Šta su nematode pronađene u novosadskoj vodi?

Nematode, odnosno valjkasti crvi, pronađeni su u uzorku vode iz rezervoara novosadskog "Vodovoda".
Šta su nematode pronađene u novosadskoj vodi?
Foto: Pixabay
Kako su naveli stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV), u ovom uzroku nije uočen veći broj, te ne postoji ni direktan uticaj na zdravlje ljudi.
 
Ističu da, prema trenutnim informacijama, smatraju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da za sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Novom Sadu.
Šta su nematode?
 
Nematode ili valjkasti crvi su beskičmenjaci i obuhvataju više od 80.000 vrsta, od kojih preko 15.000 vodi parazitski način života. Naseljavaju sva staništa, a u većini staništa su najbrojnija grupa životinja.
 
Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema od izvorišta do rezervoara. 
 
One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali prisustvo u većem broju može da prouzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se voda ne preporučuje za piće.
Podsetimo da ovo nije prvi put da se u uzorku novosadske vode pronađe i nematoda, pa je isti slučaj bio 2010. godine, kada je utvrđeno postojanje jednog valjkastog crva.
 
Kako je tada iz IZJZV za 021 objašnjeno, ovakav problem može se rešiti povećavanjem koncentracije hlora u vodi.
 
Istakli su i da, iako inače treba da se vodi računa o tome da nematode ne budu uočene, njihovo prisustvo u malom broju nije velik problem.
  • Sns

    21.08.2024 10:08
    Hlora nema dovoljna u vodi..pa rastu nematode. Izmerite i uverite se.. Ugrozavju zdravlje avima. A do lekara ne mozete doci vecina na GO a koji rade ne primaju.... Strasna borba u svim za sve u ovom grasu pod ovom najpametnijom vlasti.... Ostaje samo bezanija odavde
  • Gordana Radović

    21.08.2024 09:43
    Uh
    Jbt, komplet smo se ucrvali.
  • Realan

    21.08.2024 07:58
    Samo NOBEL prečistače vode kupujte ljudi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti