Vlast Tomu Nikolića po potrebi "vadi iz naftalina": Šta stoji iza njegovog povremenog pojavljivanja?

U danima kada je SNS obeležavala 16 godina od osnivanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografiju na kojoj se našao u društvu njenog prvog predsednika i svog prethodnika.
Vlast Tomu Nikolića po potrebi "vadi iz naftalina": Šta stoji iza njegovog povremenog pojavljivanja?
Foto: Screenshot (Youtube/N1)
U društvu Vučića i Nikolića našla se i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ali i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. Predsednik je, između ostalog, u opisu napisao da se "Toma i on", koji zajedno sede u kafani, "prisećaju osnivanja SNS", nakon čega su društvenim mrežama počela da kruže pitanja poput "Za šta li ga sad spremaju i vade iz naftalina". Što ne čudi, jer SNS Nikolića vraća pod reflektore vrlo retko, i po potrebi, piše NIN.
Koja je potreba sada mogla da "oživi" bivšeg predsednika Tomislava Nikolića u javnosti, osim što je, prema Vučićevim rečima, "Tomislav Nikolić čovek koji voli SNS kao ja, kad nismo predsednici, mi smo uz SNS"? Vučić javnosti svog "političkog oca" ipak servira ne samo u trenutku 16. rođendana stranke koju su zajedno osnovali davne 2008, već i njegovog odbijanja Putinovog poziva za učešće na samitu BRIKS-a, čiji je ruski predsednik domaćin. Odluku koju prati, i koja se vezuje za Vučićevo, za mnoge, sve očiglednije okretanje Zapadu. U njihovom društvu se, prigodno, našlo mesto i za Mandića, predvodnika crnogorske koalicije koju mnogi smatraju proruskom i prosrpskom. 
Daleko od očiju javnosti, ali tu kad zatreba
 
Nikolić se drugi put pojavljuje u javnosti ove godine, što je redak prizor od kada se povukao iz političkog života. Početkom maja, zajedno sa predsednikom Vučićem i ministrima, kineskog predsednika Si Đinpinga dočekao je i Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom u svojstvu predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Nije poznato kakve rezultate ostvaruje ovo telo, i da li uopšte. Nekoliko meseci ranije, uoči decembarskih izbora, bivši predsednik bio je pozvan i na skup SNS-a koji se odigrao u Štark Areni. 
 
Poznavaoci prilika su, međutim, "oživljavanje" Nikolića tumačili kao pokušaj uspostavljanja neke vrste stabilnosti, u tada nestabilnim okolnostima za SNS. Poslednje pojavljivanje bivšeg predsednika, zajedno sa Vučićem, Mandićem i Brnabić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Zoran Stojiljković vidi kao mobilizaciju i aktiviranje onih koji bi mogli da doprinesu ili, u Nikolićevom slučaju, učvrste "širok dijapazon pristalica SNS i Aleksandra Vučića".
 
Stojiljković za NIN kaže da se ovaj mehanizam aktivira pri svakoj vrsti političkog zaokreta ili krizne situacije, u kojoj se traži neko opredeljenje, ili u kojoj se rizikuje da se ostane u manjini oko važnog društvenog pitanja. 
 
"Tada se glanca nečija biografija ili zanemareni odnosi, čime se pokazuje da su svi i dalje u stroju. O tome govore i ljudi koji su se našli u Vučićevom okruženju", ističe Stojiljković.
 
Upitan o tome kakva je Nikolićeva uloga i šta on predstavlja glasačima SNS, sagovornik NIN-a odgovara da ne smatra "da im bivši predsednik znači preterano mnogo, ali svaki kamenčić u mozaiku je važan" za objedinjavanje podrške. On kaže da svaka "pločica" i "kamenčić" u mozaiku treba da održavaju taj narativ, te da javnost intenzivno prebacuju sa teme, na temu, ritmom koji nije moguće savladati. U čitavoj priči, dodaje profesor, Nikolić je zadužen za aktiviranje "istočne", u ovom slučaju BRIKS karte.
"Pokazujete neku vrstu interesovanja za BRIKS, a prethodno ste se kroz aranžman o strateškim sirovinama i mineralima, i obećanjima da ćete kopati litijum, vratili na evropski put. U ovoj kriznoj situaciji, igra se na kartu da se pokaže kako i na trasi BRIKS-a ima nekog kapaciteta. A kroz snagu i podršku, pokazujete da ste, šta god radili, u sedlu i imate podršku", predočava Stojiljković.
 
Celu analizu NIN-a možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Воја

    27.10.2024 14:43
    Воја
    Невидим разлог шетање Т.Николића? Можда за њихове старије гласаче јер сви из СНС су ископромитовани и безобразно се пре обогатили као и дотични Т.Николић! Једноставно полако и сигурно стиже време одговорности и лустрације које нико неможе спречити више јер су прешли све границе толеранције и стрпљења!
  • PABLO

    27.10.2024 14:15
    Diplomirani
    Jbg Toma je jedini kvalifikovani kopač u njihovom kartelu, to mora da se poštuje.
  • Vojvođanka

    27.10.2024 13:39
    Ipak je naj gori SVM i njihov orden. Bljutavo, odvratno, grozno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija