UNS osudio Šapićevo vređanje novinara, NUNS traži da gradonačelnik Beograda podnese ostavku

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije oglasili su se povodom uvreda koje je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić uputio novinarima televizije N1.
UNS osudio Šapićevo vređanje novinara, NUNS traži da gradonačelnik Beograda podnese ostavku
Foto: Beta/Beoinfo
NUNS je ocenio da je gradonačelnik Beograda nedostojan funkcije koju obavlja i da mora da podnese ostavku.
 
"Gradonačelnik Beograda i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić sazvao je juče konferenciju za novinare na kojoj je ponovo targetirao novinare televizije N1. Konferenciju za novinare Šapić je ovog puta posvetio novinaru N1 Miodragu Sovilju. On je zamerio novinaru što u prilogu koji je emitovan na televiziji N1, nakon jedne od prethodnih konferencija, nije bilo mesta za njegovo integralno obraćanje, već su samo neki delovi iskorišćeni", navodi NUNS u saopštenju.
Dodaje se da je gradonačelnik Beograda analizirao rad novinara pokušavajući da dokaže da su njegovi odgovori izvučeni iz konteksta.
 
U saopštenju udruženja se navodi da to nije prvi put da Šapić vređa novinare N1 kao i da su već nekoliko puta od njega tražili da, u skladu sa funkcijom koju obavlja, odgovara na pitanja novinara i prema njima se odnosi sa poštovanjem.
 
"Meni je važno da javnost zna kakvi ste vi hohštapleri i manipulatori… teški", rekao je Šapić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
UNS je podsetio Šapića da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju, te da je pravo novinara da u svom prilogu sam proceni koji deo izjave je važan za javnost.
 
"Novinari nemaju obavezu da bilo kome, pa ni javnim funkcionerima, unapred odgovore šta će se naći u prilogu, već isključivo da pri objavljivanju priloga verno prenesu izjavu ili deo izjave koji smatraju da je važan za javnost", stoji u saopštenju.
 
Iz Udruženja novinara Srbije (UNS) su podsetili da se svako ko je nezadovoljan radom medija može obratiti Regulatornom telu za elektronske medije, Savetu za štampu ili sudu, a da je posao javnih funkcionera da odgovaraju na pitanja i prema novinarima se odnose sa poštovanjem.
 
Gradonačelnik Aleksandar Šapić kritikovao je juče novinara televizije N1 Miodraga Sovilja što je na jednoj od prethodnih konferencija za novinare postavio više pitanja, otvorio veći broj tema, dok u prilogu emitovanom u Dnevniku te televizije, kako tvrdi, nije emitovano sve, prikazujući usput isečke i konferencije za novinare i priloga.
Televiziju N1 je optužio da su "hohštapleri i manipulatori", kao i da "obmanjuju javnost", nakon čega su novinar i snimatelj te televizije napustili konferenciju za novinare.
 
Analiza priloga N1 prikazana je na "pametnoj tabli", koju gradonačelnik nije koristio na konferenciji za novinare dok je govorio o različitim ekonomskim i društvenim merama, pre pitanja te televizije.
  • Bora

    25.10.2024 13:16
    Primitivizam
    Mozda je Beograd zasluzio malo boljeg kulturnijeg, obrazovanijeg , ljubaznijeg gradonacelnika ili ovaj upravo odgovara stanju u samom gradu ?????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija