GIK odbio prigovor Udružene opozicije na konačne rezultate: Zahtev za ponavljanje izbora neosnovan

Gradska izborna komisija odbila je prigovor novosadske opozicije na konačne rezultate izbora kao neosnovan, saznaje 021.rs.
GIK odbio prigovor Udružene opozicije na konačne rezultate: Zahtev za ponavljanje izbora neosnovan
Foto: 021.rs
Odluka o odbijanju prigovora doneta je u četvrtak ujutru, tako da od tada teče rok od 72 sata u kome žalba može da se podnese Višem sudu.
 
U obrazloženju za odbijanje prigovora se kaže da ga nije podnela direktno koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad", nego jedan od nosilaca liste Borislav Novaković i to u svojstvu birača, što zakon dozvoljava.
Kako se i moglo očekivati, GIK je prigovore odbio pozivajući se na već ranije svoje, kao i odluke Višeg suda da se odbije oko 70 prigovora opozicije.
 
"Na osnovu navedenog, nesumnjivo je da podnosilac prigovora sada na istim razlozima, kao birač, zasniva svoj prigovor, koji razlozi ne mogu biti od uticaja na zakonitost pobijanog Ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike s obzirom na to da se navedeni razlozi ne tiču tačnosti rezultata navedenih u Ukupnom izveštaju, odnosno njihove istovetnosti sa rezultatima iz zapisnika o radu biračkih odbora i rešenjima o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor odbornika, te je iz istih razloga i zahtev za poništavanje izbora na svim biračkim mestima u Gradu Novom Sadu neosnovan", stoji u zaključku GIK-a.
Podsetimo, u prigovoru na rezultate izbora Udružene opozicije se ponavljaju skoro istovetne rečenice iz ranijih prigovora, a u obrazloženju zahteva za ponavljanje izbora se kaže da 2. juna nisu postojali ni minimalni uslovi za slobodno izjašnjavanje birača, zbog čega su biračima uskraćena elementarna građanska prava.
 
U prigovoru se pominje fotografisanje glasačkih listića, kupovina glasova i pritisci na zaposlene u javnoj upravi da glasaju za SNS, postojanje kol centra SNS-a na Novosadskom sajmu, pronalaženje ranca na Limanu sa paralelnim biračkim spiskom i drugim podacima, kao i da nije obavljeno brisanje iz biračkog spiska birača upisanih posle 3. jula prošle godine i drugo.
 
Ove prigovore je prethodno GIK odbijao uglavnom uz obrazloženje da nisu dostavljeni dokazi za ove tvrdnje, a isto je potvrđivao i Viši sud.
 
Zbog svih prigovora opozicije izborni postupak u Novom Sadu je produžen za više od mesec dana i sve je izvesnije da će konstitutivna sednica moći da se održi tek negde u drugom delu jula.
 
Prema konačnim rezultatima koalicija oko SNS-a ima 45 mandata, Udruženi za slobodan Novi Sad 21, Kreni-promeni osam, Heroji-Miša Bačulov tri i SVM jedan.
  • Emilija

    05.07.2024 23:51
    Ovu tzv opoziciju treba zabraniti što okupiraju resurse za demokratske procese radi svojih ličnih interesa odnosno bogaćenja na grbači naroda.
  • Odugvlacenje

    05.07.2024 11:37
    Ovo je klasicna zloupotreba prava od strane opozicije koja ne moze da prihvati poraz i namerno odugovlacenje
  • Мики Маус

    05.07.2024 10:03
    Мишоловка
    И шта ће мо сад ,сви у мишју рупу до следећих избора , е онда Јуриш на газдин Сир

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.