, ali ne i njihov organizator. 
 
Apelacioni sud je, ipak, smatrao da "visoka" novčana naknada koju je Osnovni sud dodelio tužiocu, nije pravična. Dodatno, drugostepeni sud je naložio Novosađaninu koji je bio žrtva policijske brutalnosti da državi nadoknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 27 hiljada dinara.
Podsetimo, kako je nedavno saopštio Beogradski centar za ljudska prava, ni nakon četiri godine od julskih protesta širom Srbije ni u jednom od slučajeva policijskih zlostavljanja nije utvrđena individualna odgovornost.
 
"Pasivnost javnih tužilaštava u ovim predmetima mogla bi da dovede do toga da je krivično gonjenje pojedinih policijskih službenika koji su fizički zlostavljali građane već zastarelo ili da će uskoro zastariti", navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).
 
Mogućnost zastarevanja krivičnog gonjenja osumnjičenih za dela mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja je suprotna međunarodnopravnim obavezama Srbije u ovoj oblasti, zbog čega je Srbija više puta kritikovana od strane nadzornih međunarodnih tela.
 
Podsetimo i da je krivična prijava protiv dvojice policajaca osumnjičenih zbog prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju na protestu u Novom Sadu 2020. godine odbačena još pre dve godine, jer kako je navedeno, nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.
 
Na ovu odluku je podnet prigovor, ali je on ubrzo odbijen, zbog čega je podneta i ustavna žalba. 
  • -

    15.07.2024 06:43
    -
    Kad te ispendrece, isutiraju cokulom i upropaste ti zdravlje, nema tih para koje to mogu nadoknaditi
  • Зока

    13.07.2024 07:34
    Зока
    Постоји ценовник у целој ЕУ колико шта кошта. У Србији веома мало новца можеш добити за тортуру или убиство које је тако нешто проузроковало! Ако је донета пресуда ти лепо након тога у Стразбур па да видиш како се узимају милиони! Али на жалост све ми то Грађани плаћамо од разних намета уместо да онај ко је починио дело плати и заплени му се целокупна имовина како би се оштећени наплатио! Да видим да ли би неко дигао руку или пендрек на некога а да дебело не размисли колико ће га све то коштати! Полиција може користити физичку силу у стриктно одређеним условима као и оружје али толико мораш бити прецизан и одмерен да врло брзо ти одеш у затвор за употребу прекомерне силе! Знају они одлично све али нисмо у ЕУ и удри по народу...докле е то је још врло мало!!!
  • Tommy gun

    12.07.2024 15:59
    Sledeća instanca ....
    ... Strazbur. Mislim da je više od 10000 tužbi protiv Srbije trenutno u tom sudu po raznim osnovama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".