Naučnica koja je upozorila na "Jadar": Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu radi za Rio Tinto

Naučni izveštaj o uticaju na životnu sredinu planiranog projekta "Jadar" niko nije tražio, već ga je radio tim stučnjaka, pošto je prepoznao problem.
To je rekla jedan od autora tog dokumenta, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević.
 
"Mi smo naučnici, prepoznali smo problem koji može da napravi otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra i bavili smo se istraživanjem posledica po životnu sredinu", rekla je Đorđević za Betu.
 
Dodala je da niko nikog od stručnjaka, koji su radili na istraživanju, nije zvao i okupljao, već da su naučnici i bave se svojim poslom, kada uvide problem.
Tim naučnika iz Srbije i inostranstva objavio je u časopisu "Nature" izveštaj "Uticaj istražnih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji".
 
Taj naučni rad su potpisali, pored Đorđević, Jovan M. Tadić sa Univerziteta Berkli iz SAD, Branimir Grgur sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Sanja Sakan iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Jena Brezjanović sa Univerziteta Severna Florida iz SAD i Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja iz Srpske akademije nauka i umetnosti.
Đorđević je rekla da, nakon objavljivanja Izveštaja, ne očekuje da će Vlada Srbije hteti da razume rezultate istraživanja "jer ima svoje naučnike".
 
"Razumem neke ljude koji su radili za kompaniju Rio Tinto, jer su potpisali ugovor o tajnosti podataka", rekla je Đorđević.
 
Na pitanje da li je videla saopštenje Ministarstva poljoprivrede Srbije o "pet zelenih činjenica projekta 'Jadar'", Đorđević je rekla da neki fakulteti kao Poljoprivredni u Novom Sadu rade za kompaniju Rio Tinto.
 
"Za njih je sve zeleno. Svaki rudnik je direktno u suprotnosti sa poljoprivredom. Poljoprivredno zemljište se može pretvoriti u rudnik, a rudnik nikada u poljoprivredno zemljište. Da li ima poljoprivrede u okolini rudnika Bora i Majdanpeka", upitala je Đorđević.
 
Istakla je da "rudnik trajno zatruje zemlju" i postavila pitanje da li bi građani kupili poljoprivredne proizvode koji se uzgajani u okolini rudnika.
Kako je 021.rs pisao, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sklopio je početkom 2022. godine Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom "Rio Sava Exploration", firmom ćerkom "Rio Tinta".
 
Ovo je urađeno na inicijativu kompanije "Rio Sava", rekli su ranije za 021.rs na Poljoprivrednom fakultetu.
 
Kako su na Fakultetu tada naveli u odgovoru za 021.rs, kompanija im se obratila tokom 2020. godine u vezi sa eventualnim savetodavnim uslugama iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.
 
"Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji 'Rio Sava Exploration'", pisalo je tada u odgovoru.
 
Memorandumom, u koji je 021.rs imao uvid, utvrđuju se osnove za međusobnu saradnju između Fakulteta i kompanije, a "imajući u vidu da Fakultet i kompanija imaju zajedničke interese i vrednosti u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije".
 
Detaljnije o ovoj saradnji čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Nestručan,informisan

    31.07.2024 22:53
    Nisam stručan ali informisan
    Primese litijuma u rudnim nalazištima su : brom, živa, uranijum, i drugi metali.
    Čestice prašine sa kopova se pronose i po 200 km u prečniku.
    Površina Srbije je 300 2 km.
    Aero zagađivanje partikulatima od takvih kopova i bez sumpornih hemijskih prečišćavanja(rude) će praktično biti potpuno(sa kopovima) svuda u Srbiji.

    Za gospodu iz kancelarija to možda i nije problem, u Kini dugi niz godina koriste prečišćivače vazduha, i mogu oni i u svojim naseljima i zgradama da pravi takve ventilacione mogućnosti, ali problem za najšire grupe ljudi na otvorenom postoji i sa postojećim rizicima(1600 gradilišta i 200 rudarskih istraživačkih lokacija) a takođe i više sa novim kopovima i nikakvim tržištno sanitarnim niti zdravstvenim monitoringom i bez politike namenjene opštim egtistencijalnim vrednostima.

    Briefing izvori:

    "Relation of mercury, uranium, and lithium deposits to the McDermitt caldera complex, Nevada-Oregon".

    "Identification and monitoring of coal dust pollution in Wucaiwan mining area, Xinjiang (China) using Landsat derived enhanced coal dust index"
    With the continued exploitation of the coal mines in the study area, the coal dust pollution area increased from 14.77 km2 in 2010 to 69.49 km2 in 2014. "

    "Occupational Exposure to Mineral Dust in Mining and Earth moving Works: A Scoping Review
    It was confirmed that dust spread up to 80–100 m from the source."

    "Croatian government puts forward bill banning mass-scale fracking"
  • Ostale

    30.07.2024 22:19
    Jel sme Porfirije da kaže nešto???
  • Obojene cinjenice

    29.07.2024 12:31
    Sad cinjenice imaju i boju????
    Moje su modre od silnog laganja…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".