Endokrinolog za 021.rs objašnjava: Uticaj štitne žlezde na plodnost i trudnoću

Štitna žlezda, smeštena u prednjem delu vrata, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja, a posebno je bitna tokom trudnoće.
Ova mala žlezda leptirastog oblika je neophodna za održavanje metabolizma i funkcionisanje organskih sistema. Samim tim, hormonalna aktivnost utiče na plodnost, održavanje trudnoće i zdravlje bebe.
 
Ipak, u masovnom istraživanju je utvrđeno da je samo četvrtina ispitanica bila svesna značaja urednog hormonalnog statusa štitne žlezde za plodnost i održavanje trudnoće.
 
Endokrinolog iz novosadske klinike Cardios Danijel Đekić kaže za 021.rs da poremećaji u radu štitne žlezde utiču na reproduktivni život žene, ali i na samu trudnoću.
"Smanjena funkcija štitne žlezde uzrokuje izostanak ciklusa, nepravilne cikluse, obilna krvarenja, a samim tim utiče i na smanjenje sposobnosti začeća, zbog čega je u tim slučajevima neophodno proveriti rad štitne žlezde. Ubrzan rad štitne žlezde, odnosno povećana produkcija hormona žledze, takođe negativno utiče na sposbnost začeća negativnim uticajem na redovnost ciklusa i dužinu menstrualnog krvarenja", objašnjava doktor Đekić.
 
Endokrinolog iz klinike Cardios dodaje da je kod žena, zbog sposobnosti leka koji se koristi u terapiji da prolazi kroz placentarnu barijeru, potrebno stabilizovati produkciju hormona, čak i pre same trudnoće, kako bi se u trudnoći koristila manja doza leka.
 
"Adekvatan nivo hormona štitne žlezde u krvi, važan je, pogotovo u prvom trimestru trudnoće, za pravilan razvoj nervnog sistema mozga fetusa, dok beba hormone preuzima preko placente, ali i za sprečavanje prevremenog porođaja, te pobačaja", ističe doktor Đekić.
Doktor dodaje da je, s tim u vezi, neophodno, u slučaju poremećaja rada, sprovesti lečenje, kako bi se adekvatno održala trudnoća. 
 
"Terapijski pristup podrazumeva korišćenje medikamenata, koji su u slučaju usporoneg rada, apsolutno bezbedni za trudnicu i bebu. U slučaju ubrzanog rada štitne žlezde postoji manja doza rizika za bebu, ali je svakako veći rizik ne koristiti terapiju i dozvoliti visok nivo hormona u krvi", naglašava sagovornik 021.rs iz klinike Cardios. 
 
Komplikacije u toku trudnoće su prvenstveno pobačaj i prevremeni porođaj. 
 
"Moguće su komplikacije i nakon samog porođaja. Kod žena, je moguć postporođajni tireoiditis, sa ili bez poremećaja hormonskog status. Kod beba, zbog netretiranog poremećaja hormona u krvi, moguć je zasotatak u razvoju bebe, ali i poremećaj rada štitne žlezde bebe", ističe doktor.
 
Foto: Cardios
 
Kako se dijagnostikuju poremećaji štitne žlezde?
 
Dijagnostikovanje i utvrđivanje funkcionisanja štitne žlezde je danas brzo i dostupno. U Novom Sadu je moguće dobiti brzu i preciznu dijagnozu u klinici Cardios.
 
Kako za 021.rs kaže dr Đekić, dijagnostikovanje podrazumeva ehosonografski pregled i utvrđivanje nivoa hormona u krvi (hormona hipofize i slobodnih oblika hormona štitne žlezde).
 
"Važno je odrediti i po potrebi korigovati nivo hormona štitne žlezde u krvi, jer je dokazano da se rizik od spontanog pobačaja povećava za 15 odsto za svaki mIU/L", zaključuje doktor.
Gde možete da potražite pomoć?
 
Stručnjake poput dr Đekića i druge specijaliste iz više oblasti medicine pronaći ćete u Poliklinici Cardios u Novom Sadu. 
 
Na raspolaganju su vam usluge koje pružaju vodeći stručnjaci iz oblasti kardiologije, endrokrinologije, interne medicine, pedijatrije, nefrologije, radiologije, pulmologije i drugih oblasti o kojima ćete više saznati na zvaničnom sajtu OVDE. Na vama je samo da zakažete željeni pregled.
 
Pozovite 021/27-000-31 ili 065/27-000-31 i posetite Cardios u Futoškoj 73. Za sve informacije o aktuelnim akcijama, dešavanjima i novostima pratite Cardios na Fejsbuku i na Instagramu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti