Objavljen prigovor na rezultat izbora u Novom Sadu: Poznato na šta se žalila opozicija

Na sajtu Republičke izborne komisije pojavio se prigovor novosadske opozicije na ukupan izveštaj o rezultatima izbora.
Objavljen prigovor na rezultat izbora u Novom Sadu: Poznato na šta se žalila opozicija
Foto: 021.rs
Kako se vidi iz odluke, prigovor je predat još u četvrtak, 27. juna, u 15 časova na šalteru Pošte, odnosno pre isteka roka za predaju prigovora, a tek je danas, 1. jula u 10.20h stigao do Gradske izborne komisije.
U ovom prigovoru, kako je i najavljeno, Koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" osporava zakonitost izbora u Novom Sadu održanih 2. juna i traži da se glasanje ponovi na svih 222 biračka mesta.
 
Opozicija i u ovom prigovoru ponavlja skoro istovetne rečenice iz ranijih skoro 70 prigovora koji su prethodno odbijeni od strane GIK-a i Višeg suda. U obrazloženju za ponavljanje izbora se kaže da 2. juna nisu postojali ni minimalni uslovi za slobodno izjašnjavanje birača, zbog čega su biračima uskraćena elementarna građanska prava.
 
"Učesnici na izborima bili su u potpunosti neravnopravni u svim segmentima, a lista označena brojem 1 u zbirnoj izbornoj listi i na glasačkom listiću bila je u potpunosti favorizovana, a njeni predstavnici imali su potpun i odlučujući uticaj u svim organima za sprovođenje izbora, to je rezultiralo kršenjem većeg broja zakona, a naročito zakona o lokalnim izborima", naveli su Udruženi.
Oni su u prigovoru pomenuli da je na Novosadskom sajmu bio centar za pozivanje birača SNS-a, da su predstavnici liste broj 1, tj. naprednjačke koalicije, imali delove biračkog spiska, da je policija prikrivala vinovnike ove kriminalne radnje i "sprečavala demonstrante da rasture ovu kriminalnu grupu".
 
Navodi se i da je lista broj 1 plaćala glasove i da su birači dokazivali za koga su glasali fotografisanjem biračkog listića, da je u Balzakovoj ulici pronađen ranac sa paralelnim biračkim spiskom i drugim podacima, da je nuđen mito članovima biračkog odbora da se ne pojave na dan glasanja na biračkom mestu, da su ucenjivani radnici javnih službi i preduzeća da glasaju za listu 1, i drugo.
 
 
Gradska izborna komisija ima rok od 72 sata da odgovori na prigovor.
 
Ukoliko bude odbijen prigovor, Udružena opozicija ima pravo na žalbu Višem sudu.

U skladu sa vremenskim rokovima, pošto se očekuje da i GIK, a potom i Viši sud odbiju prigovore, za oko sedam dana biće konačno potvrđeni izbori u Novom Sadu i potom počinje da teče rok od 15 dana za održavanje konstitutivne sednice.

  • Bora

    01.07.2024 17:23
    Opoziciji...
    Prigovor nesuvislan, objektivno,neće ga ni uzeti za ozbiljno. Od svih stvari na koje se moglo prigovoriti vi se zakačili za ovu. A onda ćete u talambase da konstitutivna sednica još nije zakazana. Pa ovi sa vama takvima mogu još 2 sednice skupstine održati i doneti ko zna kakve odluke dok se vi smilujete da uđete. Eeeee, opozicijo, stvarno da je AV birao ne bi bolju izabrao.
  • Џура Морген

    01.07.2024 14:25
    На гласаче са променом пребивалишта и доведене се нису жалили ,на оне уцењене и под претњама што су гласали се нису жалили ,само није било равноправно уз кол центар,боље да се више не брукају и не обмањују грађане ,зинуло им дупе за фотељама па су тако и прошли ,тужбу једва саставили ради реда а ранац им сведок, Тануџићева Палата само мења називе партије и лидере на паноу ,а унутра увек исти другови
  • Zokins

    01.07.2024 14:05
    problem
    Najveći problem je što institucije već odavno ne rade svoj posao. I sve su na strani vlasti kao u najcrnje doba nacizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti