Ruska televizija snima po Srbiji: "Da pokažemo našu istoriju, običaje i vrednosti koje negujemo"

Ekipa ruske televizije koja snima dve epizode serije "Život naših ljudi" (Žiznь svoih), koja će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije za novogodišnje praznike, boravi u Srbiji.
Ruska televizija snima po Srbiji: "Da pokažemo našu istoriju, običaje i vrednosti koje negujemo"
Foto: Pixabay
Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon rekao je da ovaj projekat ima veliki značaj za našu zemlju, jer omogućava da se pred ruskim i međunarodnim auditorijumom predstave bogata kultura, tradicija i život u Srbiji, navodi se u saopštenju te Kancelarije, prenosi Euronews Srbija.
 
On je istakao da je snimanje ove emisije još jedan korak u jačanju kulturnih i prijateljskih veza između Srbije i Rusije, koje su oduvek bile duboke i snažne. 
Gujon je dodao da kroz ovakve projekte imamo priliku da pokažemo svetu našu istoriju, običaje i vrednosti koje negujemo, kao i da se otvorimo za nove saradnje i razmenu ideja.
 
Kroz objektiv ruskih novinara koji dve nedelje obilaze Srbiju biće predstavljena srpska kultura, istorija, sport, gastronomija, ali i lične priče Rusa koji žive u Srbiji.
Emisija će ugostiti i poznate ličnosti iz Srbije koje su postigle uspeh u Rusiji ili rade na promovisanju rusko-srpskih odnosa, režisera Emira Kusturicu, producenta Boška Kozarskog, fudbalera Ognjena Koromana, direktora "Ruskog doma" Evgenija Barova i profesorku na Filološkom fakultetu Irinu Atanasijević.
 
Za ovu emisiju snimili su Hram Svetog Save i ruskog mozaičara Nikolaja Muhina koji je napravio mozaik u Hramu, kao i eksperiment pravljenja parfema u parfimeriji "Sava", proces pravljenja ajvara, kajmaka, zemunsku pijacu, majstorski čas izrade grnčarije u Zlakusi i zlatiborske trubače i folkloraše.
 
Kako se navodi, snimljen je i Manastir Svetog Romana kod Paraćina gde je sahranjeno srce grofa Rajevskog koji je poslužio kao inspiracija za lika grofa Vronskog iz knjige "Ana Karenjina" Lava Tolstoja.   
  • w/e

    20.10.2024 20:32
    cool
    Da li moze jedna Srpsko-Ruska aktivnost da prodje, a da se ne okarakterise kao negativna? Da Nemci ili Amerikanci dodju da snimaju bilo sta, klanjali bi im se. Pritom ignorisete gomile nepotrebnih EU/SAD NVO koje svakodnevno projektuju uticaj zapada na domacu publiku.
  • Alejandra

    20.10.2024 19:39
    Da nije Rusije, Srbija i Srbi ne bi ni postojali, zato ce Rusi uvek jedini uz Srbe imati u Srbiji status domicilnog naroda!
  • MZLS

    20.10.2024 18:32
    Hoćemo li saznati i koliko smo Rusima i "ugrađenima" platili za spomenik Stefanu Nemanji kraj bivše železničke stanice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija