Građani sve češće na "sezonu" idu u komšijske države: Ima li je i u Novom Sadu?

Sezonski poslovi u letnjim mesecima glavni su deo ponude na oglasima. Ipak, "raditi sezonu" se gotovo uvek odnosi na odlazak radnika u susedne države.
Građani sve češće na "sezonu" idu u komšijske države: Ima li je i u Novom Sadu?
Foto: Pixabay
Dok se u radu u susednim državama ugostiteljstvo nalazi na vrhu lestvice sezonskih poslova, ono u Srbiji nije na taj način "popularno".
 
Ipak, nakon odlaska velikog broja ljudi koji se bave ovim poslovima u komšijske države, ugostiteljstvo kao privremeni posao, a naizgled za mnoge sezonski, postaje sve traženiji. 
Jovan Vlaški, regionalni menadžer omladinske zadruge Boks, kaže za 021.rs da zato poslodavci u Novom Sadu u ovom periodu angažuju mlade na kratak rad u ugostiteljskim objektima.
 
"Kada se angažuju lica preko omladinskih zadruga, to su ugovori o privremeno-povremenim poslovima, koji mogu da budu sezonski, a i ne moraju, bar kad je zakon u pitanju. Tako da ugostiteljstvo, često u letnjim sezonama jeste privremeno-povremeni posao, na koji se može 'uskočiti' na sat dva određenog dana", rekao je Vlaški. 
Privremene poslove, kaže Vlaški, traže pretežno srednjoškolci, dok studenti mahom zbog ispitnih rokova poslove ne traže do avgusta.
 
"Najtraženiji su poslovi na dan, dva, kao što su istovari i poslovi za butike i markete. Dnevnice variraju, sve zavisi kakav je posao u pitanju, da li je teži, da li postoji neko određeno iskustvo. Ako treba da kažemo neku cifru, plaća se od 300 do 450 dinara po satu", kaže Vlaški.
 
Ipak, kada su u pitanju sezonski poslovi, za Novosađane to najčešće znači branje voća. 
 
Branje voće kao "domaća sezona"
 
Često okarakterisan kao fizički naporan, posebno zbog rada na visokim temperaturama i dugim radnim vremenom, branje voće je najučestaliji sezonski posao.
 
Studentkinja Valentina Simović, koja je bila na sezoni branja voća, kaže da među beračima ima pretežno studenata i srednjoškolaca, ali i onih koji se svake godine vraćaju ovom poslu. 
 
"Neki od njih izdrže nedelju dana, pa onda odustanu. Neki ostanu i čitavo leto. Sve zavisi od toga koliko neko može da podnese, sa obzirom na to da je to fizički naporno, pogotovo po ovim vrućinama", rekla je Simović.
 
Studentkinja kaže da je razlog vraćanja ovim poslovima kod većine sezonskih radnika dobra zarada, koja može biti isplaćena u različitim modelima.
 
"Zarada od branja može biti u vidu dnevnice, ali dešava se često da bude i po kilogramu, znači koliko kilograma nabereš, toliko ćeš para zaraditi. To je, uglavnom, ugovoreno unapred, da li imaš prevoz, kad su pauze, koliko dana, da li se bere svaki dan, ili svaki drugi, treći, koliko radnih dana", rekla je Simović.
Zarada, ali i prilike
 
Ipak, mnogi Novosađani odlaze na poslove u inostranstvo. Osim zarade čest su razlog i drugi uslovi koji se tamo nude. 
 
Studentkinja gastronomije Milica Petrušić na sezonskom poslu u Hrvatskoj kaže da je glavni razlog njenog odlaska stručno usavršavanje.
 
"Želela sam neko stručno usavršavanje s obzirom na to da se bavim gastronomijom i da Mišelin još ne postoji u Srbiji. Najbliža mi je bila Hrvatska koja ima zaista dobre restorane. Aplicirala sam u nekoliko njih i odlučila se za jednog na Malom Lošinju. To je jedini razlog, stručno usavršavanje", zaključila je studentkinja.
 
Iz omladinske zadruge Boks kažu da dnevnice ponuđene u Srbiji nisu značajno različite u odnosu na one u komšijskim državama, već da neretko bakšiš u ugostiteljstvu predstavlja ključnu razliku u zaradi sezonaca. Ova razlika u zaradi, drugi uslovi, ali i želja za spajanjem "lepog i korisnog" u vidu boravka na moru dovode do toga da većina sezonaca bira posao van Srbije.
 
Tekst je napisan u okviru prakse koju studenti na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pohađaju u Medijskoj kući 021.
  • Srdja

    17.07.2024 08:00
    Srdja
    Evo dosao sam iz Splita u NS da sredim licna dokumenta i citam ove komentare u pauzi.Mogu vam samo napisati da nikada vise nije bilo Novosadjana u Hr kao ove godine sto turisticki ali vise uposlenih! A kako i nebi kada su plate tri puta vece nego ovde! Jos more plaze ljubazni ljudi devojke…da mogu nebih se vracao u NS! Mene vec dve sezone hrani Hr i moj rad jer u NS sam radio za 45 hiljada onda mi povisili na 52 hiljada ma Terajte se u tri lepe!
  • Ј.м

    17.07.2024 07:05
    @
    Чему такав коментар са ваше стране?! Ко скрнави НС...за вашу информацију ја сам рођен у НС као и мој отац.Волим овај Град и поштујем али идеш тамо где имаш услова за пристојан живот! Тренутно у НС као и Србији нема тога ако ниси у некој странци у ЈП и сл.што је по мени оличење неспособности и понижења! Изнео сам истину и само истину и шта је лоше у томе?! Нико неби бежао из свог Града Земље да може приуштити пристојан живот себи и породици али ако смо озбиљни о одговорни људи мораш нешто предузети не само кукати и бити љубоморан! И у Хрватској се човек ваљано купа у зноју али се осушиш када добијеш плату у еврима и избројиш! Ништа непадаи нема бесплатно за све мораш ваљано да се озномиш трудиш умориш али да небуде за ђабе ту је разлика између ЕУ и овакве Србије! Има доста вредних људи и омладине из НС али не желе да раде и протраће животе за ђабе! Изађи мало из НС отуђи до ЦГ или ХР...променићеш мишљење али овисно о годинама мада и доста старији 70+ раде као чувари возачи нешто помажу...продуктивни су и нису испод 1200 евра са плаћеном храном и смештајем и многи су се опоравили како психички тако и материјално а многи су и здравље и хроничне проблеме побољшали! Нема горе када човек седи и није продуктиван то ти изједа разум онда прелази на тело и настају разне болести! Уживајте и све најбоље вам желим и мање мржње јер то је канцер за човека!
  • B

    17.07.2024 06:41
    @Mi
    A odakle NS Turizam kao i celoj Srbiji? Sta imamo mi da ponudimo Turistima?! More Dvorce Zamkove Muzeje zagadjen Dunav Sume Planine…?! Budimo objektivni nemamo nista sto vec oni imaju I to mnogostruko vise i kvalitetnije! Imamo omladinu koja je jeftinija od njihove i dobro dodje u prolazu na dan dva ako me razumete. Hrane imaju raznovrsnije i kvalitetnije jer Turci i Italijani skoro celu EU drze u kulinarstvu I sada ce neki Turista doci da jede cevape jagnjetinu sarmu picu pastu…ma daj! Ako zelis pravi i kvalitetan seoski Turizam ides u Svajcarsku gde je sve na vrhunskom nivou dok su cene kao u Srbiji i imas mnogo toga videti i probati! Srbija je druze pukla po svim savovima I to najbolje vidis i osetis kada malo izadjes iz nje i prosetas po Evropi ne vise od 10 dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti