Udružena opozicija: Prijave protiv 116 Novosađana koji su primili poklone od SNS-a

Udružena novosadska opozicija podneće više od 100 krivičnih prijava protiv osoba koje su primile poklon od Srpske napredne stranke.
Udružena opozicija: Prijave protiv 116 Novosađana koji su primili poklone od SNS-a
Foto: 021.rs
Podsetimo, Građanski pokret Bravo predstavio je sadržaj ranca u kojem su se našli pozivi za glasanje, napomene o građanima, kao i spisak sa imenima građana.
 
"U jučerašnjem obraćanju medijima predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić nije osporila autentičnost spiskova, nego je odgovorila da ne vidi ništa sporno u njima jer su nastali u kampanji od vrata do vrata, ali nije odgovorila zbog čega za 116 lica (glasača) je naznačena napomena da su primili poklon u zamenu za glas, što je krivično delo koje se kažnjava prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije", navode Udruženi za slobodan Novi Sad.

Kako dodaju, Brnabić nije odgovorila odakle podatak o rednom broju u biračkom spisku čak i za one građane koji su protiv SNS, osim ako nije omogućeno toj stranci da dobije protivzakonito kopiju biračkog spiska sa svim podacima građana koji bi trebali po zakonu da budu tajna.

Novosadska opozicija podseća da je ovaj spisak pronađen nakon otkrivanja logističkog centra Srpske napredne stranke koji se na dan izbora nalazio u prostorijama Novosadskog sajma i "krunski je dokaz da je određenim glasačima tom prilikom dat mito da bi glasali za SNS na izborima za odbornike Skupštine Grada Novog Sada".
 
"Sledom navedenog, obaveštavamo javnost da ćemo u narednim danima podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivično delo 'Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem' iz člana 156, stav 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine. Pored toga, podnećemo i krivične prijave protiv 116 lica koja su ovaj mito (tj. poklon) primili, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo 'Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem' iz člana 156, stav 2, Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine", navodi se u saopštenju opozicije.
 
Podnošenje ovih krivičnih prijava i procesuiranje svih lica odgovornih za jedno od najtežih krivičnih dela protiv izbornih prava, jedinstvena je prilika da se u Republici Srbiji, po prvi put, u potpunosti postignu ciljevi specijalne i generalne prevencije, navode u opoziciji.
 
"To znači da bi kazna izrečena nakon sprovedenog krivičnog postupka adekvatno mogla uticati kako na lica koja su izvršioci gore navedenog krivičnog dela (u smislu da ubuduće ne ponove to krivično delo) tako i na sve druge punoletne građane Republike Srbije koji imaju biračko pravo, da se uzdrže od činjenja gore navedenog krivičnog dela", dodaje se u saopštenju.
U opoziciji naovde da su povređeni i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o lokalnim izborima na koji se supsidijarno primenjuje i Zakon o izboru narodnih poslanika, kao i Ustav Republike Srbije koji u članu 3 predviđa da se vladavina prava ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima.
 
"Na kraju, ovim putem apelujemo i pozivamo sve građane Republike Srbije koji imaju saznanja o predmetnom i sličnim slučajevima, odnosno svim drugim nepravilnostima u izbornom procesu koji je za nama da iste prijave kako bismo se svi zajedno izborili za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – izbornog prava i slobodne i fer izbore koji su garancija očuvanja izborne volje građana", zaključuje se.
  • @Pajo Patak

    08.06.2024 16:22
    Turci su prvi put opseli Beč 1529; tri godine ranije su osvojili Petrovaradin a potom i Bačku ; Austrijanci su zauzeli Petrovaradin 1688; Ti ništa ne znaš; Nisi ni čak ni "Vojvodjan". Samo s...
  • Djole

    07.06.2024 17:20
    Amateri
    Ti spiskovi nisu nikakav dokaz ni da su primili penzioneri poklone, a kamoli za koga su glasali. Jedino što ima smisla je kontratuzba penzionera za narusavanje ugleda i časti protiv tog Brava.
  • V

    07.06.2024 15:59
    Bolje pitajte Hilla sta dalje!
    Da li cete opet setati po ulicama nove 4 godine?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti