Subotić: Vučić odlukom da ne ode na samit BRIKS napravio najbitniji politički potez od početka rata

Odlukom da ne ode u Kazanj na samit BRIKS-a Vučić je napravio najbitniji politički potez od početka rata u Ukrajini, kojom je Srbija kupila neko vreme i poverenje EU.
Subotić: Vučić odlukom da ne ode na samit BRIKS napravio najbitniji politički potez od početka rata
Foto: Beta/AP
Tako smatra stručnjak za međunarodne odnose Strahinja Subotić. 
 
Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak navodi za N1 da Srbija nije definitivno pokazala da je na putu ka EU, niti to treba da uradi, jer uvek treba imati kartu neke velike sile u džepu.
Iako je kod nas sada dobio na popularnosti javnim pozivom Putina Vučiću da dođe, BRIKS postoji dugo, kao neformalna organizacija koja nema institucije, objašnjava Kurjak.
 
"Napravljen je na inicijativu Kine, koja je u ekspanziji i treba joj proširenje tržišta. Drugi razlog je što se posle bipolarne podele sveta svet uglavnom okupljao oko SAD i EU. Trebalo je napraviti platformu za zemlje koje su ostale, a velike zemlje u razvoju kao što su Kina, Indija, Brazil, koje ne pripadaju i ne žele da pripadaju, kako kažu, kolektivnom Zapadu, već ili da imaju nešto svoje, ili da vide kako može da se organizuje multipolarni svet", objasnila je Kurjak za N1.
Usled ekonomskih kriza i komplikovane međunarodne situacije, dodaje, javlja se sve više potreba da se vidi "ko sa kim i kako može", a da pritom velike zemlje sačuvaju svoj identitet, bezbednost, da ojačaju ekonomski... Ipak, kako dalje navodi, unutar BRIKS-a postoje problemi između pojedinačnih država - Kina i Indija imaju decenijeske probleme, ali i svoje unutrašnje.
 
"Tu su Iran, Saudijska Arabija. Tu je Južnoafrčka Republika koja nije antizapadna. Brazil koji ne želi da bude antiamerički. Tako da su sada mnoga otvorena pitanja. Oni gledaju model Evropske unije, gledaju američki model i dolarski sistem, govorilo se o mogućnosti uvođenja zajedničke valute. Ali to još ne može. Još su to zemlje klijenti i trebaju im ove druge velike", navela je ona.
 
Srbija je presekla neodlaskom predsednika Aleksandra Vučića u Kazanj, smatra Strahinja Subotić.
 
"Ovo je bila jedna velika raskrsnica, najbitnija politička odluka koju je predsednik doneo otkako je počeo rat u Ukrajini. Najveća politička odluka se dogodila marta 22. kada je Srbija odlučila da u UN stane uz Ukrajinu i u celosti osudi agresiju Rusije. Naravno, prema nekim mojim saznanjima, to nije išlo tako lako, bilo je dvoumljenja. Međutim, kao što smo videli, ipak je doneta prava odluka, ukoliko je zaista cilj da se ispuni naš strateški prioritet, kao članstvo u Evropskoj uniji", kaže Subotić.
 
Ovo je, dodaje, bio drugi test, ali se Srbija "nije upecala".
 
"Naša vlast, sa svim svojim manama i politikom balansiranja, bila je svesna da ovo nije bilo koji samit i da su oči svih 27 članica bile uprte upravo u Srbiju. Činjenica da Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, premijer Poljske i lider jedne nove sile u centralnoj Evropi, koja se i te kako pita o politici proširenja, dolazi ovde upravo u vreme kada se održava taj samit, zapravo pokazuje za koju stranu smo se mi opredelili ili barem u ovom trenutku na koju stranu smo hteli da stanemo", rekao je on, dodavši da nije slučajno što očekujemo i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.
Srbija i dalje balansira, navodi Subotić, dodavši da je ipak u ovom trenutku tas Evropske unije prevagnuo.
 
"Mislim da smo na taj način kupili određeno vreme, određeni kredibilitet u očima i Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on.
 
Celo gostovanje ova dva sagovornika N1 možete pogledati OVDE.
  • zztop

    23.10.2024 11:08
    Sad sledi zavrtanje ruke i ušiju od ambasadora RF bocan hračljenka ako hill ne pomogne ...
  • Bitni

    23.10.2024 10:31
    Ljudi
    U Kazanju su sada sve bitne svetske face. AV to nije, pa zato i nje tam
  • Djorde

    23.10.2024 10:09
    Pojedeni!
    Ma pojeli su nas, jer smo mi zemlja treceg sveta u Evropi. I moze on da cirkusira do mile volje, a ovaj narod da glasa za njega, nema nama spasa! A sami smo tako odabrali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija